STUSSER OVER HØYE VERDIER: Idrettslege Thor-Øistein Endsjø (innfelt) er etter 40 år i bransjen ikke vant med så høye verdier som norske langrennsløpere har oppgitt. Men han roper ikke på doping. Foto: Scanpix

Norsk idrettslege: - Aldri sett så høye blodverdier

Idrettslege-veteranen tror Dæhlie snakker sant

Gir likevel den svenske dopingeksperten Bengt Saltin støtte

(VG Nett) Toppidrettslegen Thor-Øistein Endsjø (76) tror de norske langrennsløperne vant gull på ærlig vis - men støtter den svenske dopingjegeren Bengt Saltin (78).

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Thor-Øistein Endsjø var tilknyttet Norges skiforbund som lege for blant andre Oddvar Brå og Anette Bøe allerede i 1985 og 1986.

I løpet av 40 år som idrettslege, har han jobbet med skiskytter-, skøyte- og friidrettslandslaget, og vært tilknyttet Olympiatoppen.

For to uker siden ble han intervjuet av «Uppdrag granskning» i Oslo, i forbindelse med programmet om «Blodracet» i langrenn på 1990-tallet.

Oppsiktsvekkende

Han ble forelagt lister med blodverdiene til mellom 20 og 30 utøvere med «til dels kodete» navn, de fem-seks beste i hver øvelse, fra 1995 og 1997 (Thunder Bay og Trondheim).

- I snitt var verdiene 17 til 17,5, sier Thor-Øistein Endsjø.

Han mener det er oppsiktsvekkende, fordi han som toppidrettslege gjennom 40 år «aldri» har sett hemoglobinverdier over 17. Endsjø ble opprinnelig sitert på tallet 16, i en sak der sitatene var opplest og godkjent av ham, men han ønsker nå å presisere at det korrekte tallet er 17.

I det svenske TV-programmet gir han uttrykk for at det - 17 til 17,5 - ikke lar seg gjøre «ved å trene normalt uansett høyde og ved å spise vanlig havregrøt».

- Tror du Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og de andre norske langrennheltene vant på bare havregrøt?

- Jeg kjenner utøverne godt og tror Bjørn og Vegard på det de sier. Men det er helt rimelig å stille spørsmål ved «gruppen» (på 90-tallet) de tilhørte, svarer Endsjø.

Undres

KRITISK: Anerkjente Bengt Saltin. Foto: AP

Til «Uppdrag gransking» sa han at hemoglobinverdier på 16, 17, 18 er «utrolig egentlig». Til VG Nett sier han at «snittet på 17 til 17,5 varte til 2000 og 2001.

- Da faller det ned til 14-15. Man må jo undres, som Bengt Saltin sier, når det i snitt lå tre gram høyere på 1990-tallet sammenlignet med langrennsløperne i dag, sier Endsjø.

Konfrontert med at idrettslegekollegaen Ola Rønsen på NRK onsdag åpnet for at Bjørn Dæhlie kan ha målt hemoglobin på 17-tallet i Thunder Bay-VM, svarer Thor-Øistein Endsjø at han også hørte Dæhlie bekrefte det - men:

- Hvis Bjørn mener han vanligvis ligger på 16, og prøven (på 17,5) ble tatt umiddelbart etter en distanse, så kan 17,5 være riktig for ham, mener Endsjø.

Han sier også at scanningen av blod som i sin tid ble praktisert, kunne ha en feilmargin på et halvt gram. Det vil si at 16 kunne være 16,5 eller 15,5.

Dopingeksperten Bengt Saltin har de siste dagene kommet med flere stikk mot norsk langrenn på 90-tallet.

Det har resultert i massive angrep fra norske idrettsledere, som reagerer på 78-åringens mistenkeliggjøring basert på enkeltverdier tatt på 90-tallet.

Støtter Saltin

Endsjø sender nå en støtteerklæring til Saltin, som han har stor respekt for.

- Det forbauser meg at folk som har jobbet med Saltin nå stiller spørsmål ved om han har sett disse tallene eller ikke, sier den norske legen.

- Du tviler ikke på Saltin?

- Ikke ett sekund. Men det er en rar historie. Det virker som om det finnes en spesialagenda et eller annet sted. Man har aldri trukket Saltin i tvil tidligere. Man har brukt ham som en referanse hele veien. Man må stille spørsmål ved dem også, men jeg finner det ikke riktig denne gangen.

Han tror åpenhet rundt de norske høydeoppholdene på 90-tallet, og målingene som ble gjort, ville tatt brodden av mistanken rundt de norske løperne.

- Blodverdiene bør offentliggjøres, mener Endsjø.

Dette har det norske landslaget senere gått med på å gjøre: Skipresident Erik Røste avslørte fredag overfor VG Nett hvordan man har tenkt til å samle sammen alle tilgjengelige målinger og offentliggjøre disse.

Et unormalt høyt hemoglobinnivå kan være en indikasjon på bruk av EPO eller at kroppen har blitt tilført ekstra blod, som er tappet noen uker tidligere.

Et høyt hemoglobinnivå er synonymt med mange røde blodceller. Det vil øke kroppens evne til å transportere oksygen, og gi bedre utholdenhet.

Les også

 1. SVT-journalist: Mistenksom etter norsk dopingreaksjon

  GÖTEBORG/OSLO (VG Nett) Den svenske gravejournalisten Hasse Svens mener at den norske reaksjonen på dopingprogrammet…
 2. Røste vil gi ut blodverdiene

  (VG Nett) Norges Skiforbund vil etter VM legge frem et mest mulig komplett bilde av landslagets blodverdier de siste 18…
 3. Saltin mener Skjeldals blodverdier tilsier dopingbruk

  (VG Nett) Tidligere landslagsløper Kristen Skjeldal (45) kobles til dopingbruk av den svenske antidopingforkjemperen…
 4. Smirnov: - Jeg har ikke brukt noe ulovlig

  GÖTEBORG/OSLO (VG Nett) Vladmir Smirnov (48) slår tilbake etter dopingdokumentaren, og sier han aldri har brukt ulovlige…
 5. Hevder dopingdokumentar vil ryste ski-VM

  VAL DI FIEMME (VG) Norske ledere er igjen konfrontert med doping innen langrenn.
 6. Ulvang: - Nå er jeg lei. Nå må de slutte

  VAL DI FIEMME (VG) Vegard Ulvang vet at hans blodverdier er tema i materialet svensk TV har jobbet med i deres…
 7. Tallene som viser hvor skitten langrennssporten var

  (VG) Norske langrennsløpere vant hver fjerde mesterskapsmedalje over en periode på åtte år.
 8. Ulvang klippet ut av dopingdokumentar

  (VG Nett) Vegard Ulvang (49) var svært misfornøyd med måten han ble intervjuet på i den kommende dopingdokumentaren…
 9. Antidopingsjef om varslet dokumentar: - Ikke gyldige målinger

  (VG Nett) Svenske SVT har varslet en dopingdokumentar «som kommer til å ryste» sportsverdenen.
 10. Dopingekspert skeptisk til norsk langrenn

  VAL DI FIEMME/OSLO (VG Nett) Den anerkjente dopingeksperten Bengt Saltin (78) har sett noen av blodverdiene som vil bli…
 11. Sjekk langrennssjefens snuoperasjon om blodverdier

  VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Dopingjeger Bengt Saltin krever full åpenhet. I 2000 oppfordret Erik Røste landslagsløpere til…
 12. Dæhlie: - Jeg er forbannet og sjokkert

  SKEDSMOKORSET(VG Nett) - Mine gullmedaljer er vunnet med hard, systematisk jobbing.
 13. Kaggestad: - Blodverdier alene er ikke nok bevis

  (VG Nett) Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener det må mer til enn høye blodverdier for at han skal mistenke noen…
 14. Slik angriper dopingdokumentaren norske skistjerner

  (VG Nett) Svensk dopingdokumentar går langt i å antyde dopingbruk blant de beste langrennsløperne på 90-tallet…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder