SUVEREN: Vilde Nilsen fotografert under løpene på Lillehammer før helgen. Mandag vant hun igjen. Foto: Geir Olsen

Vilde (18) er enda mer suveren enn Johaug

Dette er kvinnen som er enda mer overlegen enn Therese Johaug: Vilde Nilsen (18) har gjort rent bort i para-langrenn på Lillehammer de siste dagene.

Etter å ha vunnet klart i distanserennene torsdag og fredag, vant Tromsøs stolthet også mandagens sprint i det som er et prøve-VM foran neste vinters mesterskap.

Sist vinters VM-dronning fortsetter altså der hun slapp. I motsetning til Johaug som «bare» vinner distanserenn, vinner hun også sprint. Og seiersmarginene har vært store i distanserennene; På 7,5 km. nesten ett minutt og på 15 km. var det 40 sekunder.

– Jeg går siste året på videregående, så heldigvis er det mesterskapsfri sesong også for oss. Men neste år tenker jeg å ta «fri» for å kunne trene enda mer, sier Vilde Nilsen til VG.

Sist vinter vant hun fire gull i VM i Canada - et gull mer enn Johaug klarte i årets VM i Seefeld . Det ser ikke ut til at Nilsen har blitt dårligere i løpet av sommeren.

les også

Johaug overlegen igjen: Ny løper fra «Johaug-bygda» overrasket

– Jeg har trent ganske bra. Jeg føler at jeg har tatt noen steg, ikke minst nå som russerne er med.

På grunn av dopingavsløringene var Russland utestengt fra sist vinters VM. Nå er de med igjen.

– Hva synes du om det?

– Jeg tenker ikke noe særlig over det. Jeg prøver å fokusere på meg selv. Hvis de er rene, så fortjener de å være med. Jeg tenker at jeg ikke legger meg opp i det, sier NTG-eleven.

Det er ikke så lett å se at Vilde Nilsen har et handikap.

les også

Brudd for Birgit Skarstein og kjæresten

– Men når jeg har på meg tights, synes det at venstre bein er tynnere enn det høyre. Jeg har mindre muskelmasse i det beinet, og det er også stivere, forteller hun.

Da Vilde Nilsen var åtte år gammel, fikk hun en sjelden bindevevssykdom, lineær sklerodermi, i venstre fot, legg, lår og hofte. Sykdommen angrep hud, muskler og bindevev i rundt fem år.

– Nå er jeg frisk, men jeg har dårligere styrke og balanse på venstre side, forteller hun.

les også

Birgit Skarstein leder Idrettsgallaen sammen med Nicolay Ramm

Tromsø-kvinnen fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med sølvet på sprint i Paralympics i 2018. Vinteren 2018–19 tok hun altså fire gull i VM i Canada.

Birgit Skarstein spurtet inn til 3. plass blant de sittende. Dermed fikk det kjente dobbeltmennesket – i verdensklasse både i roing og på ski – med seg to pallplasseringer fra verdenscupåpningen.

– Veldig kult at jeg klarte det, og dagens pallplass viste at nivået er knalltøft. Jeg gjorde noen riktige valg på slutten, og på oppløpet var det bare å gi full gass, sier Skarstein i en pressemelding.

Hele 230 utøvere og guider fra 22 nasjoner stilte til start på Lillehammer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder