Sundby mister 30 kilometeren lørdag

Skal testes ved Olympiatoppen i formiddag

Landslagslegen: – Vanskelig å spå når han er klar til gå igjen

Martin Johnsrud Sundby må stå over tremila: – Utrolig kjedelig å bli syk nå

FALUN/OSLO (VG) Martin Johnsrud Sundby (30) utsatte reisen til Sverige for å finne seg selv. Nå er han blitt syk og må stå over favorittdistansen.

  • Øyvind Knoph Askeland
  • Camilla Vesteng
  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er selvfølgelige utrolig kjedelig å bli syk nå, ganske elendig timing, skriver Martin Johnsrud Sundby i en sms fra Oslo.

– Men sånn er livet, man blir syk av og til. Jeg håper i det lengste at jeg skal få oppleve folkefesten i Falun, men sånn jeg er nå, er det vanskelig å si om det er realistisk. Nå skal jeg backe opp gutta fra sofaen, sende meldinger jeg tror kan være til hjelp, og krysse fingrene for at de lykkes. Vi har fantastiske løpere på start uansett, skriver Sundby i en sms-et, som er offentliggjort gjennom Norges Skiforbund.

Landslagstrener Trond Nystad fortalte på dagens pressekonferanse i Falun at han fikk en tekstmelding fra gullfavoritten på 30 kilometer skibytte klokken syv fredag morgen.

– Martin har blitt syk. Det er en forkjølelse, jeg har ikke et annet teknisk ord for det, sier Trond Nystad.

– Vi har en plan på hvordan vi agerer på dette, informerer alle og iverksetter tiltak for den som er reserve. I dette tilfelle var det Sjur (Røthe). Det er mange som skal prates med før vi kommer hit og informerer der, fortsetter Nystad til VG.

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at Sundby er til testing hos Olympiatoppen i formiddag.

- Jeg tror han tar det tungt, jeg og Trond og de andre i troppen også. Men det er jo forskjell i skalaen på trist, på den alvorlighetsskalaen, sier Løfshus til VG og forsøker å sette Sundbys forkjølelse i ett større perspektiv, og legger til:

- Det er synd for Martin først og fremst. Vi ville sett ham i god form.

Sundby er til rutinesjekk for å sjekke luftveier, for å finne ut hvor langt ned dette sitter.

- Martin har oppfølging gjennom Olympiatoppen. Han skal inn på en test nå i morgentimene. Det går sin gang, sier Løfshus til VG.

Tungt etter Tour de Ski

Sundby er kjent for å trene mest av alle. Landslagstreneren fikk spørsmål om noen i trenerteamet burde bremset ham.

- Martin har vært ekstremt fokusert, han er den langrennsløperen som trent mest. Det er hard kamp om medaljene. Martin må tyne maks. Det har vært spekulasjoner om antall timer kan være grunnen, sier landslagstrener Trond Nystad.

Sundby har hatt en tung oppladning til ski-VM. Etter suksessen i Tour de Ski, hvor han vant sammenlagt for andre år på rad, har ikke nordmannen helt funnet tilbake til formen. På 15-kilometeren i Östersund endte han på en 12. plass og i NM i begynnelsen av februar valgte han å bryte tremila.

– Er han overtrent?

– Nei, Martin har trent mye og hatt full kontroll, men han har ligget på grensen for det han kan tåle. Det er mulig det ble litt mye trening i uken før NM, men sykdom kan skje de fleste av oss, sier Nystad.

Landslagstreneren mener sykdommen kan ha vært i kroppen til Sundby i en lengre periode, og at det kan være en forklaring på resultatene etter Tour de Ski.

– Trond kalte dette en forkjølelse. Det er en øvre lufteveisinfeksjon og meldte seg med akutte symptomer utover dagen i går. Martin tok selv beslutningen at det ikke var rett å reise til Falun å gå tremil i morgen. Av og til går dette over ganske fort, det kan være to-tre-fire dager, men av og til tar det lenger tid, sier landslagslege Fredrik Bendiksen til VG.

– Det som for oss er en bagatellmessig øvre lufteveisinfeksjon vil føre til at man går på jobb, men for en toppidrettsutøver er det slike ting som står i veien for å prestere maksimalt, fortsetter han.

Dyrhaug: – Føler veldig med ham

Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug skulle egentlig gå herrenes tremil med skibytte lørdag. Nå kommer Sjur Røthe inn for Sundby.

– Martin var verdens beste skiløper i hele fjor og i år også. Dette er sykt kjedelig for Martin. Jeg føler veldig med ham nå, så får vi håpe han kan klinke til på 15-kilometeren på onsdag, sier Niklas Dyrhaug.

Northug viste at han var i kanonslag allerede på VM-sprinten torsdag. Etter seieren klarte han ikke å holde gledestårene tilbake.

Stor oversikt:Dette skjer i Falun-VM i dag

Artikkelen fortsetter under klippet.

Hjemme alene

Da landslagstrener Trond Nystad offentliggjorde laget til 30 kilometer med skibytte på tirsdag, innrømmet han at formen til Johnsrud Sundby er noe usikker.

– Sundby gikk et forferdelig dårlig skirenn i NM, men fikk trent bra etter det. Han er nok usikker på formen, men jeg tror pilen peker rett retning for han, sa Nystad til VG.

Spesial:Slik jaktet sportsfotografen på Northug

30-åringen utsatte turen til Falun for å «finne seg selv», som landslagssjef Vidar Løfshus beskrev det.

Etter å ha gitt beskjed om sykdommen til landslagstrener Trond Nystad fredag morgen, er det klart at VM-starten for Sundby er utsatt videre.

PS: Herrene går sin 30 kilometer med skibytte klokken 14.30 lørdag. Kvinnene går sin 15 kilometer med skibytte klokken 13.00.

Les også

Mer om

  1. Ski-VM
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Landslagssjefen tror dette knekte Sundby

  2. Tror pilen peker rett vei for Sundby

  3. Sundby avviser overtrening: – Det er totalt utelukket

  4. Northug går disse rennene i NM

  5. Svensk TV-ekspert sammenlignet Sundby med dopede Mühlegg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder