PROSJEKT-TRØBBEL: Astma-prosjektet VG omtalte fredag hadde ikke nødvendig godkjenning fra den etiske komiteen i helse-Norge - selv om det motsatte ble hevdet før helgen. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Manglet godkjenning - trekker astmastudie

Norges Idrettshøgskole til VG: – Vi beklager

Da norsk idrett søkte etikkomiteen i Helse Sør-Øst om få utføre astmatester på norske langrennsutøvere, var testene allerede gjennomført for en måned siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Norges Idrettshøgskole mandag ettermiddag.

Det skjer etter at VG fredag avslørte at den etiske komiteen i Helse Sør-Øst sa nei til et forskningsprosjekt på astma, som norsk idrett ønsket å få gjennomført i 2011.

I en publikasjon tre år senere er undersøkelsene likevel omtalt. Testene ble gjennomført på 22 norske utøvere i langrenn og skiskyting i september og oktober i 2011, heter det. Det er én måned før søknaden til den etiske komiteen ble sendt inn.

I publikasjonen står også at den etiske komiteen har godkjent prosjektet – stikk i strid med hva som er tilfelle.

Bakgrunn: Etisk komité ga astma-refs

Publikasjonen er blant annet signert professor Kai Håkon Carlsen, som i en årrekke har testet norske toppidrettsutøvere for astma.

VAR KRITSK: Professor Stein A. Evensen. Foto: Helge Mikalsen VG

Konfrontert med VGs opplysninger, legger Norges Idrettshøgskole seg flate mandag ettermiddag.

– Det er riktig at denne studien ikke er sendt til REK (etisk komité, journ. anm.). Det er en feil som ikke skulle blitt gjort, sier NIH-rektor Kari Bø.

– Så dere har ikke hatt en godkjenning, slik det ble hevdet før helgen?

– Nei, ikke for denne. Det ble sendt en søknad senere, som brukte samme metodologi, men det er riktig at dette er en feil. Det er bare å beklage fra Norges Idrettshøgskole sin side.

Hun understreker at man tar saken svært alvorlig, og at publikasjonen fra 2014 nå trekkes.

– Hvorfor sa dere noe annet før helgen?

– Det som ble sagt var at det var gitt godkjenning for studien fra 2013. Dette er korrekt. Man antok da at denne studien inngikk i 2013 prosjektet. Vi har i dag funnet ut at dette ikke var tilfelle. Det er derfor riktig at denne studien ikke hadde nødvendig godkjenning. Dette beklager vi og trekker nå publikasjonen.

– Er det vanlig praksis å gjennomføre undersøkelser på personer først, og deretter søke etisk komité om godkjennelse?

– Nei. Det er vanlig å søke før man starter en studie.

Det var Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Idrettshøgskole som sto bak studiet man ville gjennomføre på både friske og astmasyke utøvere i 2011.

Idrettslege til VG fredag: – Dypt fornærmende

– Hva skjer videre nå?

VAR ANSVARLIG FOR PROSJEKTET: Professor Kai-Håkon Carlsen, som er tett knyttet til norsk langrenn. Foto: Jørgen Braastad VG

– Det skal sendes beklagelser til de som har vært involvert: Den nasjonale- og den regionale forskningsetiske komiteen. Og så trekker vi studien fra tidsskriftet der den er publisert. Deretter går vi gjennom dette med prosjektansvarlig på NIH, samtidig som vi går gjennom interne prosedyrer, sier Bø.

I prosjektet fra 2011, som ble omtalt bredt i VG på fredag, ønsket man å utsette drøyt 20 utøvere i langrenn og skiskyting for tre ulike medikamenter under et høydeopphold i Val Senales. To av medikamentene var astmamedisin.

Disse testene har, så vidt VG forstår pågått i 25 år. Etisk komité i Helse Sør-Øst vendte tommelen ned, fordi prosjektet ikke innholdet noen forskningsspørsmål. Alle utøverne skulle få samme medisin, ble det påpekt.

I tillegg ble det stilt etiske spørsmål rundt hele prosjektet.

Professor i medisin, Stein A. Evensen skrev en kronikk om temaet i fredagens utgave av VG. Les den her.

Saken fikk stor oppmerksomhet, og under en debatt i Dagsnytt Atten senere på ettermiddagen, sa både forskere og NIH-topper at man hadde en godkjennelse fra etisk komite i forkant av undersøkelsene.

«Vi har fått en godkjenning til å foreta forskningsprosjektet» sa prorektor Lars-Tore Rognlan til NRK den gangen.

Han fulgte opp med:

«Det prosjektet Evensen snakker om, inngår i et litt større prosjekt, som ble godkjent».

Karin Lødrup Carlsen, som er astmaekspert og overlege – og ektefellen til forskningsansvarlig Kai-Håkon – deltok også i debatten:

«Jeg kan berolige med at studien er godkjent, men i en annen komite enn den du ledet».

Det viser seg altså å ikke stemme.

VG var mandag i kontakt med avdelingsdirektør for etisk komité i Helse Sør-Øst, Knut W. Ruyter:

– Påstanden om at de fikk godkjent studien sin i et annet prosjekt i 2013, stemmer ikke. Det er åpenbart et helt annet prosjekt, der det ikke innebærer noen medisinering. Det var mer en kartlegging av mekanismer, sier REK-toppen.

Den etiske komiteen sitter ikke på sanksjonsmuligheter, sier Ruyter.

– Dersom noen skal foreta seg noe, må det være Statens Helsetilsyn. De fører tilsyn med helseforskning også. Om noen gjennomfører noe uten godkjenning, så tillegger det dem å vurdere alvorlighetsgraden, og eventuelle konsekvenser man skal trekke av det.

Kai-Håkon Carlsen henviser til Kari Bø i forbindelse med denne saken. Hverken pro-rektor Lars-Tore Ronglan eller, Trine Stensrud og Julie Stang, som sto bak publikasjonen, har besvart VGs telefonhenvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder