Forbannet Sundby: – Jeg har ingenting i VM å gjøre

OTEPÄÄ (VG) Det pågår en intens kamp om VM-plasser blant de norske herrene. Søndag forsterket Didrik Tønseth (27) sitt kandidatur i Estland. Martin Johnsrud Sundby (34) var derimot fryktelig frustrert.

15-kilometeren med intervallstart i estiske Otepää var betegnet som det viktigste rennet for dem som vil gå den samme distansen i VM om en måned.

Sundby ble nummer fire. Det gjør at Røa-karen trolig er inne blant de fire som får gå disiplinen i mesterskapet. Etter rennet kommer han likevel med en nedslående dom over egen prestasjon.

– Jeg har ikke noe i VM å gjøre med et løp som i dag. Det ser greit ut på papiret, men det var fryktelig mange som ikke stilte til start. Så vi må kalle en spade for en spade. Hadde jeg ikke hørt noen tider underveis, hadde jeg hoppet av. Det var dårlig det kjentes ut, sier Johnsrud Sundby i dialog med VG og NTB.

Selvkritisk

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var blant stjernene som sto over. Begge er tippet å få to av de fire plassene Norge har til rådighet.

I Otepää gikk Tønseth best av de norske. Trønderen tok tredjeplassen bak Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov. Med det fikk han trolig VM-billett, også.

– Jeg er veldig godt fornøyd. De to i front var i en egen klasse, men det var viktig for meg å få en pallplass, sier Tønseth til VG.

Johnsrud Sundby var nest sterkest av de norske på en fjerdeplass – 1,6 sekund bak Tønseth.

– Det var et dårlig løp, men så er det sånn at jeg nok får gå distansen likevel, sier Sundby.

– Du virker forbannet. Hva er det som gjør at du føler at det ikke fungerer?

– Det er en jævlig vanskelig operasjon å gå et relativt viktig løp 12 dager etter Tour de Ski. Det blir litt sånn hverken eller. Jeg får prøve å gjøre det beste ut av det. Treningsperioden inn mot VM begynner egentlig etter neste helg, sier Johnsrud Sundby og fortsetter:

– Jeg har ikke trent hardt, men det handler om å finne ut hvordan kroppen skal optimaliseres frem til VM. Da blir det noen halv tolv-dager. Det var det i dag. I går følte jeg meg helt «King Kong». Det varierer noe jævlig, sier Johnsrud Sundby.

Foran Røthe

Sjur Røthe endte til slutt seks sekunder bak Sundby. Han ble dermed tredje best av de antatt sterkeste VM-utfordrerne.

Vossingen mener det kan være avgjørende for uttaket.

– Det betyr mye. Dette var det viktigste uttaksrennet. Vi tre gjør jevnt gode skirenn, men jeg skal ikke stå her og snakke meg ut av noen diskusjon om VM-plassen, sier Røthe til VG og legger til at han helst skulle gått ni sekunder fortere.

Overlegen Niskanen

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ønsker ikke å spekulere i uttaket overfor VG etter rennet, men sier seg fornøyd med Norges laginnsats. Han er sikker på at nasjonen vil stille med fire gullkandidater under VM i Seefeld.

Nossum konstaterte samtidig at regjerende verdensmester på distansen, finske Niskanen, ledet fra start til mål og var 46,6 sekunder raskere enn beste nordmann.

– Jeg er veldig fornøyd. Nå håper jeg å holde meg sykdomsfri frem mot VM, hvor 15-kilometeren er førsteprioriteten min, sier Niskanen.

Nærmest finnen var sesongens klassisk-komet Bolsjunov, som var 15,9 sekunder bak. Duoen er blant de største favorittene til tittelen i Seefeld om en måned. Klæbo, Iversen og Sergej Ustjugov er også blant de heteste gullkandidatene, selv om ingen av dem gikk distansen her i Estland.

– Jeg har sagt det før og sier det igjen: Når Niskanen er på sitt beste, er det ingen som slår ham på 15 kilometer, sier Røthe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder