SKAL SJEKKE HABILITETEN: Katharina Rise er leder av utvalget som i går ble offentliggjort. Her fra møtet med pressen på Ullevaal stadion. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Granskingsleder til VG: – Skal ta en grundig habilitetssjekk av alle i utvalget

Katharina Rise (47) varsler at det vil bli foretatt en grundig habilitetssjekk av svenske Kjell Larsson og de andre  medlemmene i utvalget som skal granske medisinbruken blant norske langrennsløpere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er noe som vil være tema på det første møtet vi skal ha i utvalget. Jeg har gitt klart uttrykk for at vi skal ta en grundig habilitetssjekk av alle i utvalget. Det må avklares hva angår tilknytning til Skiforbundet, Idrettsforbundet, Olympiatoppen, utøvere og andre aktører, sier Rise til VG.

Les også: Astmagransker har jobbet med skiforbundets ekspert

SKAL HABILITETSSJEKKES: Kjell Larsson og de andre medlemmene i utvalget skal habilitetssjekkes på det første møtet. Foto: Scanpix

I går kveld skrev VG at det svenske komitemedlemmet Kjell Larsson har publisert flere vitenskapelige artikler sammen med skiforbundets egen astmaekspert, Kai Håkon Carlsen.

Larsson og Carlsen har skrevet minst tre vitenskapelige artikler om astma og toppidrettsutøvere sammen. Én av dem er datert 2011, en annen kom ut i 2013, mens den tredje teksten ikke er datert eller merket som en vitenskapelig publikasjon.

Kommentar: Astmasprekk på oppløpet

– Jeg kan ikke gå inn på konkrete ting her nå, for jeg kjenner ikke saken godt nok. Jeg setter stor pris på at dere journalister bidrar til å avklare om det bør stilles spørsmål ved habilitet hvis det er grunnlag for det. Habiliteten er selvfølgelig veldig, veldig viktig, sier Rise og legger til:

– Dette vil bli tatt tak i på det aller første møtet. De nordiske utvalgsmedlemmene er foreslått av Antidoping Norge som har vært i kontakt med sine søsterorganisasjoner som har foreslått medlemmene. Hvilke vurderinger som er gjort der må tas med de.

WADA: – Astmamedisin kan være prestasjonsfremmende

Larsson ble i går intervjuet av Expressen, og der fastslo han at astmamedisin ikke har noen positiv effekt på friske mennesker.

– Er det uheldig eller uproblematisk at han sier dette samme dag som det er kjent at han skal være med i utvalget, Rise?

– Jeg kan ikke gå ut og kommentere noe nærmere når det gjelder eventuelle uttalelser som er gjort. Det jeg forholder meg til er mandatet jeg har fått av langrennskomiteen.

I går sa hun til VG at hun håper å få gjennomført det første møtet i granskingsutvalget i løpet av september. De fire øvrige medlemenne er Larsson, danske Lars Pedersen (spesiallege lungesykdommer), finske Katja Mjøsund (spesiallege idrettsmedisin) og Reidun Førde (lege og professor på Universitetet i Oslo).

Les også

 1. Astma-gransker har jobbet med skiforbundets ekspert

  En av dem som skal granske medisinbruken i norsk langrenn, har publisert flere vitenskapelige artikler sammen med…
 2. Svensk professor som skal granske norsk langrenn: – Ikke slik at man presterer bedre av astmamedisiner

  ULLEVAAL STADION (VG) Den svenske professoren Kjell Larsson, som er med i utvalget som skal granske medisinbruken blant…
 3. Svensk professor mener dansk astma-forsker blander epler og pærer: – Useriøst

  Den svenske professoren Leif Bjermer mener at den danske forskeren Morten Hostrup «blander epler og pærer» i…
 4. Etterlyser moral-spørsmålet i astma-granskingen: Idrettsforsker mener hverken løpere eller ledere blir ansvarliggjort

  Idrettsforsker Jørgen Weidemann Eriksen (46) mener mandatet fra Norges Skiforbund gir hele granskingen av astmasaken…
 5. Hevder friske bruker syke utøveres astmamedisin

  Mangeårig idrettsleder Bjørn Roald Mikkelsen mener å kjenne til flere tilfeller der friske langrennsløpere har lånt…
 6. VG-sportens kommentator: Astmasprekk på oppløpet

  Ved første øyekast så det ut til å være gjort en strålende jobb med å sette sammen gruppen som skal granske medisinering…
 7. Fersk spørreundersøkelse: Annenhver nordmann mener omdømmet til norsk langrenn er svekket

  Vidar Løfshus og langrennslandslaget har hatt dårlig glid de siste ukene.
 8. Idrettspresidenten om astmasaken: – En alvorlig sak for norsk idrett

  Norges Idrettshøyskole har innrømmet at deres astmaforskning…
 9. Manglet godkjenning - trekker astmastudie

  Da norsk idrett søkte etikkomiteen i Helse Sør-Øst om få utføre astmatester på norske langrennsutøvere, var testene…
 10. Estil om astmasaken: – Det må ryddes opp i praksis og retningslinjer

  Langrennsprofiler fra 90- og 2000-tallet avviser at de fikk tilbud om astmamedisiner som «forebyggende helsearbeid», og…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder