Gir fra seg VM-gullet

Frode Andresen har bestemt seg for å gi fra seg gullet han tok i VM-sprinten på hjemmebane. Han mener han ikke fortjener det, men han kan komme til å få det i retur fra IBU.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

«-Et brudd på sikkerhetsreglene for våpen er alvorlig, og etter samtaler med min samboer Gunn Margit Andreassen og resten av familien, har jeg bestemt meg for at dette er den riktige avgjørelsen», skriver Frode Andresen.

Han vil varsle Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om avgjørelsen, og har også forfattet en beklagelse som han vil sende IBU.

«Jeg har ikke fulgt idrettens regler for fair play. Som en konsekvens av det jeg har gjort, vil jeg levere tilbake gullmedaljen. Det er ikke på denne måten man skal vinne idrettskonkurranser», står det blant annet i brevet til IBU.

Vil tilbake

Frode Andresen har et ønske om å komme tilbake på idrettsbanen for å konkurrere, uten å bryte regelverket. Det er likevel usikkert om han er tilbake så tidlig som i Lahtis 9.-12. mars.

«Slik situasjonen er nå, er det tvilsomt om jeg kan forberede meg optimalt fram mot neste ukes konkurranser», sier Andresen.

Andresen mener også at det er lite sannsynlig at han bør delta på stafettlaget som skal gå VM-stafetten om igjen i Finland.

Men selv om Hønefoss-gutten nå leverer tilbake gullet, kan han «risikere» å få det tilbake igjen. Generalsekretær i IBU, Peter Bayer, sier mandag til NTB at Frode Andresen får beholde gullmedaljen han fikk på sprinten under skiskytter-VM. Etter at han fikk vite at Andresen ga tilbake medaljen, uttrykte han vantro.

- Dette forstår jeg ikke, og det har aldri skjedd i vår sport før. Vi må bestemme oss for hva vi skal gjøre, men jeg kan ikke se at noen andre enn «Frode Andresen, NOR» kan bli stående som verdensmester, sier Bayer.

Ingen regler

Generalsekretæren understreker at IBU ikke engang har regler som skal regulere tilfeller som dette. Han sier det er kun ved diskvalifikasjon at toeren blir vinner, og dermed blir Andresen stående. Enten han vil eller ei.

- Hvis han ikke vil ha tilbake gullmedaljen, vet jeg ikke hva som skjer. Da blir den vel liggende i en eller annen skuff. Men i alle historiebøker vil Andresen stå som vinner, sier Bayer til NTB.

IBU skal i løpet av uka ta stilling til hvilke reaksjoner Frode Andresen får etter å ha brutt regelverket.

Det kan bli snakk om å frata Hønefoss-løperen verdenscuppoeng, eventuelt bøtelegge ham. Medlemmene av IBU-styret skal i løpet av uka stemme via faks eller e-post over hvilken straff Andresen skal få.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder