Klæbo tar Tour de Ski-avgjørelse før jul: – Jeg har det siste ordet

BEITOSTØLEN (VG) Johannes Høsflot Klæbo (22) vant sprinten under nasjonal åpning på Beitostølen for tredje året på rad. Før jul avgjør Klæbo om han går Tour de Ski for første gang – noe han ønsker.

– Det var deilig. Ekstra artig å klare det selv om jeg ikke hadde kjempegode bein i dag, sier Klæbo til VG.

22-åringen, som var i egen klasse i sprint sist sesong, vant foran Emil Iversen og Eirik Brandsdal.

– Jeg var nærmere i år. Jeg er litt overrasket over at jeg er såpass rask i år. Det var seigt i går, men tydeligvis er jeg ganske maskin som tåler to løp på rad, sier Iversen.

Før han kom med stikk til Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger:

– Taktiskt klokt

Klæbo fikk så stor avstand ned til trønderkompis Iversen at han ikke trengte å spurte hele oppløpet ut. Men Iversen var ikke mange meterne bak. Landslagstrener Arild Monsen mener Klæbo viste styrke.

– Han synes ikke at han er i noen toppform, men han har kapasitet. Han var litt redd før finalen. Men han går taktisk klokt og har siste giret i den siste bakken når de andre ikke har det så sterkt. Jeg syns det var høy kvalitet, sier landslagstrener Arild Monsen.

Klæbo pekte på at han måtte være kynisk for å vinne:

Ønsker å gå Tour de Ski

I fjor hadde han en historisk sterk seiersrekke i rennene før jul, men droppet Tour de Ski i jakten på mesterskapsformen. Det endte med tre gull under OL i Pyeongchang. Siden sikret han seg også verdenscupen sammenlagt. På spørsmål om Tour de Ski er utelukket i år svarer Klæbo:

– Jeg har lyst til å gå selvfølgelig, men vi har ikke bestemt oss ennå. Vi har bestemt oss for at vi tar siste avgjørelsen etter rennene i Davos ut fra hvordan følelsen og ståa er når vi er ferdig med de rennene. Hvis ting kjennes bra ut så er det absolutt aktuelt å gå. Men man må se an hvordan det utvikler seg når man kommer i gang skikkelig, sier Klæbo.

les også

Sjanseløs mot Northug

– Siste ord

Med «vi» mener han morfar og trener Kåre Høsflot, sprinttrener Arild Monsen og ham selv.

– Det er nok jeg som har det siste ordet. Men både morfar og Arild har en klar plan på det vi skal gjøre. De snakker bra sammen og har kontroll på det. Til syvende og sist så er det jeg som tar valget, men de er to mot en så står jeg litt dårlig der, sier Klæbo.

Neste lørdag venter sprint i verdenscupåpningen i finske Ruka. Den går i klassisk. VM-sprinten i Seefeld går derimot i fristil som dagens konkurranse på Beitostølen.

Slik reagerte kjæresten på Klæbos overraskelse:

Gjøran Tefre hadde en god dag og ble nummer fire. Sindre Bjørnestad Skar kom på femteplass foran Finn Hågen Krogh.

PS! Pål Golberg, som har plass på sprintlandslaget ramlet og røyk i kvarten. Hans lagkamerater Sondre Turvoll Fossli og Petter Northug kom seg ikke videre fra prologen. Northug lo av seg selv da han dro:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder