Martin Johnsrud Sundby tok en suveren seier i årets Tour de Ski. Her sammen med kona Marieke Heggeland. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Kona er høygravid – Sundby går NM: – Beito er ikke på månen heller!

Martin Johnsrud Sundby (31) har koblet av som aldri før, men melder seg klar for sesongavslutningen under NM på Beitostølen - med høygravid kone hjemme i Oslo.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over fire år gammel

– Det er avslutningen på sesongen og den femmila har jeg med i planene. Nå har jeg ikke trent siden jeg gikk i mål i Canada. Kroppen er fortsatt redusert. Det begynner å haste litt og jeg kan ikke presse kroppen. Jeg må se an helsa. Men er jeg frisk og har trent litt, stiller jeg på femmil individuell start, sier Sundby til VG.

LEST DENNE? Bjørgen vil gi VM-plass til en yngre hvis hun ikke kjemper i toppen

Høygravid kone

Syk har han vært helt siden de avsluttende dagene i Skitour Canada, som han til slutt vant etter jaktstarten den 12. mars. I ukene etter kraftanstrengelsen over Atlanteren har han kun slappet av og tatt med kona Marieke fra vårlige Oslo til vinterlige Sjusjøen.

Som Sundby selv sier: Han tar livet med knusende ro nå. 31-åringen mener han ikke har hatt så lang treningsfri periode siden han ble syk før Falun-VM i fjor. Sesongen 2015/2016 er også den desidert tøffeste han har vært gjennom. Røa-løperen har måttet være god fra november til mars.

Derfor ville det kanskje vært ekstra godt å runde av en råsterk sesong med et femmilsgull lørdag om en uke.

FÅTT MED DEG DENNE? Johaug tjente mest av vinterheltene

Enda større er det at han - før sesongoppkjøringen offisielt begynner i mai måned - blir far for andre gang. Kona Marieke har termin i midten av april. Det skal etter planen ikke legge noen demper på NM-planene. Hun har ikke bedt ham bli hjemme og Sundby frykter heller ikke å gå glipp av noe.

– Beito er ikke på månen heller! Det er overkommelig å hive seg rundt og komme raskt tilbake til Oslo. Skulle det skje noe håper jeg å rekke avslutningen av den, sier Sundby og ler.

LEST DENNE (VG +)? Sundby blir tobarnsfar - bekymret for tidsklemma

– Han har jo vært rufsete ganske lenge. Jeg er bare takknemlig for at han stiller opp. Det hadde vært god nok grunn å ikke stille i NM bare det at kona har noen få uker igjen før fødsel. Men han er sugen på å vise seg frem og femmil individuell start synes han er moro, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG.

Ble «rabalder» i januar

Heidi Weng får trøst av landslagssjef Vidar Løfshus etter at skiene ikke akkurat spilte på lag den siste etappen av Tour de Canada. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Løfshus opplevde et aldri så lite rabalder da NM ble arrangert i Tromsø i januar. Heidi Weng og Therese Johaug kastet inn håndkleet og reiste hjem fra nord etter at de kun hadde gått én distanse hver. Det skapte reaksjoner. Fra Skiforbundets side ble det først opplyst at de to var slitne og ville restituere seg til de kommende verdenscuprennene senere denne vinteren.

Senere ble det kommunisert at de to profilene var syke. Under NM på Beitostølen som begynner torsdag, skal etter planen samtlige landslagsprofiler stille.

– Vi forventer at alle går én distanse slik programmet er nå. Det tror jeg alle sammen har sagt at de skal gjøre så lenge de er friske.

LES OGSÅ: Marit Bjørgen på ra-ta-ta i comebacket

– Nå som sesongen er over etter NM, skjerpes kravene til antall NM-distanser profilene går?

– Så lenge de stiller opp, så er det godt nok. Det er sikkert noen som føler de ikke har noe der å gjøre, for jeg vet det har vært en del sykdsomstilfeller, sier Løfshus.

Han opplyser at Marit Bjørgen trolig går de to distanserennene, men ønsker ikke legge press på 36-åringen.

– Det blir morsomt å se henne i action igjen, sier landslagssjefen.

LES OGSÅ: Skiheltene fikk ostepremie – men de kan ikke ta den med hjem

Northug vil kopiere fjoråret

For Petter Northugs del handler NM først og fremst om å kopiere fjorårets gull i lagsprint sammen med en av brødrene sine. Da vant han sammen med Tomas for Strindheim. I år er det yngstebror Even som kan karre til seg en plass på laget.

– Det er helt sikkert at han skal gå sprintstafett, trolig sammen med en av brødrene. Det er ikke bestemt ennå om han skal gå de to andre konkurransene, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, til VG.

Han sier Northug er mest motivert av den distansen, men understreker at 30-åringen kan bli å se på både 10 og 50 kilometeren.

– Han gleder seg til lagsprinten. Den ser han frem til, sier Kveen, som sender eleven på en god ferie med foreløpig uviss destinasjon etter at sesongen er over.

Norsk verdensdominans i langrenn: – Helt ekstremt

Mer om

 1. Martin Johnsrud Sundby
 2. Langrenn
 3. Petter Northug
 4. Heidi Weng
 5. Marit Bjørgen
 6. Therese Johaug

Flere artikler

 1. Northug om Canada-touren: - Har døgnrytmen inne

 2. Slik blir Northugs sesongavslutning etter vrakingen

 3. Bekrefter at Northug vrakes: – Han var mildt sagt uenig

 4. Northug kan glemme frikort til VM-øvelser

 5. Northug med stikk til Løfshus i «null gull»-konkurranse etter vraking

Fra andre aviser

 1. Northug beordres til å reise på ferie

  Aftenposten
 2. Løfshus har ikke snakket med Northug på seks måneder

  Aftenposten
 3. Ny hard skyts fra Northug mot dopingdømte Dürr

  Aftenposten
 4. Petter og Tomas Northug går lagsprinten i NM sammen

  Aftenposten
 5. - Ingen selvfølge at Northug får gå alt i VM

  Aftenposten
 6. Petter og Tomas Northug går lagsprinten i NM sammen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder