Morfaren til Klæbo etter dame-bronsen: - De tabbet seg ut

SEEFELD (VG) I en høydramatisk lagsprintfinale, ble Maiken Caspersen Falla spurtslått av både Sverige og Slovenia på oppløpet. Morfaren til Klæbo er klar på en ting: Om man ikke klarer å stikke, så kan man ikke være først ned siste bakken.

les også

Klæbo slo russerne i lagsprint-semien - Falla og Østberg lett videre

Sprintløypen for damene og herrene er litt ulike. Herrene har større bakke og kommer derfor i mye høyere fart.

Etter at morfar Kåre Høsflot hadde sett barnebarnets taktiske triumf på vei til VM-gull nummer to, så feller han dommen over taktikken til ankerkvinne Falla.

– De tabbet seg ut litt de norske jentene, sier Kåre Høsflot til VG og fortsetter:

– Om du skal være nummer én ned den siste bakken, så må du få plass. Da er det ikke noe problem, men er det tett, så kan du ikke være nummer én.

Sverige ville ikke først på oppløpet

Falla kom inn på oppløpet i tet. Maja Dahlqvist fikk høyere fart og var raskest på oppløpet. Stina Nilsson gikk førseetappen for Sverige. Hun forteller at de hadde taktikken klar.

– Vi så på den individuelle sprinten at det var en stor fordel å komme bakfra, så det var Maja veldig dyktig på i dag. Vi hadde pratet om at hvis det var en gruppe inn på oppløpet, så skulle hun ikke kjempe seg blå for å være først, sier Nilsson til VG.

MED MORFAR: Kåre Høsflot har fungert som treneren til Johannes Høsflot Klæbo i alle år. Her er de sammen etter Tour de Ski-triumfen i år. I Seefeld har barnebarnet tatt to VM-gull. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Falla og Ingvild Flugstad Østberg var bronseduoen for Norge. Falla er uenig med morfaren til Johannes Høsflot Klæbo.

– Jeg velger å gå først fordi jeg syns det går rolig. Og jeg føler at min styrke er på kapasitet sammenlignet med de to andre, sier Falla til VG.

Kan ikke være skuffet

Dame og herrelaget til Norge hadde ikke noe felles taktikkmøte foran lagsprinten.

– Taktikk handler om å utnytte sine styrker. Jeg kunne gått bak, men jeg tror ikke det hadde løst noe for meg. Da hadde det blitt en yttersving opp den siste bakken, sier Falla.

– Vi kan ikke bli skuffet over at det ikke blir gull, siden det henger så høyt. Man drømmer om gull, men en medalje henger høyt, sier Falla, som likevel slo ut med armene da hun tapte spurten.

Falla kjørte først inn på oppløpet, men ble forbigått av svenske Maja Dahlqvist på høyre side og den slovenske sensasjonen Anamarija Lampic på sin venstre.

Slovenia ville ikke være først

De slovenske damene, som har Ola Vigen Hattestad som assistenttrener, kunne nesten ikke tro det var sant. Hattestads samboer Katja Visnar gikk førsteetappe.

– Vi så i semifinalen at det ikke var noen fordel å være først ned førstebakken inn i andrebakken på stadion. At vi ikke ville være først ned bakken på stadion, det hadde vi snakket om, sier Hattestad til VG og legger til at det er stort og fantastisk for dem å ta sølv.

– Vi er nesten like gode som Sverige, det syns jeg er moro, sier Hattestad.

Hadde gjort det samme igjen

Men der herrene vegret seg for å kjøre først ned den siste bakken, nølte ikke Falla med å kjøre først ned.

Ski-VM: Få alt fra VM i vår store spesial!

– Vi vet jo hva som forventes av oss, og det er sikkert noen som er misfornøyde med oss. Men vi vant den bronsemedaljen, og det skal vi være glade for, sier Østberg til VG.

Også i generalprøven i Lahti for to uker siden var Falla først ned den siste bakken, men ble spurtslått av nettopp Dahlqvist også da.

Dermed ble det svensk gulljubel og revansj for Dahlqvist som ble felt av lagvenninnnen Jonna Sundling på sprinten torsdag, og falt fra en mulig gullspurt.

Stina Nilsson har på sin side slitt med en strekkskade etter sprintrennet i Otepää, og ble bekreftet klar for VM bare dager i forveien. Sverige sikret sitt første gull i mesterskapet, etter at både sykdom og uhell har stått i deres vei de første Seefeld-dagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder