Johaug hyller kjæresten etter comeback-seieren: - Jeg hadde ikke klart dette uten ham

RUKA/OSLO (VG) 988 dager etter forrige verdenscuprenn var Therese Johaug (30) tilbake i konkurranse mot verdens beste skiløpere. Det endte med suveren seier. Det hadde ikke skjedd uten kjæresten Nils Jakob Hoff.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hun er spådd å ta tilbake langrennstronen i sin comeback-sesong etter dopingdommen, og i verdenscupåpningen i finske Ruka viste Johaug hvorfor spådommene er slik de er.

30-åringen fra Dalsbygda gjorde som i den nasjonale åpningen på Beito forrige helg: Hun vant.

Hun takker kjæresten for at hun er tilbake. Hun mistet VM og OL som følge av dopingdommen. Uten Hoff hadde hun kastet inn skiene og lagt opp.

– Jeg hadde ikke klart dette uten han, sier Johaug til VG etter seieren.

– Hadde det ikke vært for ham, så hadde du lagt opp?

– Ja, svarer Johaug.

Og det var i Ruka, under verdenscupen for fire år siden, at det ble kjent at Johaug og Hoff hadde blitt et par. «Hun er en nydelig jente», sa Hoff til VG da.

– Sitter på lesesalen i Bergen

Han er selv verdensmester i roing. Han har tatt en pause fra idretten på grunn av medisinstudiene i Bergen. Han sendte Johaug et hjerte og en hund på telefonen som et siste lykke til før comebacket i Ruka.

STØTTE FRA KJÆRESTEN: Therese Johaug og Nils Jakob Hoff i Lausanne i Sveits i forbindelse med saken hennes i CAS i juni 2017. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Hadde jeg vært for meg selv da jeg havnet i denne situasjon, så hadde det blitt mye tyngre og mye hardere. Jeg har fått mange fine og kloke ord fra han, sier Johaug til VG og fortsetter:

– Han kjenner meg så godt at han vet hvilke knapper han skal trykke på til enhver tid. Uten han hadde jeg ikke klart dette her.

Hun forteller at det har vært en enorm styrke å ha Hoff i disse årene.

Kjæresten om da Johaug ville legge opp: – Hele verden ramlet i hodet på oss

Men noen feiring med kjæresten etter seierien blir det ikke ennå.

– Han er på lesesalen i Bergen, så vi får feire til jul, sier Johaug.

12.30 er det duket for herrenes 15 km i Ruka. Den kan du følge her!

Takket det norske folk

Johaug var rørt, glad og lykkelig etter at hun slo Charlotte Kalla, Ebba Andersson og alle de andre.

les også

Stor guide: Alt du bør vite om felleski

Pluss content

– Det var fantastisk, en drøm som gikk i oppfyllelse, rett og slett. Jeg kan nesten ikke tro det jeg har gjort. Det har vært en drøm de siste to årene, at det første verdenscuprennet jeg skulle stille opp i, skulle jeg vinne. I dag klarte jeg det, sier Johaug til VG, og fortsetter:

– Det ligger så ufattelig mye bak dette her. Tunge og tøffe dager og mange tårer. At jeg kan strekke hendene over hodet og få et jubelbrøl, er så godt for sjelen.

Johaug forteller at hun er stolt over seg selv, men sier hun ikke kunne klart det uten støtten fra det norske folk.

– Jeg vil takke hele det norske folk for støtten jeg har fått de siste to årene. Alle fine smil, hyggelige kommentarer og tomler opp. Det har betydd ufattelig mye for meg, og er en grunn til at jeg klarte seieren i dag, sier hun i intervjuet du kan se i sin helhet her:

To svensker på pallen

Ved sjekkpunkt 1,1 og 2,1 kilometer var det riktignok lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg som ledet, men fra 3,3 kilometer og utover var det Johaug-show på den klassiske 10 kilometeren i Finland.

les også

Falla på fjerdeplass i verdenscupåpningen: - Skuffet over meg selv

– Johaug flyr bakkene her i Kuusamo, kommenterte Jann Post for NRK.

På oppløpet tok hun seg helt ut, og i mål var den 30 år gamle skiyndlingen inne på tiden 28.02,5. Og da det til slutt gikk opp for henne at seieren var et faktum, kom smilet. Og ikke lenge etterpå også et jubelbrøl til de fremmøtte i Ruka.

– Hun har gjort et kjempeløp, konstaterte Post, og sa at «Johaug har gått fra fortvilelse til idrettsglede».

Det var rett og slett ingen som var i nærheten av Johaug i Ruka.

Svenske Charlotte Kalla var nærmest, 22,5 sekunder bak, med lagvenninne Ebba Andersson på 3. plass, litt over halvminuttet bak Johaug.

DEN FØLELSEN: Når du endelig vinner et verdenscuprenn igjen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Imponerte lagvenninner

Ingvild Flugstad Østberg ble nest beste norske med en 4. plass, drøye 17 sekunder bak pallen og 49,5 sekunder bak Johaug.

– Jeg er ikke overrasket (over at Johaug vant). Jeg hadde tippet det på forhånd, men det er imponerende å gjøre det likevel. Og så overlegent, sier hun til VG.

En som ikke fikk det til å stemme, var Heidi Weng. Forrige vinters vinner av verdenscupen sammenlagt var 1.37,2 bak sin lagvenninne. Men det var bedre enn på den nasjonale åpningen på Beito.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg følte meg litt bedre i dag, og det skal jeg ta med meg. Jeg må bare skjønne hvordan jeg skal gå fort igjen, og så kan jeg ta litt steg.

– Når kommer du til å skjønne det?

– Det kan ta litt tid, sier hun, og roser lagvenninne Johaug.

– Det er helt rått, sier Weng til VG.

Slik gikk det i Ruka på 10 km klassisk:

1. Therese Johaug 28:02,5
2. Charlotte Kalla +22,5
3. Ebba Andersson +32,8
4. Ingvild Flugstad Østberg +49,5
5. Julia Belorukova +54,9
6. Krista Parmakoski +55,5
7. Natalia Nepryaeva +1.07,1
8. Sadie Bjornsen +1.10,5
9. Astrid U. Jacobsen 1.15,6
10. Ragnhild Haga +1.26,2
...
13. Heidi Weng +1.37,2
19. Kari Øyre Slind +1.54,8
27. Anna Svendsen +2.14,3
28. Tiril Udnes Weng +2.17,6

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder