MERKER KJØRET: Martin Johnsrud Sundby er et treningsprodukt av de sjeldne. Men kroppen tåler ikke hardkjøret mer enn tre-fire år til, tror verdens i øyeblikket beste langrennsløper. Her etter gårsdagens andreplass i Toblach. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Sundby orker ikke lang karriere

31-åringen: – Kroppen og lungene tåler ikke mer enn tre-fire år til

TOBLACH (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) mener at egen kropp ikke tåler råkjøret mer enn i tre-fire år til.

Publisert:

På VGs spørsmål om han ser det som helt uaktuelt å fortsette frem til han er nærmere 40 år, er Tour de Ski-lederen krystallklar:

– Ja.

– Hvorfor det?

– Det tåler ikke kroppen og lungene mine. Men jeg håper at jeg har tre-fire år igjen, svarer «maskinen» som trener mer enn alle andre.

VG Direkte: Følg den syvende etappen fra klokken 14:30

Les også: Sundby utropes som verdens beste langrennsløper

Ser for seg Seefeld-VM i 2019 som avslutning

– Jeg må ha den treningsmengden og denne måten å gjøre ting på hvis jeg skal holde meg i tet. Det viser jo at den treningen jeg gjennomfører fungerer for meg, men den tar på. Jeg er ikke så ung, da. Jeg er 31 år gammel. Si at jeg har fire år igjen, da, sier Johnsrud Sundby.

Han tror at VM i Seefeld i 2019 blir hans siste mesterskap. Dermed har han «bare» tre sjanser til å klare å ta det individuelle mesterskapsgullet han mangler: VM i Lahti i 2017, OL i Pyeongchang i 2018 og mesterskapet i Østerrike om tre år.

– Hvis det blir VM i Trondheim i 2021, så blir det selvfølgelig beinhardt å gi seg før det. Men Seefeld er vel der blikket ligger nå, sier Martin Johnsrud Sundby.

Veien til å bli verdens beste langrennsløper har vært ekstremt tøff for treningsproduktet fra Røa. Først som 25-åring i 2010 tok han sin første medalje med OL-sølvet i stafett.

Les også: Endelig kunne Krogh gråte av glede

Mangler individuelt gull

Men fortsatt mangler han den individuelle tittelen som han må ha hvis han skal kunne regnes blant de største langrennsløperne verden har sett. Den neste sjansen får han som 32-åring i 2017.

Hvis han lykkes vil han være to år eldre enn en annen dominerende løper som måtte vente lenge på gullet: Oddvar Brå. Trønderen var 30 år da han fikk sitt etterlengtede VM-gull i 1982.

I går slo Martin Johnsrud Sundby tilbake etter onsdagens kollaps som endte med 23. plass i Oberstdorf. På 10-kilometeren i Toblach hadde han lenge en knapp ledelse til Finn Hågen Krogh, men i mål var han 3,6 sekunder bak finnmarkingen.

Alle gledet seg over at ulykkesfuglen fra Alta gikk til topps.

– Jeg sa til Finn etter at han mistet skiene på onsdag at han kommer til å vinne Tour de Ski fem av de ti neste årene. Jeg er glad jeg er 31 år og har tatt mine seire sånn at jeg kan fokusere på noe annet snart. For han kommer til å bli umulig å ha med å gjøre, sier Sundby til VG.

– Det er litt voldsomt å si kanskje, men jeg har gjort det bra i mini-tour tidligere. Jo flere år jeg får på baken, jo bedre er det i forhold til en lang tour for min del. Det er noe jeg har lyst til å satse på i fremtiden, sier Krogh.

Onsdag gråt han av skuffelse. I går gråt han av glede.

Fått med deg denne? Nå kan det bli verdenscup i New York

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder