Tårevåt Bjørgen tok gull i karrierens nest siste løp: - Det har vært et fantastisk liv

ALTA/OSLO (VG) Først bekreftet Marit Bjørgen (38) at hennes karriere som langrennsløper er over. Så fulgte hun opp med å knuse konkurrentene og ta NM-gull.

 • Mikal Aaserud
 • Lillian Holden
 • Jostein Overvik
 • Ida Høidalen

Artikkelen er over to år gammel

Deretter kom tårene.

– Det var mye tøffere å gi denne beskjeden enn jeg hadde trodd på forhånd. Det er klart dette er spesielt, det har vært en lang karriere. Det er over halve livet mitt. Så det å takke for seg, sammen med halve ski-Norge og den familien vi har blitt gjennom alle disse årene - da blir det litt mer følelser enn jeg trodde det skulle bli, sier Bjørgen til VG.

Etter å ha gått i mål til gull, kom Bjørgen bort til pressesonen. Der skulle hun for første gang snakke om den endelige beslutningen, og 38-åringen greide ikke å holde tårene tilbake. «Det har vært et fantastisk liv», sa hun til NRK.

Overfor VG innrømmer Bjørgen at hun er spent på livet som nå venter henne, utenfor skisporet.

– Det blir spesielt og skremmende å tre ut av denne familien. Jeg har vært 20 år på lag. Så det er litt skremmende å gå inn i et nytt kapittel, sier hun.

Allerede før start på dagens femkilometer i Alta sprakk nyheten: Bjørgens tid som langrennsløper er over.

les også

Avsluttet med sitt aller råeste gull: Her er Marit Bjørgens 10 beste

Skidronningen sa riktignok ikke stort før løpsstart, bortsett fra å bekrefte at dagens renn ville bli karrierens nest siste. Deretter gjorde hun seg klar for å kjempe om gull - nok en gang.

Det gikk som så mange ganger før: Bjørgen gikk som ei kule, og på siste halvdel av løpet regelrett knuste hun konkurrentene. Det ga karrierens 25. NM-gull, og seier i det som blir hennes nest siste løp i karrieren.

Vil ha mer tid hjemme

Det har lenge vært kjent at Bjørgen har vært i tenkeboksen om veien videre. I dag kan hun fortelle at hun så å si hadde bestemt seg allerede før konkurransesesongen startet i fjor høst.

les også

Johaug i tårer etter Bjørgens beskjed

– Det er den riktige avgjørelsen. Jeg mangler den motivasjonen og viljen som trengs for å være med helt i toppen. Og så har jeg en toåring hjemme som skjønner mye mer nå, sier hun.

38-åringen forteller at tanken på sønnen Marius (2) gjør at avgjørelsen tross alt har vært relativt enkel - hun ønsker ikke å gå glipp av mer tid sammen med sønnen.

– Det er jo en tid jeg aldri får igjen, og derfor har jeg bestemt meg for å bruke mer tid hjemme med ham, sier hun.

– Jeg tror ikke Marius skjønner det helt ennå, men jeg tror han er veldig fornøyd med dette. Han hadde spurt i går, hvor mamma var. Så han skjønner mye mer og jeg tror han kommer til å sette veldig stor pris på at jeg bruker mer tid hjemme, og ikke minst bruker mer tid på ham.

Bjørgen er raus med ros av samboer Fred Børre Lundberg, og gleder seg til et mer normalt liv sammen med den vesle familien sin. 38-åringen tror han er glad for at avgjørelsen ble som den ble.

– Jeg hadde nok fått lov til å holde på en sesong til om jeg hadde motivasjon, men Fred Børre sa han var glad jeg tok denne avgjørelsen. Jeg tror de alle sammen setter pris på at jeg blir mer hjemme, sier hun.

Vil bli savnet

Ingvild Flugstad Østberg lå an til å vinne dagens femkilometer, men innså tidlig at gullet ville gå til Bjørgen. Etter målgang ble de to stående sammen med dagens bronsevinner, Ragnhild Haga, og snakke med NRK.

Det endte i tårer.

– Jeg kommer til å savne henne på trening og renn. Hun har vært et forbilde for meg i veldig, veldig mange år. Alle synes det er rart at hun ikke lenger skal stå på startstreken. sier Østberg.

les også

«Prosjekt Bjørgen» bør starte nå!

Lagvenninnene fikk beskjed om Bjørgens avgjørelse i går kveld. Det ble en følelsesladet opplevelse.

– Jeg måtte se ned i bakken, for da kom det tårer i øyekroken. Det er alltid trist å miste en lagvenninne, selv om hun skal være der i mange år til, sier Heidi Weng til VG.

– Jeg har lært utrolig mye av henne. Det har betydd mye for meg å ha henne der.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Marit Bjørgen
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Marit Bjørgen legger opp: - Har ikke den motivasjonen som trengs

 2. Slik blir Bjørgens nye liv

 3. Bjørgens spesielle beskjed til moren Kristin: «Skal du ikke spørre meg om når jeg slutter, mamma?»

 4. Marit Bjørgen er blitt tobarnsmor

 5. Bjørgen «skjemmes» av få Marius-skiturer

Fra andre aviser

 1. Rørt Bjørgen etter NM-gullet: – Det har vært en fantastisk karrière

  Aftenposten
 2. Bjørgen røper hvorfor hun brast i gråt etter gulløpet

  Aftenposten
 3. Bjørgen om fortsettelsen: Trigges av et år til med Johaug

  Aftenposten
 4. Bjørgen om fortsettelsen: Trigges av et år til med Johaug

  Bergens Tidende
 5. Bjørgen røper hvorfor hun brast i gråt etter gulløpet

  Fædrelandsvennen
 6. Lagvenninnen fikk Marit Bjørgen til å smile: Tror hun blir tidenes vinterolympier

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder