Niskanen suveren på hjemmebane – Klæbo og Iversen på pallen

RUKA/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen gikk fantastiske løp på finsk snø, men kunne ikke hamle opp med Iivo Niskanen. Finnen vant på hjemmebane og ble tatt imot som en helt av hjemmepublikumet.

Johannes Høsflot Klæbo smilte bredt da Emil Iversen passerte målstreken med en tid som var bare 1.9 sekunder dårligere. De to trønderne gikk et kanonløp i verdenscupens første distanserenn, og sikret dobbelt norsk på pallen.

Men ingen av dem var i nærheten av Iivo Niskanen, som var suveren på hjemmesnø.

– Han er den beste klassiskløperen. Han har vist det en stund. Men jeg er oppi der jeg også. Å komme i gang såpass bra og gå såpass bra alene og bare krige og kjenne at kroppen er i gjenge er godt, sier Emil Iversen til VG etter løpet.

– Det er deilig å bite fra seg såpass bra. Det gir enda mer selvtillit og jeg gleder meg bare til hele vinteren, sier Iversen.

Men Niskanens klasse gjennom løpet vises i mellomtidene i VGs oversikt her viser:

Suveren finne

– Niskanen tåler et fall, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Så overlegen var ledelsen til Niskanen idet han staket seg mot mål.

– Han vinner klart. Det kommer til å bli spennnde i morgen. Jeg tror vi fort blir samlet både jeg, Emil og livo, sier Klæbo om morgendagens jaktstart som avslutter mini-touren i Finland.

Ved siste sekundering, 1.9 kilometer fra målgang, var Niskanen 21.9 sekunder foran Klæbo. De siste 1900 meterne var tunge for finnen, men han vant likevel med hele 13 sekunder.

Han passerte målstreken til ellevill jubel fra det finske hjemmepublikumet, med vinnertiden 35.17.0.

Klæbo er imidlertid fremdeles i ledelsen i sammenlagtkampen, og vil gå først ut på morgendagens jaktstart i fristil.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum mente løpet var en av Klæbos beste enkeltstarter noensinne. Klæbo rangerer løpet høyt.

– Rennet her for to år siden var også på høyde. Løpet er veldig bra og jeg er godt fornøyd med at jeg er med og kjemper om seieren, sier Klæbo.

Klæbo går for øvrig ut med 18 sekunder ned til Niskanen i morgen.

Bolsjunov-sprekk

Niskanen og Aleksandr Bolsjunov var den store trusselen for Klæbo og Iversen, og også Bolsjunov gikk svært godt og var foran Klæbo/Iversen ved flere sekunderinger.

Russeren stivnet imidlertid mot slutten og endte til slutt på en 5. plass, 43.8 sekunder bak seirende Niskanen. Bolsjunov måtte altså se seg slått av Klæbo for andre dag på rad.

Didrik Tønseth endte på en 4. plass, så det var tre nordmenn blant de fem aller beste på 15 kilometeren i klassisk stil.

– Jeg burde ha gått litt fortere. Jeg er langt bak Niskanen her. Så lenge jeg er topp fem nordmenn så er det godt nok, sier Tønseth til VG.

Det var også flere nordmenn å finne blant topp ti, på det som var en god norsk dag i Finland. Pål Golberg tok 7.-plassen, mens Hans Christer Holund endte som nummer 8.

Like utenfor topp ti endte Sindre Bjørnestad Skar, som ble nummer elleve.

Øvrige norske plasseringer:

14. plass: Sjur Røthe
16 plass. Martin Johnsrud Sundby
21. plass: Erik Valnes

– Det er fortsatt milevis opp. Det er ganske mye bedre enn forrige helg, men fortsatt veldig langt opp, sier Sundby til NRK etter en 16. plass i Ruka.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder