Johaug med ny knockout på feltet – har 13 triumfer av 13 mulige på distanse

HOLMENKOLLEN (VG) Det gikk som alle trodde og konkurrentene fryktet: Ingen klarte å følge skidronningen Therese Johaug (30), som gikk i ensom majestet gjennom nesten hele tremilen i Holmenkollen.

Spenningen handlet mest om hvor mye den norske flatoddseren kom til å vinne med ned til nummer to. Svaret: Et minutt og 45 sekunder til russiske Natalia Neprjajeva. Det er den femte største seiersmarginen på kvinnenes tremil i Holmenkollen.

Svenske Ebba Andersson ble nummer tre, som noe overraskende slo verdenscupleder Ingvild Flugstad Østberg i den eneste spenningen man klarte å by på for publikum ved oppløpet: Spurtduellen om den siste pallplassen. Men som vanlig var det Therese Johaug det handlet om.

– Jeg er kjempefornøyd med løpet i dag. Jeg syns jeg disponerte kreftene på en bra måte. Jeg hadde gode ski og storkoste meg ute i løypen. Det var skikkelig artig å gå på hjemmebane igjen, sier Johaug til VG – og sikter til at hun som følge av dopingutestengelsen ikke har gått i den tradisjonsrike Kollen-helgen siden seieren med nesten fire minutters margin i 2016.

les også

Maren Lundby i Kollen-drama: – Karrieren kunne ha røket

Stakk i Styggedalen

Allerede fem og et halvt minutt ut i rennet hadde Johaug satt på turboen og tre løpere prøvde å følge: Neprjajeva, Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski. De to sistnevnte forsvant kjapt, og selv om russeren holdt følge litt lengre, var det null tvil fra omtrent seks kilometer i bakken opp mot Styggedalen. Ved passering 7,2 kilometer viste avstanden ti sekunder, og da var det gjort – og to tredjedeler gikk Johaug solo i påskeværet i Oslo.

– Jeg hatt ganske mange hardøkter oppover Styggedalen, så jeg vet på en måte hvor jeg kan trøkke til og hvor jeg kan hente sekunder, smiler Kollen-bosatte Johaug overfor statskanalen – og gjentok poenget da hun fikk audiens hos kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon på VIP-tribunen etterpå.

Dette var for øvrig sesongens 13. distanserenn Therese Johaug stilte opp i i VM og verdenscup. Det har endt med bare lykke – 13 seirer...

Det er ikke på det eneste området hun dominerer statistikkene. På internasjonale tremiler spesielt er det kun hun selv eller den abdiserte skidronningen Marit Bjørgen som vinner.

Du må helt tilbake til Vancouver-OL i 2010 sist noen andre enn superduoen Johaug/Bjørgen vant dronningdistansen i kvinnelangrenn – verdenscup, VM og OL inkludert. I Canada for ni år siden vant Justyna Kowalcyk. Siden har det vært arrangert 16 tremiler: Bjørgen har ti seirer og Johaug seks med søndagens oppvisning.

Nest beste norske ble altså Ingvild Flugstad Østberg. Spurtsmellen mot svenske Ebba Andersson koster verdenscuplederen 10 poeng i sammendraget. Neprjajeva er 50 poeng bak Østberg.

– Jeg frykter den gule trøyen ikke er min så mye lenger, sier Østberg til VG med seks verdenscuprenn igjen av sesongen.

Johaug tok hele 160 poeng i dag - 80 mer enn Østberg. Avstanden i sammendraget mellom de to er nå 357 poeng i favør Østberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder