Skinstad: - Regner med at Petter kommer til oss med sine planer

GULLGUTT: Petter Northug jr (bilde) og Finn Hågen Krogh vant lagsprinten i VM. Hva som skjer rundt 29-åringen neste sesong, er høyst usikkert. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK, VG Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Tror ikke Skiforbundet kan nekte Northug å gå verdenscuprenn neste sesong: Anders Aukland: - Petter er i posisjon til å gjøre hva han vil

FALUN/OSLO (VG) Med fire ferske VM-gull vil det bli vanskelig for Skiforbundet å nekte Petter Northug (29) å gå verdenscuprenn og Tour de Ski neste år – selv om han velger å stå utenfor landslaget.

  • Ole Kristian Strøm
  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fem år gammel

Det mener tidligere landslagsløper, nå langdistanseløper, Anders Aukland.

Forbundsstyret i Norges Skiforbund gjorde et vedtak i fjor høst som skulle stenge for muligheten til å være en del av et privat lag i sommersesongen dersom man ble tilbudt en landslagssplass. Aukland mener Skiforbundet vil møte null forståelse i «Ski-Norge» hvis det med sitt tidligere vedtak vil tvinge Petter Northug til full landslagsdeltagelse – eller nekte ham start i verdenscupen neste sesong.

– Ingen, folk flest eller Ski-Norge, vil forstå det hvis Petter (Northug) skulle bli nektet å gå noe han selv vil gå. Han er tittelforsvarer i VM og jeg tror alle ønsker å se ham der om to år. Det setter ham i en posisjon til å gjøre hva han vil, sier Anders Aukland (42) til VG.

Norges tidligere OL og VM-gullvinner (stafett) og senere langdistanseløper, tror Petter Northug kan komme til å satse på et par langdistanseløp samt to tourer i FIS-regi neste sesong.

Øverst i norsk idrett

– Skiforbundet kan si at de ikke vil ta ham ut til det (tourene), men det ville være veldig uklokt og klønete å gjøre det. Petter er verdens beste skiløper og har på sett og vis reddet skisporten. Han står i en unik posisjon, sier Anders Aukland.

GJØR SOM HAN VIL: Anders Aukland påpeker at Petter Northug - under press - har lyktes med sitt opplegg, og at det vil være nær umulig å nekte ham å fortsette med det. Foto:Kyrre Lien,VG

VGs Truls Dæhli skriver innledningsvis i sin kommentar «KONGEN AV NORSK IDRETT» at Petter Northugs fjerde Falun-gull – på femmilen - « ... topper alt, og plasserer ham øverst i norsk idrett».

Otto Ulseth (57) var Petter Northugs medierådgiver i forbindelse med ski-VM i Oslo for fire år siden. Han mener at Norges Skiforbund «kan ha rett» i sitt tidligere vedtak om at Petter Northug nå må være landslagsløper på heltid, hvis han skal kunne delta i verdenscupen og internasjonale mesterskap – uten sin personlige sponsor Coop.

– Men det hjelper ikke å ha rett. Her er det tyngdekraften som gjelder. Det er klart han har en helt annen forhandlingsposisjon nå. Fire VM-gull påvirker voldsomt.

– Det er ikke lenger mulig å forklare at Petter Northug ikke skal være med. Det ville vært lettere hvis han hadde vært mye, mye dårligere, sier Otto Ulseth.

Avtalen ut om én måned

– Vi kommenterer ikke denne saken i øyeblikket, sier generalsekretær Stein Opsal i Norges Skiforbund.

– Vi har avtale med Northug fram til 7. april, og landslagene skal være klare 1. mai. Så vi har god tid. Vi bruker ikke mye energi på dette i øyeblikket, sier han.

Langrennssjef Åge Skinstad sier «humoristisk» til VG at det virker som om det er viktigere for media enn for Skiforbundet å avgjøre dette nå.

– Vi er suverent glad for å ha ham med i laget. Fire gull i VM betyr at du er en ekstraordinær skiløper. Ingen mannlig løper har klart det før. Men vi skal ikke forhandle om resultater og vi har ikke tenkt å spørre noen løpere om deres fremtidsplaner før etter verdenscupen i Holmenkollen, sier Åge Skinstad.

– Men etter 50 kilometeren i Kollen vil tiden være inne?

EKS-RÅDGIVER: Otto Ulseth var Petter Northugs medierådgiver for tre-fire år siden. Bildet er fra 2012 i Skimuseet i Holmenkollen. Foto:Frode Hansen,VG

– Jeg tror ikke det skjer tre kvarter etter at den er ferdig. Men kanskje uken etter det. Jeg regner med at Petter kommer til oss med sine planer når han mener tiden er inne. Jeg har et meget godt samarbeid med Petters manager Are Sørum Langås og det er ingenting i Petters avtale som har vært problematisk nå, svarer langrennssjef Åge Skinstad.

Fire tenkelige løsninger

Vedtaket til Skiforbundets styre skal i utgangspunktet gjøre det umulig for VM-kongen å stå utenfor landslaget kommende sesong – som han gjorde det i tiden fram til november 2014 – og samtidig gå verdenscup.

Dermed blir det følgende fire scenarioer som anses mest sannsynlige nå:

1. Northug gir opp Coop-avtalen.

2. Northug prøver å vinne fram juridisk.

3. Northug går langløp neste vinter.

4. Norges Skiforbund gir etter.

Etter det VG forstår vil Norges Skiforbund stå knallhardt på sitt syn, mens Northug ikke har planer om å bryte Coop-avtalen.

GULL-GROSSIST: Petter Northug jubler her over gullet på stafetten. Han tok i alt fire VM-titler i Falun. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

I et intervju publisert i VG 25. september i fjor, uttalte Are Sørum Langås at det ikke var aktuelt for Petter Northug å bryte eller «pause» den personlige avtalen han har med Coop – som står «i veien» for forbundets avtale med matvarekjeden Spar – og gå tilbake til landslaget etter Falun-VM.

Generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet sier at han ikke vil spekulere i mulige løsninger.

Fortsatt Spar-avtale

Men både Skiforbundet og Team Northug vil måtte tenke mye på dette fremover. Vedtaket i skistyret lukker døren for alle muligheter til å profilere sponsorer som er i konflikt med Norges Skiforbund fra og med sesongen 2015/16.

VG skrev allerede i september at NSF strammer grepet om Northug.

En annen mulighet som er blitt lansert, er at Coop går inn som sponsor for langrenn i NSF. Men Spar-kjeden har fortsatt kontrakt ut 2015/16-sesongen, opplyser sponsorsjef Bernt Halvard Olderskog til VG.

Dermed er dette uaktuelt.

Kan ikke dele sesongen

I premissene for sitt vedtak klargjorde skistyret: Det må ikke åpnes en generell mulighet til å dele sesongen i to deler slik at man kan velge å stå utenfor i sommersesongen. Det er en særegen situasjon og skal ikke etableres som praksis.

– Vedtaket i skistyret er veldig klart. Men jeg vil ikke spekulere i mulige løsninger, sier Stein Opsal.

Han opplyser at skitinget, forbundets øverste organ, ga full tilslutning til styrets vedtak.

Dagbladet spekulerer mandag i en løsning der Northug ikke tilbys landslagsplass. På den måten skulle forbundet omgå styrets vedtak på en snedig måte.

Eksperter som VG har vært i kontakt med, mener at en slik løsning er ganske utenkelig.

Ingen løsning

– At Petter ikke skal bli tatt ut på landslaget er ingen løsning. Det er for søkt. Skiforbundet er nødt til å finne en løsning, hvis han vil være med i verdenscupen. De må sørge for det, sier Otto Ulseth.

Under VM sa landslagssjef Vidar Løfshus klart til VG at han ønsker å ha med Petter Northug på landslaget.

Hvis Norges Skiforbund står på sitt og Petter Northug står på Coop-avtalen, kan det altså bety at VM-kongen ikke kan gå verdenscup kommende vinter – som er en mesterskapsfri sesong.

Langløp lite aktuelt

At det hverken er VM eller OL, kan også åpne for at Northug kan tenke seg å gå langløp, der det er privatlag, og hans egen sponsor Coop har ett av disse lagene.

Etter det VG forstår er imidlertid Northug klar på at han i utgangspunktet ønsker å gå «vanlig» langrenn.

Det gjenstår ett år av Coop-avtalen til en verdi av rundt 30 mill. kroner. Det siste året av denne avtalen blir sesongen 2015/16. Det kan være et godt argument for Northug til å satse på langløpene.

Legger ikke opp

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med Petter Northugs manager Are Sørum Langås i dag. Han har flere ganger de siste ukene sagt at han ikke ønsker å kommentere Northugs fremtid.

Langås sa til VG lørdag at han garanterer at Northug ikke kommer til å legge opp etter denne sesongen.

Da NRKs Ida Nysæter Rasch i et lengre intervju søndag kveld prøvde å stille Northug spørsmål om fremtiden hans, unngikk den ferske verdensmesteren å svare på dem.

Les også

Mer om

  1. Ski-VM
  2. Langrenn

Flere artikler

  1. Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav

  2. Skistyret står ved «Northug-vedtaket»

  3. Skiforbundet: – Aukland tar grunnleggende feil om Northug-avtalen

  4. Pappa Northug signaliserer langløpssatsing: Northug-avklaring utsatt til etter påske

  5. Skiforbundet sammenligner Northug med NFFs Riise-konflikt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder