Så mye clostebol hadde Johaug i kroppen

ULLEVAAL STADION (VG) Et av de ubesvarte spørsmålene i dopingsaken til Therese Johaug, ble besvart allerede onsdag morgen.

 • Anders K. Christiansen
 • Mikal Aaserud
 • Even Braastad
 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

I sitt innledningsforedrag avslørte prosessfullmektig i påtalenemda, Niels Kiær, hvor mye av det forbudte stoffet clostebol som ble målt i urinen til Johaug da 28-åringen ble dopingtestet i fjor høst.

Dette har helt frem til nå vært en godt bevart hemmelighet.

– Konsentrasjonen var 13 nanogram per milliliter, fortalte Kiær, og sa at man vil komme tilbake til dette senere i saken.

VG Direkte: Les hva som blir sagt underveis i høringen

– Høyere enn mange har antatt

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner er på plass på Ullevaal Stadion onsdag. Han har følgende å si om Johaugs clostebol-verdier.

– De har ikke vært kjent på forhånd og er nok høyere enn mange har antatt tidligere. Av sakene som har vært kjent, og man kjenner gjennom mediene, så har verdiene som er funnet ligget lavenere enn det man har i denne saken, sier han til VG.

Han er snar med å påpeke at fagkyndiges analyseresultater er relevant for den mengden som Johaug har hatt på leppene sine.

– Så da er ikke det noen diskusjon. Det er ikke spekulasjoner om hun har tatt anabole steroider annet enn gjennom kremen, sier idrettsjuristen.

– Forenlig med bruk av salve

Peter Hemmersbach var inntil for halvannet år siden leder for det såkalte dopinglaboratoriet ved Aker, Oslo universitetssykehus, og har jobbet som ekspert i forbindelse med dopinganalysene under en rekke OL.

Han sier at han tror påtalenemnda i Antidoping Norge har gjort en vurdering der konsentrasjonen av det anabole steroidet clostebol funnet i Therese Johaugs dopingprøve er forenlig med bruk av salve.

Les også: Slik er TV 2-Ernsts rolle i Johaug-saken

Hemmersbach, som nå er pensjonert, understreker imidlertid at det er presisert «at det ikke utelukker andre ting».

– Hvor mye – eller lite – er egentlig 13 nanogram?

– Jeg pleier å si at hvis du løser opp en sukkerbit i Tøyenbadet eller et olympisk svømmebasseng, vil du få 10 nanogram. Alle laboratorier må kunne analysere ned til fem nanogram når det gjelder disse steroidene. Kanskje kan de klare å gå enda lenger ned, svarer Peter Hemmersbach.

I henhold til regelverket til det internasjonale antidopingbyrået WADA er fem nanogram «minimum required performance level».

Allerede 13. oktober, samme dag som Johaug-saken ble offentlig kjent, gikk Antidoping Norge ut og sa at konsentrasjonen clostebol i utøverens kropp samsvarte med bruk av en krem.

At man kommenterte et så sentralt bevis i saken på dag én, ble senere møtt med kritikk fra uavhengig advokathold.

Så du denne? 12 ubesvarte spørsmål før Johaug-høringen

Peter Hemmersbach forklarer at hvis man injiserer clostebol «i dag», vil konsentrasjonen forbudt stoff «være mye høyere» i en prøve tatt en dag eller to senere. I Therese Johaugs tilfelle er konsentrasjonen liten, hvis hun har inntatt det forbudte stoffet dagen før hun avla sin dopingprøve. Det vil være et «større inntak» hvis hun har brukt clostebol en uke før avlagt prøve – og «et stort inntak» hvis det var tatt noen uker før.

Han sier at han har merket seg diskusjonen om hvorfor man i Therese Johaugs tilfelle ikke kan konsentrere seg om «ordentlig doping». Det vil si at mange har ment at det er bortkastet å bruke ressurser på angivelig leppesalvebruk og en så liten konsentrasjon forbudt stoff; ta heller «de store».

– Grunnen til å analysere lavere konsentrasjoner er å kunne spore bruk tilbake i tid. Positive prøver fra Beijing-OL og London-OL dreide seg i 90 prosent av tilfellene om anabole steroider, som man ikke fant da – men ved senere analyser, sier Peter Hemmersbach.

– Konsentrasjonene var lave under OL, men de hadde vært høyere før OL, forklarer Hemmersbach.

Se video: Svensk journalist: – 14 måneder er en straff som svir:

Syklist brukte Trofodermin

Den italienske syklisten Stefano Agostini skal også ha brukt medisinen Trofodermin da han ble dopingtestet i 2013. I hans urin ble det til sammenligning funnet 0,7 nanogram clostebol per milliliter.

Agostini har fortalt at han brukte den omstridte kremen fordi han slet med utslett på rumpa. Han ble utestengt i 15 måneder og la opp uten å anke videre til CAS.

Tidlig i sitt innledningsforedrag avslørte Niels Kiær – som i praksis er aktor i den pågående saken – at Therese Johaug aldri har gjennomført kurset «Ren Utøver» i regi av Antidoping Norge.

Det webbaserte opplæringsprogrammet, som ifølge Kiær vil gi minimumskunnskap om antidopingregler, ble lansert i 2008.

– I henhold til e-post fra utvikler av 19.10.2016 har Johaug aldri gjennomført «ren utøver» versjon 1, sier Kjær.

Antidoping Norge har også sjekket når Johaug benyttet seg av programmets andre versjon. Statistikken som er hentet inn viser når personer har gjennomført e-læringsprogrammet.

– Therese Johaug har ikke registrert seg i systemet før 14.10.2016, det er dagen etter hvor hun holdt pressekonferanse i saken hvor hun testet positivt for et forbudt stoff, sier Kiær før han slår fast at Johaug har vært kjent med sine plikter.

Han viser til flere medieutspill fra Johaug. Tidligere har skistjernen nemlig gitt uttrykk for at hun er svært påpasselig med hva hun får i seg. Også med tanke på salver og kremer hun får foreslått som følge at hun har hatt problemer med leppen tidligere.

Kiær fortalte også at Johaug har blitt dopingtestet 88 ganger i løpet av karrieren. Bare én av disse har vært positive: Den som ble tatt nord i Italia i fjor høst.

Rollen til landslagslege Fredrik Bendiksen ble også tema tidlig onsdag morgen. Det var Bendiksen som skal ha kjøpt kremen Trofodermin, som Johaug benyttet mot en solbrent leppe. Innkjøpet ble gjort på et apotek i Livigno.
– Bendiksen så ikke dopingmerket. Han har forklart at han ikke spurte apotekeren om det inneholdt forbudte stoffer, sa Kiær.

Billedgalleri: Se Johaug i onsdagens dopinghøring

Påtalenemnda i Antidoping Norge har bedt om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder.

– Det er ikke tilstrekkelig å kun spørre legen. En slik forståelse av reglene vil gjøre det umulig å håndheve dopingreglene.

PS! Under rettssaken mot Therese Johaug opererte VG med at Stefano Agostinos clostebol-nivå var syv nanogram pr. milliliter. Vi sitter nå på dokumentasjon som viser at det riktige tallet er 0,7 nanogram.

Mer om

 1. Johaug-saken
 2. Doping
 3. Langrenn
 4. Therese Johaug

Flere artikler

 1. CAS trakk frem dette dopingvarselet i Johaug-dommen

 2. Johaug-advokat angriper Antidoping Norge for «logisk kortslutning»

 3. Caputo (24) ble utestengt i 17 måneder for samme krem: – Johaug bør frikjennes

 4. Johaug-leiren reagerer sterkt på at saken mot lege Bendiksen henlegges

 5. Kritiserer Antidoping Norge – mener «konspirasjonsteorien» lever videre i Johaug-saken

Fra andre aviser

 1. Svensk dopingekspert om Johaugs verdier: - Det er kjempelite

  Aftenposten
 2. Antidoping Norge vil utestenge Johaug i 14 måneder

  Aftenposten
 3. Åtte spørsmål i Johaug-saken vi kan få svar på denne uken

  Aftenposten
 4. Therese Johaug om timene etter dopingbeskjeden: Kjæresten fant ut at kremen inneholdt clostebol

  Aftenposten
 5. Åtte spørsmål i Johaug-saken vi kan få svar på denne uken

  Bergens Tidende
 6. Therese Johaug om timene etter dopingbeskjeden: Kjæresten fant ut at kremen inneholdt clostebol

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no