Suverene Johaug vant sitt første VM-gull etter comebacket

SEEFELD (VG) 1456 dager etter at hun smadret alle konkurrentene i sitt forrige mesterskapsrenn, fortsatte Therese Johaug (30) akkurat der hun slapp og vant VM-gullet med suveren margin. Ingvild Flugstad Østberg (28) sikret dobbelt norsk.

 • Camilla Vesteng
 • Jens Friberg
 • Joachim Baardsen
 • Håvard Rønning
 • Herman Tinius Folvik
 • Bjørn S. Delbekk (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Sjekk Johaugs VM-knock out på gamle resultatlister

– Det er utrolig mange som har betydd veldig, veldig mye for meg. Ikke minst Nils Jakob (Hoff, kjæresten), treneren min Pål Gunnar (Mikkelsplass) og broren min Karsten, og hele det norske støtteapparatet. Det er utrolig moro å kunne dele dette med dem, det var utrolig stort. Det betyr så utrolig mye, sier Johaug til VG.

Og da hun hoppet opp på toppen av podiet til blomsterseremoni og «Ja, vi elsker», selve beviset på at hun er verdensmester, tok følelsene over.

Hun sang hele nasjonalsangen med skjelvende underleppe og så rundt på folkehavet som hyllet hennes suverene VM-gull.

– Den jobben hun har gjort nå, det gjør at det nesten er større (enn hennes første VM-gull). Det kom en tåre under blomsterseremonien ... det betyr enormt mye for oss alle. Det er så moro å se at hun lykkes, etter så mange dager og så mange timer med hardt arbeid, sier far Thorvall Johaug til blant andre VG, og fikk støtte fra Karsten Johaug i VGTVs studio:

Etter fire år, fire tusen treningstimer og mange knuste drømmer, etter utestengelsen som gjorde at hun mistet både VM i Lahti for to år siden og fjorårets OL i Pyeongchang, kunne hun motta publikums hyllest på aller første forsøk i comebackmesterskapet i Seefeld.

Hun brøt ut i tårer alt da hun krysset målstreken, 57 sekunder foran alle de andre.

Ski-VM: Få siste nytt i vårt VM-studio!

Tre minutter og farvel

Tre minutter tok det. Johaug satte på turboen i den aller første motbakken, kun lagvenninnene Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg, samt russiske Natalija Neprjajeva, forsøkte å følge det enorme tempoet.

Men så måtte også de gi slipp. På vei ut på den andre runden i klassisk stil distanserte Johaug samtlige konkurrenter, og avstanden bare økte og økte og økte - helt inn til mål.

Trioen bak Johaug hadde en god luke til resten av feltet ved skibyttet, men Charlotte Kalla og Heidi Weng hadde los på medaljeplassene og skrudde opp farten.

Dobbelt norsk

Helt opp kom de aldri. Og da Østberg rykket i den siste bakken før mål, fikk hun forspranget som holdt til å sikre dobbelt norsk - og hennes aller første individuelle mesterskapsmedalje.

– Det føles litt som gull for meg i dag, altså, det er helt fantastisk, jeg tror det egentlig ikke. Og det er nesten litt uvirkelig å stå der sammen med Therese, også, sier Gjøvik-jenta til VG.

Uhrenholdt Jacobsen klarte imidlertid ikke å henge på russiske Neprajeva, og russeren tok bronsemedaljen - som henviste Jacobsen til den bitre fjerdeplassen.

– Nei, hva skal jeg si ... jeg er litt tom for ord, for jeg er skikkelig skuffet. Jeg gjør rett og slett ikke noe godt løp i dag, sier en selvkritisk Jacobsen til VG, og forsøker ikke å forklare hva som gikk galt.

Heidi Weng ble nummer syv.

– Det var første gang det var moro å gå skirenn i år omtrent, så det var deilig at det traff. Dette var noe annet enn på lenge, selv om jeg gjerne skulle kjempet om medalje, sier hun til VG.

Weng har slitt med sviktende resultater denne sesongen, og sier nå at hun skal samle tankene mot slutten av sesongen.

Flere av Johaugs største utfordrere sto over 15-kilometeren. Det svenske stjerneskuddet Ebba Andersson sliter med luftveiene, og Jessica Diggins stilte heller ikke til start for å lade opp til morgendagens lagsprint.

Johaug har vært ubeseiret i alle elleve renn hun har stilt opp i denne sesongen, og overrasket mange ved å si at målet for VM kun var én medalje.

Nå er det allerede nådd.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Ski-VM 2019
 3. Therese Johaug

Flere artikler

 1. Flugstad Østberg etter sin første individuelle VM-medalje: - Mange har tvilt på meg

 2. Johaug og Østberg gjør rent bord i VM: Gir venninnen æren for medaljene

 3. Sønderknust Kalla tror Johaug vinner resten

 4. Overlegen seier i VM-generalprøven

 5. VG spår VM: Norge tar ni gull – Johaug blir VM-dronning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder