HELTEHYLLEST: Rune Velta (i midten) får lovord fra Anders Bardal (t.h.), Bjørn Wirkola (øverst, innfelt), Toralf Engan og Espen Bredesen etter det overraskende VM-gullet i Falun. Foto:Helge Mikalsen/Geir Otto Johansen/Bjørn S. Delebekk/Geir Olsen,VG

Velta hylles av gamle hopphelter

FALUN (VG) Tidligere OL- og VM-vinnere i normalbakke jublet nesten like høyt som Rune Velta (25) etter gullet i Falun.

Artikkelen er over fem år gammel

Sist Norge vant i «lillebakken» var da Anders Bardal (32) hoppet til gull i Val di Fiemme for to år siden. Da hadde det gått hele 47 år siden siste norske VM-tittel i denne bakke-størrelsen.

Les også:Velta: – Ikke lett å holde tårene tilbake

– Det er helt fortjent, og endelig fikk han tatt ut sitt potensial. Rune har vært tålmodig, litt opp og ned, men i vinter har det vært stabilt. Jeg tror de svarene han fikk under hoppingen før VM-rennet ble avgjørende, sier Anders Bardal.

Bjørn Wirkola (71) fikk sett rennet under palmene i Thailand hvor han er på ferie. Han storkoste seg.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

«Du verden»

– Dette var kjempeartig, og jeg ønsker å gratulere Velta med seieren, sier Bjørn Wirkola.

At Velta endelig vant sitt første internasjonale renn fikk legenden med to gull fra Oslo-VM i 1966 – og tre sammenlagtseiere i Hoppuka – til å klappe i hendene.

Les også: Slik ble Velta verdensmester!

– Det jo være artigere å vinne VM-gull enn et verdenscuprenn når han endelig skulle ta seieren hjem, sier Wirkola.

Toralf Engan (78) vant normalbakke i Zakopane-VM i 1962. Han utbryter «du verden» når VG ringer ham hjemme i Trondheim.

Pliktoppfyllende

– Det er kjempestort. Og det er stort for meg også. Det var en spennende konkurranse, og det må ha vært tøft for Rune Velta å sitte igjen som sistemann på toppen i finaleomgangen, sier Toralf Engan.

Espen Bredesen (47) sto på toppen av seierspallen etter konkurransen i normalbakken under Lillehammer-OL i 1994. Han hadde det gøy i dag.

– Jeg vet ikke om det er noe mønster at norske hoppere vinner i liten bakke i mesterskap. Men skal du vinne må du være pliktoppfyllende mot oppgavene dine. Det var slik Bardal vant for to år siden. Det var lojalitet i forhold til det som skjer på hoppet som ga Velta VM-gullet. Men jeg var redd han hadde tapt til Severin Freund fordi jubelen kom litt for raskt etter nedslaget, sier Espen Bredesen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder