Therese Johaug i tårer etter CAS-dommen: – Jeg kan ikke skjønne straffen

SEISER ALM/OSLO (VG) En knust og gråtkvalt Therese Johaug (29) møtte media i åtte minutter etter at OL-drømmen ble lagt i grus. Hun mener straffen er uforståelig og urettferdig.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har forsøkt å stå i det, jobbet hver eneste dag, trent ufattelig mye for å forsøke å lykkes i OL, så dette er veldig tøft, sier Johaug.

Tirsdag klokken 11.45 kom den nedslående dommen fra Idrettens Voldgiftsrett: Therese Johaug utestenges fra langrennssporet i 18 måneder. Det betyr at OL i Pyeonchang og hele den kommende sesongen ryker for skistjernen.

Johaug møtte pressen på Hotel Steiger-Dellai i den italienske fjellandsbyen Seiser Alm nå klokken 12.15. Der har skistjernen vært på treningsleir den siste uken.

Bakgrunn: Johaug utestenges i 18 måneder

Manager Jørn Ernst innledet seansen med å si at dommen kom som et sjokk på hele teamet. Han bekreftet at Johaug fikk dommen mandag kveld, og at hun har hatt god støtte fra familien etter at den tunge beskjeden kom.

– Gårsdagen var helt forferdelig. Det er dette som er det største livet mitt her og nå. Jeg føler jeg hadde fortjent en liten opptur. Men så blir det heller en nedtur igjen, sier Johaug til VG.

VG-reportasje: Johaugs foreldre om legen, nedturene og fremtiden

Hun hadde nettopp vært på treningstur med broren Karstein kort tid før hun ankom pressekonferansen. Der stilte hun opp i dongerishorts og t-skjorte for å fortelle om hvordan hun opplever dommen og fremtiden. Johaug var tydelig preget. Blikket vandret forsiktig mellom bordet, taket og pressefolkene i rommet.

– Jeg kan ikke skjønne den straffen jeg får. Jeg synes det er urettferdig, sier Johaug.

Takket familien og det norske folk

29-åringen mistet hele forrige sesong på grunn av dopingsaken. Nå ryker hele den kommende. VM i 2019 er det neste store mesterskap hun kan stille på startstreken i.

– Det er en mental prøvelse. Jeg har sagt jeg ikke vil gi meg før jeg står på start igjen, og jeg står for det her jeg sitter nå. Men jeg vet ikke hvordan motivasjonen og det mentale blir i tiden fremover. VM i Seefeld blir det neste målet, det er halvannet år til, sier Johaug og fortsetter:

– Jeg må bruke tiden fremover godt, jobbe med meg selv og få det på avstand. Men jeg har en indre glede over å gå på ski og være ute, og jeg vil på start igjen. Jeg vil prøve å stå øverst på pallen igjen. Så får vi se hva fremtiden vil bringe.

Svensk kommentator: Fornøyd med straffen

Langrennsløperen fra Dalsbygda følte også for å dele ros til de som har støttet henne siden dopingsaken sprakk for ti måneder siden.

– Jeg vil takke alle sponsorer, familie, Nils Jakob (kjæreste), Karstein (bror), Jørn (manager) og hele det norske folket som har stått rundt meg dette vanskelige året. Jeg må be om respekt for at jeg trenger litt fri nå og tid til å fordøye det jeg fikk beskjed om i går. Jeg må bruke dagene godt fremover. Det er et sjokk, og det har ikke gått helt opp for meg at drømmen har gått i grus.

Sett markøren på 18 måneder og sjekk selv:

– Gårsdagen var helt forferdelig

Hun understreker igjen at hun ikke fatter at CAS kunne dømme henne til 18 måneders utestengelse.

– Jeg føler at jeg gjorde alt rett i min situasjon. Jeg gikk til en ekspert som ga meg denne salven, og spurte om kremen sto på en dopingliste. Jeg fikk nei til svar. Jeg vet om utøvere som har brukt samme salve, har fått mindre straff, selv om de har kjøpt salven selv.

Johaug-dommen: En kjempesmell for norsk naivitet

Johaug avla i fjor høst en positiv dopingprøve for bruk av det anabole steroidet clostebol. Hun har forklarte at hun fikk det i seg fra leppekremen Trofodermin, og at det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som kjøpte denne til henne i den italienske byen Livigno.

– Jeg er tom for ord. Jeg har ikke tenkt på annet enn at jeg selv mister OL. Om det er politikk eller annet, betyr ingenting for meg. Jeg får ikke stille i OL, og det var det som var drømmen min. Jeg har ikke mer å si her i dag, sa en gråtende Therese Johaug før hun forlot pressekonferansen åtte minutter etter at den startet.

VGs Øystein Milli om dommen:

Avbrøt intervju

Johaugs manager Jørn Ernst var også tydelig preget over situasjonen. Han tok til tårene og måtte avbryte et intervju med NRK kort tid etter pressekonferansen.

– Det har vært et tøft døgn. Vi fikk greie på det klokken 12 i går, og det var et sjokk. Vi brukte noen timer på å fordøye, men har egentlig ikke gjort det ennå. Det er tungt. Det har vært tøft. Therese er sterk, og jeg tror dette ender med at hun kommer sterkere tilbake, sier Ernst til VG.

– Kunne dere gjort noe annerledes?

– Det har jeg ikke gjort meg så mange tanker om, og det får vi heller ikke gjort noe med. Vi ser fremover og hjelper Therese til å finne nødvendig motivasjon. Hun setter kjærligheten til langrenn, og det å dele sorg og glede med lagvenninner er viktig for henne.

– Har det gått politikk i denne saken? spør VG – i lys av at FIS valgte å anke den norske dommen på 13 måneder til CAS.

– Jeg har ikke gjort meg så mange refleksjoner rundt det, det får vi heller ikke gjort noe med, svarer Ernst.

Kjøpte drømmevilla: Johaug brukte 18,8 millioner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder