Langrennslege Per Andersson:

Vi bruker ikke forstøverapparat

Feil å behandle dem som ikke har en diagnose

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder for ulovlig astmabruk. Her fra pressekonferansen da saken ble kjent i juli. Skipresident Erik Røste (t.v.) og tidligere landslagslege Knut Gabrielsen (t.h.) satt på hver sin side av langrennsløperen. Foto: Odin Jæger VG

Svensk landslagslege: Sundbysaken kunne aldri skjedd i Sverige

Den svenske landslagslegen i langrenn, Per Andersson, svarer lynkjapt. Han hevder at ingen landslagsløper i Sverige kunne blitt utestengt for det samme som Martin Johnsrud Sundby.

 • Camilla Vesteng
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over tre år gammel

Det er rundt to måneder til verdenscupstarten i langrenn. Den svenske landslagslegen i langrenn tror astma kommer til å bli et tema gjennom hele sesongen.

– Det er viktig med åpenhet nå, sier landslagslege Per Andersson.

– Kunne det som skjedde med Martin Johnsrud Sundby (for stor dose astmamedisin inn i forstøverapparatet) skjedd i Sverige?

– Nei, svarer Andersson klart og tydelig, før han fortsetter:

– Vi har andre rutiner for hvordan vi håndterer astmamedisinene. Vi bruker ikke forstøverapparat. Men jeg kan bare svare for hva som har skjedd i min tid som landslagslege, jeg har vært med siden 2013, og i den perioden er det ikke blitt brukt forstøverapparat i Sverige.

Les også: Northug fikk sjokk

Full tillit til norske kolleger

Martin Johnsrud Sundby leverte for halvannet år siden to urinprøver med høyere konsentrasjon av salbutamol enn den tillatte grensen. I sommer var han utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene.

I dommen kommer det frem at Sundby puttet nesten ti ganger tillatt dose, totalt 15000 mikrogram, i forstøverapparatet. Dette ble fordelt på tre doseringer i løpet av fem timer. Den norske forklaringen på dette er at landslagslegen mener det er forskningsdekning for av 90 prosent av medisinen ikke når kroppen ved denne behandlingsmetoden.

SVENSK LANDSLAGSLEGE: Per Andersson (t.v.) har vært landslagslege for de svenske langrennsløperne siden 2013. Her er han fotografert sammen med landslagssjef Rikard Grip under VM i Falun i 2015. Foto: Anders Wiklund TT, NTB Scanpix

– Jeg visste ikke at Norge brukte forstøverapparat. Det fikk jeg vite i forbindelse med Sundby-saken. Jeg tenkte: Er dette nødvendig? Vi har aldri vurdert å bruke forstøverapparat. Vi får den effekten vi trenger gjennom tradisjonell bruk av apparat hvor man suger medisinen inn, sier Andersson til VG.

Den svenske landslagslegen understreker at han har full tillit til sine norske kolleger.

– Forstøverapparat blir normalt brukt ved akutte situasjoner. Jeg ble overrasket over at det brukes på langrennsløpere i Norge, sier Andersson.

Landslagslege Ellen Moen vil ikke kommentere hvorfor svenskene ikke bruker forstøverapparat. Hun vil heller ikke kommentere hvorfor Martin Johnsrud Sundby fikk medisin gjennom forstøverapparat, men Moen sier dette om hvorfor de velger å medisinere med forstøverapparat:

– En vesentlig årsak til idrettsrelatert astma og astmalignende plager er uttørring av slimhinnene i luftveiene pga. inhalasjon av store mengder luft. Hvis man inhalerer saltvann via forstøverapparat ser man at dette kan dempe plagene gjennom at slimhinnene fuktes. Eventuelt kan man blande medisiner i væskeform med saltvannet, hvis det uansett er behov for medisiner. Dette er bakgrunnen for at forstøverapparat er blitt tatt i bruk i enkelte idretter, skriver Moen i en SMS.

Moen forteller til VG at bruk av forstøverapparat ikke er utbredt, men hun vet at enkelte andre idretter med lignende utfordringer med luftveiene også bruker det.

Feil å behandle uten diagnose

I august meldte TV 2 at friske langrennsløpere fortalte at de ble tilbudt astmamedisin sist vinter.

– Hvilken holdning har dere i Sverige til å behandle utøvere som ikke har astmadiagnose med astmamedisin ved luftveisplager?

– Å behandle dem som ikke har en astmadiagnose blir feil. Man skal ha en tydelig astmadiagnose for å gi astmamedisin, det er også feil å behandle luftveisproblemer om man ikke har en diagnose, svarer Andersson.

Den svenske landslagslegen tror det kan bli fokus på astma hele sesongen. Han vil ikke si hvem av de svenske landslagsløperne som har astma, da det går under taushetsplikten.

– Istedenfor prestasjon, så kan det bli fokus på medisin. Det er jo tragisk for sporten. Fokuset kan bli om man har tatt astmamedisin eller ikke. Mange har god nytte av astmamedisin og trenger behandlingen for å komme opp på sitt normale nivå. Og det er dem dette rammer, sier Andersson.

Les også: Ekspertene er uenige om astmamedisin gir fordeler i skisporet.

Johaug har fokus på jobb

Marit Bjørgen tror også astma blir et tema når snøen kommer.

– Dette går nok ikke over i morgen. Det blir nok hengende med oss. Men det er viktig at vi har fokus på det vi skal gjøre, trene, og stole på det vi gjør, sier Bjørgen til VG.

Therese Johaug lar seg ikke forstyrre av astmadebatten.

– Vi hadde selvfølgelig helst sett at vi hadde vært foruten denne situasjonen, men nå som vi står i den, må vi konsentrere oss om jobben vi skal gjøre og vinne mange skirenn til vinteren, sier Johaug.

Fredag 18. november starter langrennssesongen med nasjonal åpning på Beitostølen.

Mer om

 1. Doping
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Norske juniorer uten astma fikk astmamedisin

 2. VG har snakket med 13 løpere på langrennslandslaget. Syv av dem har astma, minst 9 bruker forstøverapparat.

 3. Toppidrettslege ga astma-medisin til friske OL-utøvere i 1984

 4. Ny lege: Slik blir det nye astmaregimet

 5. Pluss content

  Astma-medisinerte friske utøvere i 1984

Fra andre aviser

 1. Rapporten som kan ryste eller renvaske norsk langrenn

  Aftenposten
 2. NRK: Norske juniorer uten astma ble medisinert i VM

  Aftenposten
 3. Brukte forstøverapparat før han tok VM-gull

  Aftenposten
 4. Brukte forstøverapparat før han tok VM-gull

  Bergens Tidende
 5. NRK: Norske juniorer uten astma ble medisinert i VM

  Fædrelandsvennen
 6. Jørgen Graabak oppgitt over Norges doping-håndtering

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder