Legger VM-press på finsk rival: - Vanskelig å si noe annet enn at vi blir pisset på

MERÅKER (VG) Emil Iversen mener Norge på ingen måte er favoritter før VM etter NM-gullet på 15-kilometer. Landslagstrener Nossum mener livo Niskanens knusing av de norske løperne er så drøy at det egentlig er å bli «pisset på».

– Jeg syns jeg bare har gått gode klassisk renn i år og dette var et nytt bra renn. Men alle vet at det er en som har vært bedre de siste årene. Det er Livo Niskanen. Han var best i Lahti. Han var best i Pyeongchang. Han er best per nå, sier Iversen til VG på pressekonferansen etter NM-gullet på hjemmebane i Meråker.

Niskanen knuste de norske utøverne i Ottepää nylig da Norge hadde årets viktigste uttaksrenn til distansen i VM. Under NM-løpet torsdag var det bare Iversen på start blant de fire løperne som trolig er utpekt som det norske VM-laget på distansen.

I fjor var både løpere og trenere klar på at prestasjonene i klassisk var for dårlig. Og selv da Norge tok tredje og fjerdeplassen i Ottepää for to uker, i sesongens viktigste uttaksrenn, ble de norske slått med mer enn 45 sekunder av Niskanen.

– Det er vanskelig å si noe annet enn at vi blir «pisset på» når vi blir slått med 45 sekunder i Ottepää, men plasseringene våre er bra, sier Nossum om nivået i forohold til de største rivalene i rennet Iversen ikke gikk på grunn av sykdom.

I LEDERSTOLEN: Emil Iversen vant NM på hjemmebane i den siste testen på 15 kilometer før VM. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Men NM-gullet på hjemmebane rangerte Iversen som en av sine største dager i sporet til nå i karrieren. Kongepokalen ble også hans. Men før NM legger han favorittstemplet på finske Niskanen.

– Han har presset på sin side. Vi er litt i angrepsposisjon. Jeg liker meg i den posisjonen, sier Iversen.

Les NM-resultatene i faktaboksen:

Han var blant dem som tydelig uttrykte at klassisknivået til Norge ikke holdt mål i fjor. Det samme så landslagstrener Eirik Myhr Nossum og tok grep.

– Det er først fremst i individuelle 15-kilometere vi ble «pisset på». Vi har ikke vunnet noe i år. Det har ikke vært all verdens mange 15 kilometere i år, men laget og Norge i sin helhet er jo en god del bedre enn vi var i fjor på samme distanse, sier Nossum.

– I fjor hadde vi noen løp der vi knapt hadde topp åtte i klassisk, sier Nossum.

Iversen endret livsstil – så ble han best i verden

Selv mener Iversen at det handlet om feil trening for hans del i fjor og også skyldtes at han prøvde å henge på for sterke løpere i treningen.

– Jeg manglet kanskje litt overskudd i fjor og ble dratt for mye i retning av Lyn-toget, Sundby og den gjengen der. Jeg fikk kanskje ikke godt gjennomslag for min treningsfilosofi. Det er det Eirik og jeg skulle ha fokus på i år at jeg skulle gå mer tilbake til min oppskrift. Det er har gitt mye mer overskudd og riktige hardøkter. Det har jeg truffet med, sier Iversen som mener det har resultert i mer snert i muskulaturen denne vinteren.

REGJERNENDE MESTER: Livo Niskanen har vært overlegen på de to siste klassiskdistansene i mesterskap. Her etter femmila i OL i fjor. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Emil Iversen (27) var utpekt som storfavoritt på sin hjemmebane i NM. Før start ga han relativt klart uttrykk for at han trodde han ville være i stand til å innfri forventningene og bare seier var godt nok. Siste gang han konkurrerte var i Tour de Ski for fire uker siden. Da vant han sin tredje verdenscupseier i Oberstdorf, og dro hjem selv om han lå på tredjeplass sammenlagt.

På grunn av sykdom måtte Iversen stå over 15-kilometeren i estiske Otepää to uker senere.

Emil Iversen bekreftet imidlertid god form ved passeringen halvannen kilometer i Meråker torsdag. De fleste konkurrentene med høye startnummer måtte finne seg i at sekundene løp for fort, sammenlignet med Emil Iversen allerede der. Ved sekskilometermerket var situasjonen den samme.

Erik Valnes, Simen Krüger Hegstad og Hans Christer Holund var blant de som var nærmest.

Emil Iversen «tok en Northug»: - Sverige er helt middels

Men to løpere fra Lyn jaktet Iversen intenst. Oslo-guttene Hans Christer Holund og Simen Krüger Hegstad pustet trønderen i ryggen. Om enn ikke bokstavelig talt, så i alle fall med henvisning til klokken.

Men det skulle det vise seg at han kunne være. Holund tapte to sekunder inne på stadion til Iversen og Krüger Hegstad tapte også i finishen. Martin Løwstrøm Nyenget kom som et skudd mot slutten og knep andreplassen.

PS! Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth deltok ikke torsdag. De regnes alle som sikre på Norges VM-lag på 15 kilometer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder