VM-KONGEN: Petter Northug vant fire VM-gull i Falun tidligere i år. Her er han fotografert med alle gullmedaljene på kvelden etter seieren på femmila. Alt tyder på at Northug vil satse i tre nye år, frem mot OL i 2018. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Her er kravene som gjør at Northug ikke vil underskrive landslagsavtalen

Vil ha treårsavtale

Vil representere landslaget i kortere perioder

VM-kongen Petter Northug (29) vil ha større frihet fra Norges Skiforbund.

Publisert:

Etter det VG kjenner til er det flere grunner til at Northug ikke har skrevet under på landslagsavtalen innen tidsfristen. Northug er tilbudt en ettårsavtale, men skikongen vil ha en treårsavtale.

Northug vil også ha større frihet. Derfor skal han ønske å representere landslaget i en kortere periode enn han gjorde i forrige sesong. 29-åringen skrev under en landslagsavtale som varte fra 1. november til 7. april sist.

Northug brøt med landslaget i mai 2013, han begrunnet avgjørelsen med at motivasjonen var det viktigste.

VG snakket med Northugs manager Are Sørum Langås tidligere i dag.

- Har dere sagt nei til tilbudet?

- Ingen kommentar til det. Det gjelder ut dagen i dag, svarer Langås.

- Er det sånn at dere er uenige om datoer?

- Samme svar som ovenfor, fortsetter Langås.

- Har dere bedt om en avtale med tre års varighet?

- Jeg har ingen kommentarer til dialogen eller prosessen, svarer Langås.

MØTTE FANSEN: Petter Northug vant rulleskirennet Kirkebakken Grand Prix i sommer. Han vant også mixed-klassen sammen med Ingvild Flugstad Østberg. Bak på bildet står pappa John og lillebror Even. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Verdenscupen usikker

Skipresident Erik Røste bekreftet overfor VG i går at Northug ikke har underskrevet landslagsavtalen.

– I junimøtet vårt fikk langrennskomiteen mandat til å forhandle fram en avtale med Northug. Konklusjonen er at Petter ikke har skrevet under, sa Røste til VG i går.

SKIPRESIDENTEN: Erik Røste. Foto: Robert S. Eik , VG

Røste fikk spørsmål om det fortsatt er aktuelt at Northug går verdenscup denne vinteren.

– Som sagt: Jeg vil ikke si mer nå. Dette kommer vi tilbake til, svarte skipresidenten i går.

I møte

Skistyret sitter i møter i dag. Røste sa i helgen at det vil bli sendt ut en pressemelding om situasjonen i løpet av noen dager. Etter det VG forstår kan den komme allerede i dag.

Leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad opplyser at han sitter i et møte, og han har derfor ikke anledning til å kommentere saken.

Frem og tilbake

Det har vært mye frem og tilbake i Northug-saken. 25. april i år skrev VG at styret i Norges Skiforbund vedtok at Northugs spesialavtale forrige sesong skulle bli en engangsforeteelse.

«Det må ikke åpnes for en generell mulighet til å dele sesongen i to deler slik at man kan velge å stå utenfor i sommersesongen. Dette er en særegen situasjon og skal ikke etableres som en praksis», het det da skistyret behandlet Northugs «unntaksavtale» for Falun-sesongen.

I juni snudde skipresident Røste og stemte for at Northug skulle kunne stå utenfor landslaget, men likevel få gå verdenscup.

Dersom saken skulle ende med at Northug og forbundet kommer frem til en treårsavtale, innebærer det at skikongen satser frem mot OL i 2018.

PS! Verdenscupen i langrenn starter i Kuusamo i Finland fredag 27. november, og avsluttes med Tour de Canada fra 1. til 12. mars.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder