Fnyser av at Skiforbundet renvasker seg selv
Dokumentarskaper forstår ikke hvorfor blodverdier tatt utenfor sesongen presenteres
ULLEVAAL STADION (VG Nett) Den svenske gravejournalisten Hasse Svens er alt annet enn imponert over blodverdi-seansen til Norges Skiforbund i formiddag.
Han er mannen bak den omstridte dokumentaren «Blodracet», som gikk langt i å antyde juks i norsk og svensk langrenn på 90-tallet.
- Pressekonferansen viser ingenting. Skiforbundet har gransket seg selv, og da kan man selvfølgelig ikke stole på granskningen, sier Svens til VG Nett.
Et par timer tidligere holdt skiforbundet, anført av president Erik Røste og lege Ola Rønsen, en pressekonferanse i Oslo. Der la de frem blodverdier målt på norske langrennsløpere i årene 1989 til 2002.
Målt utenfor sesong
Med unntak av noen enkeltverdier, for blant andre Bjørn Dæhlie og Erling Jevne, var utøverne anonyme, og prøvene var i det store og hele tatt i perioden juni til november. Det er utenfor skisesongen.
Blodverdier kan - av juksemakere - manipuleres raskt med ulovlige midler i forkant av konkurranser i sesongen.
- Hvem i all verden topper blodverdiene sine utenfor sesongen? Redegjørelsen til skiforbundet er ikke verdt noe som helst. De burde plukket frem målingene som Det internasjonale skiforbundet gjorde under sesongene. Det hadde vært mer interessant, sier Svens.
VG Nett snakket med landslagslege Ola Rønsen på Skiforbundets pressekonferanse i formiddag. Han mener hemoglobinnivåer ikke kan si noe om en utøver var dopet eller ikke.
- Hvorfor la dere frem blodverdier målt fra juni til november?
- Fordi vi ikke har hatt med oss instrumenter og laboratorietester på mesterskap og verdenscup. Der har vi tatt noen stikkprøver med dette HemoCue-apparatet. Vi har ikke den samme testserien fra desember til februar. Sånn er det bare.
- Er det en svakhet?
- Det er FIS som samler inn dette. Vi hadde håpet at FIS satt på et datamateriale som vi kunne bruke. Men de har ikke det. Jeg kaller det ikke en svakhet, men konstaterer at vi ikke har de kvalitetsmålingene fra desember til februar.
Overrasket over reaksjonen
På dagens pressekonferanse ble SVT-filmen, som ble vist under ski-VM i Val di Fiemme, omtalt som en «såkalt» dokumentar.
Hasse Svens mener imidlertid at produktet som ble sendt står fjellstøtt.
- Når man høres på Norges skiforbund i dag, så lurer jeg på om de egentlig så programmet vårt. De sier hele tiden at vi henviser til én måling. Men vi har en rekke målinger. Og vi har styrt utenom utøvere som vi vet har medfødt høye blodverdier. De har vi ikke trukket inn i filmen.
Svens står fast på at Bjørn Dæhlie målte 17,5 i hemoglobin under Thunder Bay-VM i 1995. Han lurer på hvorfor Norges skiforbund ikke nevnte denne påstanden på pressekonferansen, dersom de mener at den er feil.
- Er du overrasket over den voldsomme reaksjonen fra Norge?
- Ja, det er jeg. Og den gjør meg bare enda mer mistenksom. Jeg er skuffet over at de angriper Bengt Saltin, som er den personen i hele verden som kan mest om fysiologi, blodverdier og langrenn. Da jeg ringte dem for 2-3 år siden, så henviste de meg til Saltin. Nå vender de ham ryggen.
- Hvor sikker er du på at norsk langrenn har en mørk historie som ikke har blitt fortalt?
- Vi har sett blodverdier som tyder på manipulasjon. Alle sifrene jeg har sett, tyder på at norsk langrennssport har en slik historie. Forskerne sier at verdiene tyder på manipulasjon, fastholder Hasse Svens.
Erik Røste sa i dag at blodverdiene ble lagt frem for å vise åpenhetskulturen i Skiforbundet.
- Erik Røste har minst 50 ganger sagt ordet åpenhet. I mitt møte med Norges Skiforbund har jeg ikke sett dette en eneste gang, sier Hasse Svens.
Tallene
Ola Rønsen la fram hemoglobinverdier for fire navngitte norske langrennsutøvere på pressemøtet onsdag. Blant dem var Bjørn Dæhlie.
I perioden mellom 1996 og 1998 varierte hemoglobinnivået hans fra 14,3 til 16,6, og det er ifølge Rønsen godt innenfor normalnivået.
Erling Jevne varierte mellom 14,7 og 15,2, Kristen Skjeldal mellom 15,1 og 16,9 og Marit Mikkelsplass varierte mellom 13,3 og 14,2.
Les også
Dopingfilm har gitt økt tiltro til Dæhlie & co.
Gladmelding til Bjørn Dæhlie og andre gamle skihelter: det norske folk tror ikke dere var dopet.Derfor la skiforbundet frem tall fra utenfor sesong
ULLEVAAL (VG Nett) Det norske skiforbundet la onsdag frem blodverdier fra norske langrennsløpere på 1990-tallet, men…SVT-journalist: Mistenksom etter norsk dopingreaksjon
GÖTEBORG/OSLO (VG Nett) Den svenske gravejournalisten Hasse Svens mener at den norske reaksjonen på dopingprogrammet…Skinstad: - Skal legge fram alt
(VG Nett) Åge Skinstad sier at Norge skal legge fram alt om blodverdiene - men at det vil ta tid å finne fram tallene.Norsk idrettslege: - Aldri sett så høye blodverdier
(VG Nett) Toppidrettslegen Thor-Øistein Endsjø (76) tror de norske langrennsløperne vant gull på ærlig vis - men støtter…- Langrennsløpere ikke skapt annerledes enn syklister
(VG Nett) Ifølge dopingjeger Bengt Saltin (78) hadde enkelte langrennsløpere høyere blodverdier enn vinnerne av Tour de…Skiforbundet har de norske blodverdiene klare
(VG Nett) Norges Skiforbund ønsker full åpenhet om blodverdiene til norske langrennsløpere.
Flere artikler
Fra andre aviser
Se presentasjonen av norske blodverdier her fra kl. 09.30
AftenpostenRøste: - Ingen unaturlig høye blodverdier
FædrelandsvennenDæhlie: - Jeg er sjokkert
Aftenposten- Nordmenn var mistenkt for doping av FIS
Bergens TidendeBengt Saltin er død
Bergens TidendeNordmenn og svensker samler inn blodprøver
Fædrelandsvennen