OVERLEGEN: Therese Johaug er ikke å se i bildet når Marit Bjørgen strekker armene i været inne på oppløpet etter en knallsterk tremil i Holmenkollen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Bjørgen om skikarrieren: Orker ikke å tenke på fremtiden før påske

Johaug skal gjøre alt for å overtale Bjørgen til å fortsette karrieren

Bjørgen sier alderen ikke er noen hindring

HOLMENKOLLEN (VG) Hele sesongen har vært en eneste stor kamp mellom Marit Bjørgen (34) og Therese Johaug (26). Nå går det flere uker før Bjørgen orker å tenke på om dette var den siste internasjonale duellen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bjørgen vant Tour de Ski i juanuar og kan glede seg over sammenlagtseier i verdenscupen, men åtte år yngre Johaug ble VM-dronning med tre gull i Falun.

Søndag var det duket for en siste knallhard duell de to i mellom. Bjørgen og Johaug fulgte hverandre tett gjennom hele løpet, men på slutten viste Bjørgen kjempekrefter og rykket fra Johaug i den siste bratte motbakken.

– Jeg merket at hun reduserte farten og fikk det litt. Jeg visste at jeg har en bra finish og jeg følte meg bra da jeg prøvde meg opp bakken bak Gratishaugen. Jeg gikk bra der, men kjente at jeg begynte å bli stiv og det var et stykke til mål, sier Bjørgen etter rennet.

Starter prosess om et par uker

Det er fortsatt et åpent spørsmål om skidronningen fortsetter karrieren etter å ha gjort rent bord i verdenscupsammenheng denne sesongen. Hun kommer først til å tenke på fremtiden om et par uker når sesongen kommer litt på avstand.

- Det blir litt feil å tenke på det nå. Jeg må trene 900 timer det neste året og det kan jeg ikke tenke på nå. Jeg må få overskuddet tilbake og deretter tenke på hva jeg skal gjøre fremover, sier Bjørgen.

Hun avsluttet sesongen på perfekt vis ved å gå inn til sin femte seier totalt på tremila i Holmenkollen. Hun innrømmer at lysten er sterk til å fortsette rett etter den prestisjetunge seieren i Kollen.

- Når man lykkes er det motiverende. Det er ikke alderen det står på. Jeg kan gå fort på ski i noen år til. Men det handler om den motivasjon til å gjøre den jobben som skal gjøres. Hvis man ikke gjør det raser man nedover listene, sier Bjørgen.

Skal forsøke å overtale Bjørgen

Therese Johaug sier hun ikke hadde vært den skiløperen hun er blitt, hvis det ikke var for Bjørgen. Med den åtte år eldre lagvenninnen noen meter fra henne i pressesonen, gjør Johaug det klart at hun skal gjøre alt for å overtale venninnene til å fortsette karrieren.

- Jeg skal gjøre alt for å tvinne henne rundt lillefingeren. Men det viktigste er at Marit gjør det som føles riktig for henne, sier Johaug.

Hun sier det helt klart blir et tomrom som blir vanskelig å fylle om Bjørgen legger opp.

- Jeg støtter henne uansett hva hun bestemmer seg for. Men jeg håper jo at hun skal fortsette. Hun er en fantastisk bestevenninne og lagvenninne. Hun har gitt meg utrolig mye trygghet og selvtillit og hun har gjort at jeg har blitt den langrennsløperen jeg har blitt selv. Uten matchingen fra henne hadde jeg ikke stått her jeg står i dag jeg heller, sier Johaug til VG.

Rent bord i flere år

Samtidig sørget Bjørgen for at den norske dominansen i den tradisjonsrike Holmenkollen-rennet fortsetter.

Ikke siden Valentyna Sjevtsjenko vant i 2008 har noen andre enn Bjørgen og Johaug gått til topps på tremila i Holmenkollen.

Denne gang måtte Johaug ta til takke med andreplassen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for tredobbelt norsk etter å ha satt på plass svenske Charlotte Kalla i avslutningen.

VG Direkte:Slik var tremila

- En fantastisk sesong

Seiersgrossisten kunne se frem til å få utdelt bevisene på at hun er verdens beste kvinnelige skiløper. I tillegg til søndagens seier blir Bjørgen også premiert for å ha vunnet samtlige sammenlagtkonkurranser denne sesongen: Sprincupen, distansecupen og verdenscupen sammenlagt.

I MÅL: Therese Johaug gratulerer Marit Bjørgen med seieren etter endt tremil. Foto:Fredrik Solstad,VG

I tillegg vant hun altså Tour de Ski sammenlagt og to VM-gull i Falun.

– Det har vært en fantastisk sesong, med seier i Tour de Ski og alle krystallkulene, sier Bjørgen og smiler.

Selv om Johaug måtte se seg slått, hadde hun som vanlig ingen problemer med å skryte av lagvenninnen.

– Det er inspirerende å se Marit rykke i den bakken der. Det er mye å lære. Jeg er veldig fornøyd med løpet mitt og det var kjempestemning her i Kollen, sier Johaug til NRK.

Bjørgen: – Motivert for å fortsette

Hun benyttet samtidig anledningen til å råde sin lagvenninne og største konkurrent til å fortsette også kommende sesong.

Mens Bjørgen lot seg intervjue av NRK om fremtiden, skjøt Johaug inn med disse ordene: «Fortsett, fortsett, fortsett!».

– Jeg setter pris på at lagvenninnene mine vil at jeg skal fortsette, og jeg er sugen på det, sier Bjørgen.

– Jeg er motivert for å fortsette, men jeg er sliten etter en lang sesong. Vi får se utover våren, sier 34-åringen - som fyller 35 om seks dager.

Jacobsen-fall

Det dannet seg tidlig en tetkvartett i Holmenkollen bestående av Therese Johaug, Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Sistnevnte gikk imidlertid over ende etter rundt 12 kilometer og tapte rundt ti sekunder. Den differansen fortsatte å øke og Jacobsen mistet sjansen til å kjempe om seieren.

Trioen i tet ble brått en duo da Charlotte Kalla plutselig hadde tapt syv-åtte sekunder til Johaug og Bjørgen etter 18 kilometer. Den svenske skiyndlingen gjorde et forsøk på å komme seg tilbake i front, men måtte raskt innse at seieren glapp.

Dermed var det duket for knallhard kamp om seieren mellom verdens to beste kvinnelige skiløpere. Mens Johaug økte farten i motbakkene, holdt Bjørgen farten oppe i de flate partiene.

Like før løperne kom inn på stadion for siste gang var det imidlertid Bjørgens tur til å ta kommandoen i motbakken. 34-åringen satte opp et voldsomt tempo og gikk fra Johaug i terrenget jenta fra Dalsbygda er sterkest i.

Derfra og ut var det ingen tvil om hvor seieren ville ende og på oppløpet kunne Bjørgen vinke til de mange tusen tilskuerne som hadde tatt turen til Holmenkollen.

Bak henne i løypa skled Johaug inn til andreplass, mens Uhrenholt Jacobsen først innhentet Kalla for så å distansere svensken inne på stadion.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder