Sundby mener Ustjugov var «tjukk i hodet»

Ski Tour Canada-vinneren: – Russisk overmot ble avgjørende

LANGRENN

CANMORE (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) mener Sergej Ustjugov (23) dummet seg ut da han ble tatt igjen av den norske verdenseneren på siste etappe av Ski Tour Canada.

Publisert: Oppdatert: 13.03.16 00:48

Maskinen fra Røa avsluttet eventyrsesongen til 20 i stil da han smadret både Petter Northug og Sergej Ustjugov på den åttende og siste etappen under blytunge forhold.

Les også: Ustjugov ble motivert av Sundby-kritikk

Sundby: – Knakk seg selv helt

– Da vi tok igjen Ustjugov hadde jeg én tanke i hodet, og det var å knekke ham så fort som mulig. Gi ham en dårlig følelse. Så var han så tjukk i hodet at han kjørte motstøt da jeg gikk ut på siden. Da knakk han seg selv helt. Russisk overmot ble avgjørende i dag, sier Sundby til VG.

I mål var han nesten ett minutt foran den russiske «bamsen». Petter Northug ble nummer tre. Da han utslitt krysset målstreken var det nesten to minutter opp til lagkamerat Sundby.

– Det har vært et eventyr fra start til mål. Når jeg klarer å avslutte på den måten her, så kroner det sesongen min, det gjør det, sier Sundby til VG.

Les også: Sundby mente skiene var «ræva»

Ble inspirert av Johaug

At Sundby skulle gå helt til topps i årets Ski tour Canada var ingen selvfølge. Han havnet bakpå tidlig og det er først de siste dagene han har hentet inn forspranget til konkurrentene i sammendraget. Petter Northug ble av mange utpekt som Norges sterkeste kort til å vinne sammenlagt.

På den siste etappen gikk Northug ut 32 sekunder og Sundby 39 sekunder etter Ustjugov. De jaget i flokk og tok han igjen overraskende fort.

Les også: Tårevåt Johaug slo knockout på uheldige Weng

– Jeg var helt overbevist om at det sjanseløst, men jeg fikk et ørlite håp da jeg så hvordan det utviklet seg i dameløpet. Jeg så Therese kjøre knockout og visste at «ok, har jeg en god dag, så er det et kapasitetsløp av en annen liga», sier verdenscupvinneren, som hadde bedre ski enn Petter Northug på påskeføret i Canmore.

– Jeg merket fort at jeg hadde gode ski, forteller 31-åringen.

Om Lahti-VM: – Jeg skal ha det gullet

Han trodde egentlig kampen om sammenlagtseieren i Ski Tour Canada var kjørt etter den dårlige innledningen i Gatineau og Montréal.

– Jeg gjorde et godt løp og klarte å avgjøre på siste dagen her. Det hadde jeg f... ikke trodd.

– Hvor høyt setter du dette kontra det som har skjedd tidligere i sesongen?

– Jeg setter det som har skjedd tidligere i sesongen høyere, men det er en fantastisk måte å avslutte på, da. Det har vært en eventyrsesong som jeg klarer å avslutte på en god måte. Men ikke bare det, vi har levert kanskje den beste laginnsatsen av noe norsk herrelag noen gang. Det er jeg også utrolig stolt av. På alle måter en utrolig sesong. Det som er synd er at vi mister Trond Nystad (landslagstrener). Men vi får prøve å klare oss uten ham.

– Hva gjør denne sesongen med deg ved inngangen til VM-sesongen 2017?

– Det gjør meg veldig umotivert og lei. Hehe. Neida, jeg skal ha det gullet, sier Martin Johnsrud Sundby til VG.

31-åringen beskriver det som en «mental kamp» og gir lagkameratene og samholdet i landslagsgruppen æren for at han fortsatte å konkurrere. Det endte med et perfekt punktum for en råsterk sesong.

Les også: Ekspert om Wengs fiasko-ski: – Nesten trist å se på

Sundby-rykk avgjorde

Dagens maktdemonstrasjon var heller ingen selvfølge. Sammen med Northug startet Sundby litt over 30 sekunder bak Ustjugov på dagens jaktstart. På imponerende vis fikk de to nordmennene kontakt med russeren etter drøyt fire kilometer.

Men trioen holdt ikke sammen lenge. Sundby økte farten ørlite i en av motbakkene på den andre av totalt fire runder og dermed var begge tour-rivalene ute av dansen.

Røa-løperen økte nesten ved hvert eneste passeringspunkt og sikret den tredje sammenlagtseieren i en tour i år.

– Det er vel sjelden du har sett én løper gå så fort gjennom en hel sesong. Det er ganske utrolig det han har prestert. Da vi kom til Canada var jeg litt i tvil om at han kunne gjennomføre på denne måten, men han har bevist at han behersker dette også selv om han ikke var optimalt forberedt, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Les også: Bjørgen følte comebacket var tungt og vanskelig

Her kan du lese mer om