TRIPPEL-SEIER: Norge dominerte totalt i verdenscupåpningen. I herreklassen ble det trippel norsk med Martin Johnsrud Sundby (i midten), Petter Northug (t.h.) og Finn Hågen Krogh (t.v.).
TRIPPEL-SEIER: Norge dominerte totalt i verdenscupåpningen. I herreklassen ble det trippel norsk med Martin Johnsrud Sundby (i midten), Petter Northug (t.h.) og Finn Hågen Krogh (t.v.). Foto: Lehtikuva , Reuters

Sverige åpner for å kopiere norsk langrenns-triksing

LANGRENN

Den svenske langrennssjefen utelukker ikke at de kan utnytte reglene på samme måte som Norge gjorde i helgens verdenscupstart i finske Kuusamo.

Publisert: Oppdatert: 30.11.15 11:14

– Nå må kanskje vi også se oss om etter en mindre nasjon å samarbeide med. Det er noe vi skal vurdere nå. Føler vi et behov for å få flere vester, så skal vi selvsagt gjøre det, sier Rikard Grip til Dagbladet.

Norge tapetserte seierspallene i verdenscupåpningen, der Therese Johaug tok utklassingsseier og det ble trippel norsk i herreklassen.

Les også: Therese Johaug: - I'm really sexified.

En ekspert i svensk TV mener at Norge omgår de nye reglene som ble innført for å minske den norske dominansen i langrenn.

Nytt av året er at det er innført restriksjoner på hvor mange smørere og servicemenn hver enkelt nasjon kan ha inne på konkurranseområdet.

Smøresjef Knut Nystad ble søndag avbildet med en vest merket med Storbritannia, fordi det norske laget har inngått et samarbeid med britene.

Les også: Weng tar all skyld for tabben

SVT-programleder André Pops og ekspert Mathias Fredriksson reagerte på samarbeidet, og mener Norge omgår reglene.

– Norge har trikset for å skaffe seg fordeler, sa Pops til NRK.

– Dette er noe som kan avgjøre et renn. Det er klart at Norge kan få en fordel av å få ut flere testere, i alle fall når de har så mange løpere. Reglene ble jo innført blant annet for å minke den norske dominansen, så om de nå likevel har like mange der har de omgått reglene, sier Fredriksson.

Les også: Svensk reporter mener Sundby var hemningsløs i sin kritikk

Fredriksson fikk spørsmål fra SVT om han ser på det som juks.

– Jeg vil ha mere fakta først. Ifølge regelverket er det ikke juks, svarte han.

Til Dagbladet innrømmer den svenske langrennssjefen Rikard Grip at han ble overrasket da han hørte om den norske «triksingen».

– Det var merkelig og jeg ble jo litt overrasket over muligheten som byr seg: At det er så lett å gå rundt systemet, sier Grip.

Han understreker at Norge ikke har gjort noe feil, men synes det er merkelig at det er så lett å komme utenom de nye reglene.

Den svenske smøresjefen Urban Nilsson sa dette til svensk TV i går:

– Vi har ni vester, mens Norge har elleve. Det er ikke rettferdig. Det sier seg selv.

Den norske langrennssjefen Vidar Løfshus forklarte seg slik overfor NRK:

– De nye reglene betyr at vi må se på andre løsninger og at vi må samarbeide med andre nasjoner. Nå har vi begynt å samarbeide med Storbritannia. Vi hjelper til med å smøre deres ski. De bruker de resultatene vi har til å smøre ski. Det gjelder for hele sesongen. Vi har et godt samarbeid.

Her kan du lese mer om