Sundby dopinghånet under Tour de Ski

VAL DI FIEMME (VG) Det norske langrennslandslaget og Martin Johnsrud Sundby (32) ble hånet av tilskuere med en dopingplakat midt under lørdagens renn i Tour de Ski.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

For mens 32-åringen gikk inn til sin første seier i årets Tour de Ski, fanget TV-bildene opp en svært kritisk beskjed til nordmannen.

Midt ute i løypa hadde to tilskuere laget et banner med påskriften:

– Mindre ventoline = færre mestere. Wada, våkne!

Etter målgang viste VG frem bildet av banneret til sammenlagtlederen av Tour de Ski, Sergej Ustjugov.

– Det er ikke pent, sier russeren til VG.

– Dette er ikke bra, slik må ikke tilskuerne gjøre, legger 24-åringen til like etter målgang.

Hovedpersonen selv ler litt når han får høre om banneret og sier at han ikke så noe til det.

– Dette tenker jeg ingen verdens ting om. Det er sjelden jeg får så god mottagelse som det har vært her i Italia. Så det tenker jeg veldig lite på, sier Martin Johnsrud Sundby til VG.

Allerede under dameløpet - hvor både Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg tapte stort i sammendraget vis-à-vis Stina Nilsson - ble plakaten fanget opp av Expressen etter at bildene ble vist på svenske TV-skjermer.

Løfshus: – Kunnskapsløst

Plakaten kommer med en direkte oppfordring til Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å våkne.

«Mindre ventoline» kan vanskelig tolkes på noen annen måte enn som et stikk til en norsk langrennsleir som har fått en mørkere skygge enn vanlig kastet over seg det siste halvåret.

Den 20. juli ble det klart at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på dopingreglene i forbindelse med administreringen av astmamedisinen ventoline.

I kjølvannet av saken mot Johnsrud Sundby vakte det norske langrennslandslagets bruk av astmamedisin oppsikt.

– Det er kunnskapsløst. De kjenner ikke idretten. Det er mange nasjoner og mange utøvere som bruker medisiner, sier landslagssjef Vidar Løfshus i en kommentar til NRK.

Tidligere landlagsutøver Siri Halle stod frem og fortalte at hun ble tilbudt astmamedisin selv om hun ikke hadde noen diagnose, og flere juniorer uten astma skal ha benyttet forstøverapparat med astmamedisin under junior-VM.

Møtt med hån også i Finland

Det er imidlertid ikke første gang det norske langrennslaget møtes med dopinganklager i verdenscupen denne sesongen.

I slutten av november, da verdenscupen skulle åpnes i finske Kuusamo, hadde det blitt hengt opp et skilt ved Norges smøretrailer.

«DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM» stod det på skiltet. I tillegg var det tegnet på et bilde av en sprøyte.

– Nei, jeg ble litt sjokkert. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det høres ikke bra ut. Det er trist. Jeg kan ikke si noe annet enn det, sa Niklas Dyrhaug om anklagene den gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder