KALLA VANT: På 10-kilometeren i Östersund i helgen vant Charlotte Kalla foran Marit Bjørgen og Therese Johaug. Bjørgen tror hun kan prestere godt også i VM. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Måtte forsvare norsk langrennsdominans: Bjørgen: – Stilles ikke spørsmål når kenyanerne vinner i løping

Colognas suksesstrener Aukland: - Ikke Marits ansvar å fortelle om dette

FALUN/OSLO (VG) Foran VM-starten må de norske langrennsløperne igjen forsvare sin egen dominans. Marit Bjørgen (34) sammenligner det Norge gjør i langrenn med Kenyas herjinger i friidrett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Selv har langrennsdronningen vunnet fem av de seks sprintene hun har gått denne sesongen. Foran VM i Falun er Bjørgen sammen med løpere som Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla – for å nevne noen av de norske – favoritter i alt de stiller opp i.

Konkurrenter som polske Justyna Kowalczyk, Charlotte Kalla og Aino-Kaisa Saarinen, som virket pigge inn mot OL i Sotsji i fjor, har vært mer i bakgrunnen denne sesongen.

– I OL-sesongen var det jevnere. Kowalczyk var der, Kalla var der, Saarinen luktet på toppen. Er du skuffet over hva de andre har bydd på?

– Det er feil å bruke skuffet, men hadde jo vært bra om andre hadde vært der i toppen. Kowalczyk har alltid brukt å være der, nå vet vi ikke hvor hun er. Kalla viser at hun er der hun skal være. Fessel (Nicole) har vært på pallen. Det er jo litt tidlig å si. Vi må gå mesterskapet, for jeg tror de andre løfter seg inn mot det, svarer Bjørgen til VG i Falun.

På spørsmål om det er rart å måtte forsvare seg selv etter å ha hatt så gode resultater, sier 34-åringen:

– Ja, det synes jeg. Det stilles ikke slike spørsmål når kenyanerne vinner det meste i løping. Det er ingen som stiller spørsmål ved nivået der.

* Norges dominans i langrennssporet har denne sesongen vært totalt. I Tour de Ski ble det firedobbelt seier på damesiden, mens to norske var i toppen på herresiden.

* I verdenscupen sammenlagt har seks norske kvinner de seks første plassene. Blant herrene har Norge fire av de syv beste.

VG har spådd 12 norske gull i Falun, inkludert alle seks på kvinnesiden.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Lei av å unnskylde seg

VG har de siste dagene skrevet om langrennsinteressen som stuper i Europa. Det internasjonale skiforbundet (FIS) innrømmer også at den norske dominansen er grunn til bekymring, fordi bredden uteblir i toppen.

Markedsdirektør Jürg Capol har til og med tatt til orde for at det burde bli en diskusjon om et pengetak som han mener kan gi Norges konkurrenter en bedre sjanse til å konkurrere.

– Vi får ikke gjort annet enn å gå så fort vi kan. Det hadde vært gøy å få spørsmål om hvorfor vi er så gode som vi er, i stedet for å måtte unnskylde oss og si at det er dårlig at de andre nasjonene ikke er like gode som oss, sier Ingvild Flugstad Østberg.

- Ikke Marits ansvar

Fredrik Aukland, som har trent Sveits og Dario Cologna til suksess, mener det blir feil at Marit Bjørgen skal prate om temaet.

- Jeg føler ikke det er Marit Bjørgens ansvar å fortelle norsk presse hva som skal til for å øke interessen for langrenn internasjonalt. Det er kanskje mer hennes lederes ansvar i Norges Skiforbund at de åpner øynene og ser at de kanskje må være med på at det skal være litt begrensninger som det har vært foreslått av FIS, sier Aukland.

Da VG satte søkelyset på status i internasjonal langrenn i Europa forrige uke, mente Erik Røste at begrensninger i økonomi og støtteapparat blir feil og ikke kommer til å gjøre at flere nasjoner kan konkurrere.

Aukland er uenig på det punktet.

- Norge har mange løpere på landslag og har et støtteapparat som er helt unikt og som samarbeider med forskere, med smørere og kunnskap på trening. Det er et enormt stort apparat. Nå er vi inne i en tid hvor det går ekstremt godt i norsk langrenn. Og det gjør forskjellen mot de andre i internasjonalt langrenn enda større. Jeg tror det er en faktor man kunne gjort noe med, sier Aukland som ser faren for sporten fremover.

- For at denne idretten skal overleve er vi nødt til å få økt konkurransen, sier Aukland.

- Interessen går nedover. Den interessen Norge har den har ikke andre nasjonene og det er det største faremomentet. Det er ikke at vi er best her i dag som er den største faren, men at vi er overlegne på rekruttering for fremtiden. Det er den biten vi burde bidra med enda mer overfor de andre nasjonene, sier Aukland.

– Favoritt på flere distanser

Torsdag er det VM-sprint i klassisk for kvinnene. Norge er storfavoritter der, med Marit Bjørgen som den største. Hun vant generalprøven i Östersund og satser på seks VM-renn i Falun. Selv om hun mener det blir vanskelig å ta seks gull, er hun langt fra beskjeden før mesterskapet begynner.

– Jeg er favoritt på flere distanser. Og dette har kanskje vært min beste sprintsesong. Jeg har gjort det veldig bra, vunnet to klassiskrenn og er en av favorittene på sprinten også. Jeg er klar over det og vil kjempe om en finale. Det vil bety mye å lykkes fra start, sier Bjørgen.

– Individuelt VM-gull er målet...så har man selvfølgelig drømmer utenfor det, fortsetter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder