INGEN FOLKEFEST: Bildet er tatt under herrenes 15 kilometer fellesstart 5. januar. Foto: Trond Tandberg / Getty Images Europe

FIS-direktør bekymret etter glisne skistadioner i Tour de Ski

VAL DI FIEMME (VG) Tour de Ski ble en stor norsk triumfferd, men det var det ikke mange tusen som fikk med seg fra tribuneplass. FIS-direktør Jürg Capol ser at noe må gjøres.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over ett år gammel

Det var ikke et yrende folkeliv på toppen av Alpe Cermis da Norge seiret både i dame- og herreklassen i Tour de Ski.

Hele uken har vært en norsk opptur sportslig sett da Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo ble sammenlagtvinnere. Men langrennssporten internasjonalt er inne i en utvikling som bekymrer flere.

VG har tatt bilder av tilskuere og tribuner under Tour de Ski. Der den tysk-østerrikske hoppuka trekker tilskuermasser på 20.000–30.000 fans gjennom flere renn, var det ikke mange tusen tilskuere som fikk med seg Tour de Ski fra tribuneplass i samme tidsrom.

– Det jeg er litt bekymret for, er at det er litt lite interesse rundt arrangementet. I dag var det bra her. Men det er noen konkurranser der jeg synes det er lite folk på plass. Spørsmålet er hva man må gjøre, sier FIS-direktør Jürg Capol til VG ved målgang av siste etappe av Tour de Ski.

les også

Landslagssjefen lover spesialbehandling av Klæbo mot VM: – Blir fort «the special one»

NEST SISTE DAG: 6. etappe i Val di Fiemme lørdag ble avgjørende både i dame og herreklassen. Det var litt folk ute i bakkene, men en stor publikumsfest på stadion var det ikke. Foto: Nils Christian Mangelrød

FIS-direktøren, som selv skapte Tour de Ski sammen med Vegard Ulvang, var på plass både i Oberstdorf og under avslutningshelgen i Italia. Bakkeklatringen den siste dagen er blitt en klassiker i langrennssporten i italienske Val di Fiemme. Men det har vært langt flere folk ved målgangen før.

– Italia har vært noen år borte og De Fabiani er en ny en som er med. Man må ha et eget idol. De Fabiani er fortsatt ung og han bli noe mer, sier Capol.

AVSLUTNINGEN: Ingvild Flugstad Østberg går i mål på siste dag av Tour de Ski. Tilskuermengden som er på nedtur er noe FIS-direktøren Jürg Capol la merke til. Foto: Nils Christian Mangelrød

Denne gangen ble hjemmehåpet Francesco De Fabiani ble nummer to på lørdagens etappe i Val di Fiemme og gikk ut som nummer fire på sisteetappen.

Han ble til slutt nummer ni. De andre 11 løperne blant de 12 beste var fra Norge og Russland.

LANGRENN I OBERSTDORF: 4. etappe av Tour de Ski 2. januar. Foto: Nils Christian Mangelrød

Men også tidligere i sesongen har tilskuertall skuffet for eksempel sveitseren Dario Cologna. Til VG påpekte han at tilskuerne som omkranset løypene i Davos i midten av desember var langt flere enn på rennene i Norge. For tilskuermengden på rennene i Norge i desember skuffet ham.

HOPP I OBERSTDORF: Åpningen av hoppuka 30. desember Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

I tyske Oberstdorf opplyste arrangøren den ene dagen om at det var 2700 tilskuere rundt løypa. Noen dager tidligere samlet starten av hoppuken samlet over 25 000 tilskuere noen kilometer i samme by.

I Val Mustair var det bra folkeliv ved sprintløypa. Men langt oppe i den sveitsiske fjelldalen som har fostret den lokale stjernen Dario Cologna var det trolig langt lavere tilskuertall enn i Oberstdorf.

Men i Val di Fiemme var det riktig tynt på skistadion på den nest siste dagen akkurat slik det var i Toblach noen timer unna under åpningshelgen.

– Jeg mener vi trenger en stor by der Tour de Ski starter. Det må gå midt i en stor by i Europa som kan markere starten av touren, sier Capol.

SYV ÅR SIDEN: Capol har pekt på at rundt 2011 var toppårene for langrenn og at det siden har gått nedover, spesielt i store markeder som Tyskland og Polen. Her fra Tour de Ski i 2012 da Dario Cologna vant. Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Capol har vært bekymret for fallet i det tyske og polske markedet fordi det er merkbart for interessen i Europa. Før sesongen trakk den tyske sponsoren Viessmann seg fra langrenn men fortsatte med hopp og kombinert.

SPRINT I TOBLACH: Åpningsetappen i Tour de Ski 29. desember. Foto: Nils Christian Mangelrød

Nå sier Capol at det er dialog om et større startsted for touren, men at det ikke er noe konkret ennå.

– Målet er å arrangere på en plass der det bor mye folk så vi får presentere Tour de Ski, sier Capol.

BYRENN: I 2008 var det bysprint i Praha under Tour de Ski. Nå ønsker FIS igjen et renn av denne typen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han vil også at det legges inn et lengre renn som starter et sted og går i mål et annet sted, slik det var til Toblach for noen år siden. Lenzerheide i Sveits har pleid å ha et godt publikumsmessig oppmøte ved sine arrangementer, men var ikke en del av touren i år.

SPRINT I VAL MÜSTAIR: Bedre folkeliv i Sveits 1. januar. Foto: Nils Christian Mangelrød

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Tour de Ski

Flere artikler

 1. Tviler på VM-suksess etter råkjør i Tour de Ski: – Må gjøre en vurdering på om kroppen tåler det

 2. Tour de Ski-grunnlegger Capol: Mener Skiforbundet må presse utøverne mer

 3. Klæbo etter ny triumf: Utroper Bolsjunov til Tour-favoritt

 4. Norsk-russisk dominans bekymrer Russlands langrennstrener

 5. Sundby om den norske langrennsdominansen: – Skummel trend

Fra andre aviser

 1. FIS-direktøren varsler endring: – Vi trenger litt farge på Tour de Ski

  Bergens Tidende
 2. Den nye tyske skiyndlingen får ikke konkurrere i Trondheim

  Aftenposten
 3. «Kloke ord fra den utstøtte russeren»

  Aftenposten
 4. FIS-direktøren varsler endring: – Vi trenger litt farge på Tour de Ski

  Fædrelandsvennen
 5. – Han er viktigere for langrenn enn vi nordmenn forstår

  Aftenposten
 6. – Han er viktigere for langrenn enn vi nordmenn forstår

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder