SKUFFET: Petter Northug i aksjon under torsdagns NM på ski i Voss. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Northug ble slått av 39 løpere i NM

Martin Johnsrud Sundby tok en overlegen gullmedalje

Thomas Alsgaard tok bronsemedalje i år - som i fjor

Northug til VG Nett: - Skjønte jeg var langt bak

VOSS/OSLO (VG Nett) Ni sesonger etter at Thomas Alsgaard la opp, slo han i dag Norges langrennskonge Petter Northug (25) på 15 kilometeren i NM - som bare ble nummer 40.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De gamle er fortsatt eldst. Thomas Alsgaard har nå syv gull-, tre sølv- og tre bronsemedaljer i NM etter at han i år, som i fjor, tok en overraskende tredjeplass i norgesmesterskapet i langrenn.

Overraskende er det også at mannen med 2 OL-gull og 7 VM-gull havnet helt nede på 40. plass på resultatlisten. Petter Northug åpnet sterkt - men fant raskt ut at han ikke hadde dagen. Dermed sank ambisjonsnivået om NM-gull - og en topplassering.

- Jeg hadde forventet at jeg enten skulle gå bra eller dårlig. Det gikk en av de tingene som jeg trodde. Jeg hadde ikke noe fart i kroppen i dag, så da blir jeg ikke sliten heller. Men jeg sparte ingen krefter, sier Northug til VG Nett.

- Hvor fort glemmer du dette løpet?

- Det sitter langt inne. Det her blir ikke glemt med det første, sier han.

- Northug fornuftig

En av journalistene minnet Northug på at han for noen år siden sa at hvis noen taper mot Alsgaard, så bør de legge opp.

BUKKE-NIKKE-NEI: Kristen Skjeldal bøyer seg i støvet for sin overmann Thomas Alsgaard. Veteranene ble henholdvis nummer ni og fire i NM (Alsgaard får bronse fordi skotten Andrew Musgrave ikke teller på den offisielle resultatlisten). Foto: Marit Hommedal / Scanpix

- Da begynner det vel å nærme meg slutten nå. Jeg hørte litt sekundering om Alsgaard og skjønte at jeg var langt bak. Han gikk rett foran meg på den blå løypa og han så sprek ut. Det er utrolig sterkt, sier Northug.

Alsgaard stilte på pressekonferanse sammen med de andre medaljevinnerne. Der fikk han spørsmål om det var første gangen han slo Northug.

- Hvem da? Petter hvem? svarte veteranen og lokket frem latteren i lokalet.

- Petter Northug er fornuftig. Når ting ikke fungerer, så roer han heller helt ned og prøver å la kroppen få hente seg inn, mener Alsgaard.

Northug sier at han trenger noen konkurranser for å bygge seg opp igjen.

- Jeg vet at formen ikke blir like bra som den var tidlig i sesongen. Jeg bygde opp en tidlig formtopp, og da kommer jeg ikke i like god form senere denne sesongen. Jeg har prøvd å få en del stakeøkter, mye overkropptreninger og mye pigging. Overkroppen er mye raskere å bygge opp enn den fysiske formen, sier Northug som i helgen reiser til Italia for å delta i langløpet Marcialonga.

Åtte tideler unna sølv

Det var snakk om veldig små marginer fra at superveteranen Thomas Alsgaard tok edlere metall. 40-åringen var bare åtte tideler bak Ronny Fredrik Ansnes som ble nummer to.

- Det gikk bra førsterunden, så gikk beina tomme for krefter, sier Alsgaard.

- Jeg er 1.23 bak Johnsrud Sundby. Det er nok greit. Det som kanskje utfordringen er at det er plass til veldig mange flere enn to løpere mellom oss, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GULLVINNER: Martin Johnsrud Sundby ble norgesmester på 15 km friteknikk på Voss torsdag. Skotten Andrew Musgrave (t.v.) hadde nest beste tid, mens Ronny Fredrik Ansnes hadde tredje beste tid. Foto: Marit Hommedal / Scanpix


Verken Alsgaard eller noen andre kunne gjøre noe med Martin Johnsrud Sundby, som vant over ett minutt foran briten og lagkameraten i Røa, Andrew Musgrave. Til tross for andreplassen kan ikke briten få medalje i et norsk mesterskap ettersom han ikke er norsk statsborger.

Sølvet gikk derfor til Ansnes som endte 1.22,5 minutter bak. Alsgaard på tredjeplassen var 1.23,3 bak vinneren i mål,

- Helt rått. Det var kjempemoro. Det var ikke ideelle forhold, men det var nok ganske likt for alle, sa Sundby etter målgang.

- Petter er normalt to min. bedre

Alsgaard uttalte før start at han skulle åpne kontrollert. Det gjorde han, og utifra tiden etter første passering så det ikke ut som Alsgaard skulle gjenta suksessen fra fjorårets NM i Steinkjer. Men det gjorde han.

- Northug er tydeligvis ikke frisk. Da klarer man selvfølgelig ikke bedre. En frisk Petter Northug er to minutter bedre enn meg, sier Alsgaard om at han slo Northug til NRK etter målpassering. Northug ble til slutt nummer 40.

Minutter etter skiftet han klær - og gikk rett inn i sin rolle som ekspertkommentator for statskanalen - før han igjen måtte legge fra seg headsettet og løpe til medaljesermonien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder