Klæbo ga fra seg 15-kilometerplassen han hadde fått: – Ekstremt sportslig gjort

SEEFELD (VG) Dobbelt sprintverdensmester Johannes Høsflot Klæbo (22) har egentlig hatt plass på VMs 15-kilometerlag i over en måned, men har stilt plassen til disposisjon. Den overtar tremilsmester Sjur Røthe (30).

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum innrømmet på tirsdagens pressekonferanse at han tok ut en firemannstropp til VMs eneste distanse med intervallstart etter verdenscuphelgen i Otepää (19. og 20. januar). Men i VM-byen Seefeld er den blitt endret.

VG-spesial: Alt fra pressekonferansen og ski-VM her!

– På det opprinnelige laget var også Klæbo. I samråd med Arild (sprinttrener Monsen) i går bestemte han seg for å stille plassen til disposisjon til Røthe. Johannes hadde en følelse på at Sjur ville gjøre det bedre. Det synes jeg er ekstremt sportslig mot lagkameratene. Jeg er ekstremt imponert over beslutningskraften han viser der, sier Nossum.

Landslagssjefen satt på podiet med Røthe, Martin Johnsrud Sundby (34), Emil Iversen (27) og Didrik Tønseth (27) som er Norges fire håp i onsdagens VM-renn. Klæbo uteble fra seansen, som du kan se i sin helhet i videoen under, men forklarer avgjørelsen slik i en e-post sendt til VG:

– Jeg føler meg ikke helt klar for 15 kilometer onsdag, og skal jeg kunne hevde meg i teten må jeg være helt på topp samt ha en god dag. Der er jeg dessverre ikke - så derfor velger jeg i stedet å fokusere på fredagens stafett, opplyser Klæbo.

Han har kun gått 15 kilometer intervallstart klassisk én gang i verdenscupen denne sesongen. Da ble han nummer ni i finske Ruka. Men vant 15 kilometer klassisk under Tour de Ski, men det var fellesstart. Røthe gått to klassiske intervallstarter i vinter, og har ordinære 14 og 7 som plasseringer i henholdsvis Ruka og Otepää.

– Jeg mener det er riktig å gi fra seg plassen til andre på laget som er bedre forberedt for distansen. Dette varslet jeg Skiforbundet om i går, så er det opp til dem å ta ut hvem som skal få plassen min, fortsetter norsk langrenns største mannlige stjerne.

– Jeg er utrolig glad for at jeg får muligheten. Da Eirik ga meg beskjed om at Johannes ville gi fra seg plassen, måtte jeg ta imot med begge hender. Kjenner meg i bra form, hadde gode ski på tremilen og håper vi skal få det til igjen sammen med smøreteamet, sier Røthe – superreserven som altså kommer fra gull på lørdagens tremil.

les også

5 av 6 VM-gull til Norge: Rivaler mener dominansen blir et problem

Der tok Martin Johnsrud Sundby bronse. Nå står veteranen i det norske laget overfor sin 20. individuelle start i internasjonalt mesterskap – og jakter fortsatt sitt første gull. Selv anser han seg for å være en medaljekandidat på onsdagens klassiske 15-kliometer.

– Det er to soleklare favoritter før morgendagens distanse, sier Martin Johnsrud Sundby – og sikter til tittelforsvarer Iivo Niskanen og russiske Aleksander Bolsjunov.

Distansen regnes på forhånd som Norges svakeste i dette VM. I tillegg til Niskanen og Bolsjunov kan det nevnes at mesterskapseksperten Dario Cologna har vunnet 15-kilometeren i tre strake OL på rad fra 2010 til 2018, men sveitseren har ikke vært i form denne sesongen.

Mens den gamle intervallbastionen Norge bare har to gull på de 10 mesterskapene over de siste 20 årene – ironisk nok tatt av skiskytter Lars Berger (VM 2007) og fellesstartlegenden Petter Northug (VM 2013).

– Det går mye på resultater. Niskanen går fryktelig bra i klassisk på ski og har høy kapasitet. Han er lite forbilde for oss teknisk for oss alle her, sier Emil Iversen om finnen, før han byr på følgende beskrivelse av Bolsjunov:

PS! I en tidligere versjon publisert av denne saken fremgikk det av teksten at Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen fikk to spørsmål av en argentinsk journalist om Ole Gunnar Solskjærs suksess i Manchester United – og hvilket individuelt gull han husker best fra karrieren (Sundby har ingen). Senere har det kommet frem i Dagbladet at disse spørsmålene ble stilt på oppdrag fra underholdningsprogrammet NRK Satiriks. Her kan du se hvordan Sundby reagerte på Solskjær-spørsmålet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder