Nyforelsket Johaug: – Vi klarer å se hverandres liv

Lundberg: – Jeg legger ting til rette for Marit skal lykkes

Eksperten: – Like barn leker best i kjærlighet

SKIPAR: Marit Bjørgen får starthjelp av sin kjæreste Fred Børre Lundberg under VM i Falun. Han er der som ekspertkommentator for NRK, men forteller at paret også får tid til å hygge seg sammen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Derfor velger VM-stjernene idrettsutøvere som kjærester

FALUN (VG) Marit Bjørgen (34) gjorde i går sine siste forberedelser til dagens 10-kilometer i Falun. På plass for å hjelpe henne var kjæresten – den gamle kombinerthelten – Fred Børre Lundberg (45).

 • Camilla Vesteng
 • Ole Kristian Strøm
 • Bjørn Arne Johannessen
 • Nils Christian Mangelrød
 • Sindre Øgar
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fem år gammel

Fred Børre Lundberg og Marit Bjørgen er ikke unike. Mange av de norske VM-løperne i Falun har funnet kjærligheten med en idrettsutøver.

– At langrennsløpere finner hverandre er ikke så rart. De henger mye sammen, så der er det en sammenheng. For min del var det litt mer tilfeldig, uten at jeg skal gå i dybden på det, men jeg har drevet med det samme som henne. Og i det lange løp er det viktig, sier Lundberg.

– Jeg legger ting til rette for at Marit skal lykkes i det som er jobben hennes. Jeg har også et sterkt ønske om at hun skal nettopp det. Hun kan ikke gå rundt i løypa å gruble på ting, fortsetter han.

De er sammen på «jobb» i Falun. Hun på jakt etter nye VM-gull. Hun startet VM med å bli verdensmester på sprint. Han er ekspertkommentator for NRK i kombinert. Han forteller at de ser hverandre nesten daglig og får tid til å hygge seg litt.

Johaug fant kjærligheten

Therese Johaug (26) er ikke i tvil om at det er en fordel å ha en idrettskjæreste. I vinter ble det kjent at Johaug er blitt kjæreste med roeren Nils Jakob Hoff.

Han tok VM-gull sammen med Kjetil Borch i dobbeltsculler i 2013. Lørdag tok hun VM-gull på 15 kilometer fellesstart med skibytte. Hun ladet blant annet opp til VM sammen med kjæresten på høydesamling i Seiser Alm i Italia i januar.

– Jeg tror fordelen er at vi kjenner hverandre, og vet hvor mye vi ofrer og hvor mye tid vi legger ned i det her. Vi klarer å se hverandres liv, sier Johaug til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IDRETTSPAR: Langrennsstjerne Therese Johaug og roer Nils Jakob Hoff. Foto:Geir Olsen/Bjørn S. Delebekk,VG

«Boblelivet»

Da Ingvild Flugstad Østberg ble verdensmester på lagsprint sammen med Maiken Caspersen Falla søndag, var kjæresten Christoffer Rukke på plass i Falun for å heie frem samboeren.

Han er skøyteløper. De møttes på en samling i regi av Olympiatoppen på den spanske ferieøya Fuerteventura i 2011.

– Den største fordelen er at man forstår hverandre. Hvis Ingvild er borte i en måned i strekk, og jeg er hjemme store deler av den måneden, så skjønner vi det. For andre hadde det kanskje skapt problemer. Men det er ikke alltid like gøy, innrømmer Rukke.

– Er det mye savn?

– Hadde det ikke vært noe, så hadde det ikke vært noe å bygge et forhold på. Vi lever litt et bobleliv begge to. Verden er sånn at man har Facetime og internett overalt, svarer han.

Våren er den beste tiden for å finne på ting sammen for langrenns- og skøyteparet.

– Vi begynner oppkjøringen allerede i mai. Fra mars til 1. mai er det muligheter for å planlegge noe sammen, sier Rukke.

Østberg forteller at de trener sammen når de har mulighet til det.

– Christoffer var ikke vant til å løpe da vi ble sammen. Skøyteløperne trener veldig spesifikt. Alt de gjør er veldig detaljert. Så mye på sklibrett, så mye med vekter. De trener veldig annerledes enn oss. Han er blitt veldig mye bedre til å løpe nå, sa Østberg til VG i september i fjor.

– Passer fordi de ligner

Solveig Vennesland jobber som samlivsterapeut og familierådgiver. Hun har også gitt ut flere bøker. Hun forstår godt at idrettsutøvere finner hverandre.

– De passer godt sammen fordi de ligner hverandre. De som er i samme bransje skjønner hverandre godt. Og det må de gjøre. De prioriterer likt. Nå ser jeg at også Johaug har idrettskjæreste. Selv om de ikke driver med samme idrett, så planlegger også han dagen sin etter idretten, sier Vennesland til VG.

Hun trekker frem nettopp Marit Bjørgen og samboer Fred Børre Lundberg som et eksempel på forståelse om målet om å bli best.

– Bjørgen skryter av ham. Hun vil også ha barn, sier hun. Men på grunn av idrettskarrieren må alt settes på vent, sier Vennesland.

Lundberg er tidligere olympisk mester i kombinert. Han vant gull på Lillehammer i 1994 og i Nagano fire år senere.

Han understreker at «kjemien må stemme». Det er fundamentet for at forholdet skal fungere. Men han opplever at forståelse for lite tid sammen i perioder av året er veldig viktig for at kjærligheten skal ha gode vilkår.

– Jeg tror ikke alle hadde taklet det like enkelt om man ikke vet hva det går ut på. Det å forstå at i perioder må det prioriteres. At du må være kynisk, nødvendigvis ikke egoistisk, men at den andre må skjønne at «slik er det», uten at det lages oppstyr, sier Fred Børre Lundberg.

De har kjøpt hus i området mellom Holmenkollen og Frognerseteren i Oslo. Løypenettet er like i nærheten. Og de finner felles glede i treningsturer.

– Vi går en del sammen på ski. Det er rolige økter for Marit, og halvhardt for meg, sier Fred Børre Lundberg, og gliser godt.

Samlivseksperten mener to idrettsutøvere i et forhold er en enkel oppskrift. Det er idretten som styrer livet deres.

– Mye forskning viser at like barn leker best i kjærlighet, sier Vennesland.

LANGRENNSPAR: Marit og Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Skjønner hva det krever

Pål Gunnar Mikkelsplass traff sin Marit i skisporet. Paret var med i denne vinterens «Mesternes mester». De har begge VM- og OL-medaljer fra 1980 – og 1990-tallet.

– Det kan definitivt være positivt å være sammen med en annen toppidrettsutøver, sier Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Forstår en toppidrettsutøver bedre en toppidrettsutøver?

– Det er sikkert mulig å lære for andre også, men en annen utøver skjønner godt hva det krever og tankegangen du kanskje innimellom må ha for å bli best, svarer Mikkelsplass.

Marit Mikkelsplass tok tre OL-sølv i karrieren, blant annet på 30 kilometeren under OL på Lillehammer i 1994. Pål Gunnar var med å ta to VM-gull på stafett (1982 og 1985), han tok OL-sølv på 15 kilometer klassisk i 1988. Han tror toppidrettsutøvere også kan lære av folk som er på topp i en helt annen «gren»:

– Mange tenker som en idrettsutøver i sin jobb. Det sies at næringslivet har mye å lære av idrettsutøvere, men jeg tror det er like mye motsatt. Så en samboer som driver i arbeidslivet kan også gi deg mye som du kan bruke innen idretten, sier Mikkelsplass.

Drar sammen

Heidi Weng er sammen med langrennsløperen Emil Iversen. Han har gått flere verdenscuprenn denne sesongen. I desember gikk begge minitouren på Lillehammer. De hadde en felles kamerat og møttes på en skisamling.

– Det er veldig trivelig å være kjærester på verdenscup. Jeg syns det er moro at Emil får gå, sa Weng til VG i desember.

PS: Tirsdag jakter Johaug, Bjørgen, Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga VM-gullet på 10 kilometer enkeltstart friteknikk.

LANGRENNSPAR: Heidi Weng og kjæresten Emil Iversen på pressemøtet foran verdenscuprennene i langrenn på Lillehammer i desember. Foto:Geir Olsen,VG

Les også

 1. Sundby går ikke 15-kilometeren

  OSLO/FALUN (VG) Landslagstrener Trond Nystad bekrefter overfor VG at Martin Johnsrud Sundby (30) ikke går onsdagens…
 2. Bjørgen om Brun-Lies exit: – Tøft å høre

  FALUN/OSLO (VG) Bare 26 år gammel har VM-deltager Celine Brun-Lie bestemt seg for å legge opp.
 3. Slik fant Norges superduo gulltonen

  FALUN (VG) Petter Northug (29) var helt villmann før han skulle gå sprinten med Finn Hågen Krogh (24) søndag.
 4. Charlotte Kalla: Det står ikke bare mellom meg og Marit Bjørgen

  FALUN (VG) Charlotte Kalla (27) strutter av selvtillit foran tirsdagens spesialdistanse 10 km fristil.
 5. Jacobsen ler av Wengs påstand om form-finte

  FALUN (VG) Heidi Weng (23) tror Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) prøvde å lure lagvenninnene før Oslo-jentas sølvløp…

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Kjærlighetshistorien: Fra tribuneflørting til ferske foreldre

 2. Bjørgens rørende hyllest til samboeren

 3. Hjelmeset til VG: – Det blir lite familietid i VM, så Marit får bruke tiden nå

 4. Bjørgen brast i gråt før gulløpet etter «Snap» av sønnen

 5. Pluss content

  Slik går det med Norge i OL uten Johaug

Fra andre aviser

 1. Bjørgen tilbake på landslaget: – En stor forandring

  Aftenposten
 2. Historiene om Bjørgens seks OL-gull, samboeren som ikke tok telefonen og Team Stutt & Butt

  Aftenposten
 3. Bjørgen fortalte om mamma-livet: Varsler comeback om under to måneder

  Aftenposten
 4. Bjørgen vil ikke prate med Johaug om VM-suksessen

  Aftenposten
 5. Bjørgen ble hyllet foran 10.000: – Dette har vært målet siden jeg ble gravid

  Aftenposten
 6. Nå stiller løperne mamma-krav til FIS

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder