NY LANGRENNSDESTINASJON? Det kan det blir for Petter Northug (høyre innfel)) hvis han fortsatt går på ski om tre år og unggutten Emil Iversen (venstre innfelt) i New Yorks Central Park. Her er et bilde fra «Top of the Rock» – utkikkspunktet på toppen av Rockefeller Center – mot Central Park. Foto: Jan Ovind, Bjørn S. Delebekk ,

New York-drømmen nærmer seg for langrennsstjernene

FIS-topp trapper opp arbeidet mot to Tour-etapper i USA

Norges nye langrennskomet Emil Iversen (24) og andre norske profiler kan åpne Tour de Ski i Central Park i stedet for en liten sveitsisk by om tre år. I hvert fall hvis Det internasjonale skiforbundet (FIS) får viljen sin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et forsøk på å utvide langrennssportens eksponering begynner Tour de Canada 1. mars. Det er ikke sikkert konseptet er til å leve med utover denne sesongen, sier kommersiell leder i FIS, Jürg Capol, til VG.

Parallelt med nyvinningen i Canada har han derfor intensivert planene med å gjøre Tour de Ski-starten i Mellom-Europa langt mer spenstigere: Prolog og sprint i New York og Central Park om tre år.

Kontrastene kan knapt bli større. Fra den sveitsiske fjellbyen Lenzerheide, hvor Tour de Ski startet i år, med sine 3000 fastboende til New Yorks 8,5 millioner innbyggere.

– Jeg skal ha et møte med markedssjefen i Det amerikanske skiforbundet i mars. I langrenn må du ha en historie å fortelle og historien må ha innhold. Derfor vil vi ha de to førsteetappene av Tour de Ski i New York sentrum. Det kan tidligst bli sesongen 2018/2019, sier Capol til VG.

Fra tremila lørdag: Northug kollapset: – Han ser ut som en mosjonist

Northug om Sundby-duellen før VM: – Vi er ydmyket, parkert, påkjørt og ødelagt

Fra USA til Europa i Tour-sammenheng

VIL TIL STATENE: Jürg Capol, her fra da han var renndirektør for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) helt tilbake i 2004. I dag er han kommersiell leder. Foto: Morten Holm , NTB scanpix

For ham er begrepet «historie» noe som strekker seg ut over det å kåre en vinner, og en andre- og tredjeplass. Eller at Norge gjør det bra eller at det «bare er verdenscup i byen».

Han peker på Tour de Canada som en konkurranse uten en god historie, men som heller er en kopi av det ti år gamle Tour de Ski som går i Mellom-Europa. Ved å flytte deler av konkurransen til USA, vil han for eksempel dyrke frem de amerikanske profilene. Han mener «ingen snakker om de» når de kun konkurrerer i Europa.

VG har tidligere omtalt FIS’ USA-planer, men nå har Capol & Co. tatt det et steg videre. 16. mars møter han det nasjonale skiforbundet for å forsøke å ordne både prolog og sprint i Central Park, og som en del av Tour de Ski. Idrettsarrangementet kan bli spektakulært.

– Vi vil at Tour de Ski det året skal begynne i USA. Så tar utøverne flyet videre til Mellom-Europa søndag kveld, til for eksempel Lenzerheide (der var Tour-starten i Sveits i år). Så går tredje etappe på tirsdagen uken etter, sier Capol.

Sett denne? Johaug jakter Bjørgen-rekord: Kan nesten ikke tro det

Les også: Sundby «bekymret» for å bli tobarnsfar

– Spennende

POSITIV TIL NEW YORK-RENN: Emil Iversen, her fra den åttende etappen i årets Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

En som for alvor er på vei til å bli en skistjerne i en tid der Norge dominerer internasjonal langrenn er Emil Iversen. 24-åringen vant sprintrennet i Lahti i helgen og har for alvor fått sitt gjennombrudd denne sesongen. Han er akkurat fylt 27 år når Tour de Ski starter i 2018/2019-sesongen. Iversen merker hvordan krefter jobber for å utvide langrennssportens popularitet og begrense norsk dominans.

– Ja, begynner vel å se litt av det. Touren i Canada er litt nytenkning i så måte. Skal vi konkurrere i New York er det enda et steg videre, sier Iversen til VG.

– Jeg vet ikke hvordan skiløypene kan bli på den tiden i USA, men det er spennende. Selv om jeg er best i tøffe skiløyper inne i skogen. Jeg er ikke noen by-sprinter, men må det et par showrenn til så blir det bra, sier Iversen.

Fått med deg VG sportens podcast? Brenne og Borud diskuterer Iversens fortid

Fått med deg denne? Sundby: - Jeg liker å spre litt falske rykter

Likte ikke norsk Lillehammer-dominans

FIS-leder Capol innrømmer at den norske dominansen denne sesongen gir utfordringer for sporten. For ham var stafetten på Lillehammer en «versting». Da havnet tre norske lag på pallen under herrestafetten. Han sier at den hendelsen «ikke var bra».

Han fremhever de nye reglene rundt uttakskvoter og hvor stor andel av reisetilskuddet fra arrangørene som tilfaller de «store» nasjonene, som svært viktig for langrenns fremtid.

Les også: Petter Skinstad knekt av å trene med Northug

Laber interesse for Tour de Canada

Nå reiser han videre til Canada og den nye touren som avslutter årets verdenscup (fra 1. mars). Ideen kom tilbake i 2010 for å tekkes land som USA og Canada. Målet var å skape vekst og oppmerksomhet på det kontinentet. Han sier det avhenger helt av hvordan det går med arrangementet om det blir noen ny tour i Nord-Amerika neste år. Men starten har ikke vært spesielt god. Med Dario Cologna og Justyna Kowalczyk ute av dansen er interessen laber for TV-distribusjon i Sveits og Polen.

I USA og Canada er det ingen kanaler som skal vise det store «høydepunktet». Capol sier at konkurransene vil vises på nett-tv i de to landene.

– Det er ikke mange nasjoner som vil vise det live på vanlig TV, sier han.

Det som imidlertid er sikkert er at de norske utøverne er klare for å reise over Atlanteren. Tidsforskjellen er blant annet ikke noe problem for Petter Northug.

– Da jeg bodde med Emil (Iversen) i Tour de Ski, så levde vi etter den klokka. Det skal passe oss veldig bra, sa skikongen til VG i Lahti i helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder