Northugs ville spurt ga femmilsgull

Northug: – Jeg er litt sånn paff

Treneren: – Dette løpet ble perfekt for Petter

Tok sitt fjerde gull i Falun og Norges 11. totalt

Olsson: – Han kom med en helt annen fart

FALUN/OSLO (VG) Han er VM-kongen. Femmilsoppløpet i Falun bærer Petter Northugs (29) signatur etter at han spurtet utenfor sporet og sikret sitt fjerde gull i mesterskapet.

Artikkelen er over fem år gammel

Da hadde han dukket opp som troll av eske da det bare gjensto omtrent en kilometer og hadde for første gang på fem mil tilsynelatende dårlig tid. Plutselig plasserte han seg i en hyperspennende posisjon etter at blant annet Martin Johnsrud Sundby falt i en av de siste motbakkene.

Northug hadde ligget på halen av feltet nesten hele veien i blytunge forhold og løssnø, men på oppløpet var han lengst fremme. Da noen hundre meter gjensto gikk Norges langrennsess ut av sporet og presset seg frem mellom russiske Maxim Vylegzjanin og Lukas Bauer fra Tsjekkia.

– Stort. Femmila er kanskje det man setter høyest. Det er godt å lykkes, sier Petter Northug til NRK.

Noen vanvittige stavtak sikret hans fjerde VM-gull i Falun, det andre individuelle, og han har satt ny personlig rekord for et mesterskap.

Dette er samtidig hans fjerde mesterskapsgull på femmil. Ingen har flere i VM og OL. Alle tatt med Northugs skisignatur: En makeløs sluttspurt. Den totale avstanden på de fire gullene – tatt i Liberec, Vancouver, Holmenkollen og Falun – er 4,4 sekunder ...

– Jeg har trent mye og fokusert mot dagene i Falun. Jeg har gjort en solid jobb for å være rustet til å tåle en femmil. Jeg er litt sånn paff. Det er mye inntrykk og tanker. Jeg er litt ordløs, fortsetter Northug.

– Er dette største du har gjort?

– Jeg har vært i Holmenkollen. Det var et eget kapittel det også. Det å stå her nå, det betyr mye for meg. Vi har brettet opp ermene og gjort en solid jobb, sier 29-åringen til NRK – og klarer altså ikke helt å rangere dette opp mot hans tidligere triumfer.

I VM-sammenheng siden debuten i 2007 står han nå med 13 gull!

Kungen av Falun

Han åpnet Falun-VM med gull på sprinten, han fikset gull på teamsprint i oppvisningsstil sammen med Finn Hågen Krogh for en uke siden, han tok Norge til nok et stafettgull fredag og skled over mållinjen helt utmattet og med en grimase etter femmila søndag.

«Thugen» maktet ikke engang å løfte armene etter å ha knekt de tre andre.

– Jeg, Vylegzjanin og Bauer hadde gjort mye på slutten, og Northug hadde en annen omdreining på slutten. Jeg merket da han kom, at dette var en helt annen fart, sier Johan Olsson til SVT.

Den svenske hjemmefavoritten snek seg inn til bronse, mens Lukas Bauer tok sølvet. Som den eneste byttet tsjekkeren ski etter 45 kilometer. Belønningen ble sølv, selv om klassiskspesialisten så ferdig ut i de siste motbakkene inne på stadion. Vylegzjanin, den antatte sterkeste avslutteren sammen med Northug, fikk det helt de siste meterne og ble nummer fire.

– Jeg tror løpet og mannen snakker for seg selv. Det er helt utrolig det han gjør. Det er bare å ta av seg hatten for den mannen der. Han er en unik skiløper. Det så ut som han slet hele veien så vinner han som han vil på slutten, sier trener Trond Nystad til NRK.

– Han har kanskje ikke vist sin beste form på distanserenn, men så tar han frem disse monsterkreftene på slutten. Han var 10 sekunder bak på slutten, og da var jeg helt sikker på at det ikke kom til å gå. Det er bare han og Bjørn Dæhlie som klarer å ha det så vondt så lenge, sier landslagssjef Vidar Løfshus til mediene i målområdet.

– Fikk det på sølvfat

Northugs trener Stig Rune Kveen var nesten målløs da han ble intervjuet etterpå – etter Petter Northugs beste mesterskap noensinne. Det bare ti måneder etter promillekjøringen i fjor vår.

– Jeg har ikke noe å si. Det er magisk. Sinnssykt. Dette løpet ble perfekt for Petter. Han fikk det på sølvfat. Gullfat. Det var viktig å ta femmila nå så vi ikke dro hjem som sprintere, sier Kveen til statskanalen.

– Det er én mann i verden som kan få til det der, og det er Petter Northug. Han henter frem noen urkrefter og springer den bakken som ingen andre. Og Petter så altså helt ferdig ut ikke lenge før mål, sier toppløper Simen Andreas Sveen, som sitter i VGTVs studio.

Feltet hadde stampet seg gjennom fem løssnømil på VMs siste dag og på vei inn mot mål var «alle» de store med. Men forholdene var knalltøffe.

– Det har vært en parodi så langt, fastslo NRK-ekspert Torgeir Bjørn da løperne tråkket seg til passering på snaue 35 kilometer.

– Dette er en ekstrem femmil, fastslo SVTs rutinerte langrennskommentator Jacob Hård underveis.

Artikkelen fortsetter under bildet!

PÅ JOBB EN SØNDAG: Banemannskapet i Falun hadde nok å gjøre underveis på femmilen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Norske Didrik Tønseth posisjonerte seg godt etter to mil. Trønderen så ut til å ha gode ski, lå mye i tet og så ut som det sterkeste norske kortet. Favoritten Johan Olsson trakk også feltet mye i starten.

Men han kunne ikke gjøre dynamittgrepet som i Val di Fiemme for to år siden. Da sprengte svensken feltet og stakk fra Dario Cologna og gikk som femmilskonge i ensom majestet inn til gull.

Men i Falun spiste forholdene både spenningen og tempoet underveis.

– Rått av Petter. For en fyr! utbryter Didrik Tønseth, som ble nummer 8.

Det var flere forsøk på å stikke av, men alle ble hentet inn. Sveriges superveteran Anders Södergren (37), som «fikk» femmilsplassen fra en formsviktende Marcus Hellner, var den som prøvde hardest.

Kort tid etter de fleste favorittene byttet ski for siste gang, etter 35 kilometer, fikk Södergren på det beste en luke på over 20 sekunder. Men også hans forspranget ble spist inn.

Både Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug opplevde stavbrekk underveis, men alle før to mil var passert. Tilsynelatende skjedde det uten dramatikk og med kjappe erstatninger fra støtteapparatet.

RESULTATENE:

1. Petter Northug, 2.26.02,1

2. Lukas Bauer, +1,7

3. Johan Olsson, +2,0

4. Maxim Vylegzjanin, +2,8

5. Alex Harvey, +6,0

6. Dario Cologna, +9,6

7. Alexey Poltoranin, +10,1

8. Didrik Tønseth, +10,1

9. Daniel Richardsson, +14,6

10. Alexander Bessmertnykh, +17,5

...

11. Martin Johnsrud Sundby, +20,7

13. Niklas Dyrhaug, +22,2

JAKTET OLSSON: Her bytter Petter Northug ski underveis på VMs femmil. Fremst i bildet Johan Olsson. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder