– Det var meg, det var meg!: Solås Taugbøl (22) tok svenskene i Sverige

Stina Nilsson vant kvinnesprinten - Kalla nummer to foran Falk

Solås Taugbøl slo svenske Westberg med ni hundredeler av ett sekund

BRUKSVALLARNA (VG) Håvard Solås Taugbøl (22) slo svenskene med noen millimeter og tok en overraskende seier på skøytesprinten i svenskenes sesongpremiere i Jämtland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Finaleheatet på sprint fri teknikk i Bruksvallarna, herrer: Persson, Jönsson, Taugbøl, Westberg, Even Northug og Peterson.

To nordmenn, fire svensker.

STERK SPURT: Charlotte Kalla knep 2. plassen på hjemmebane, bak Stina Nilsson. Ingen norske kvinner kom seg videre fra kvartfinalene. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Even Northug mistet kontakten med teten tidlig, og kom for sent på stadion til true ulvene i tet. Karl-Johan Westberg (22) vant den stive spurten foran landsmann Teodor Peterson (27), trodde alle - unntatt Håvard Solås Taugbøl.

Han ropte «det var meg, det var meg».

Og hadde rett. Taugbøl brøt målstreken ni hundredeler før Westberg gjorde det.

– Det er veldig godt, det er deilig å få en seier så tidlig i sesongen. Jeg er ikke vant til å slå folk som Jönsson og Peterson og sånn, sier Håvard Solås Taugbøl til VGTVs reporter i Bruksvallarna, Morten Stokstad.

Slik så svenskene det - LES AFTONBLADETS RAPPORT

Northug junior imponerte

– Jeg trodde han var best i klassisk, og så er han så god i skøyting, sier Solås Taugbøl om Even Northug - yngst av langrennsbrødrene Northug - som ble nummer seks og sist i finalen.

Resultater, finalen:
1. Taugbøl 3:06.94
2. Westberg +0.09
3. Peterson +0.23
4. Persson +0.47
5. Jönsson +1.12
6. E. Northug +7.06

I Petter Northugs (29) fravær måtte brødrene Even (20) og Tomas (25) forsvare familiens ære, og på sett og vis den norske etter at ingen norske kvinner tok seg videre fra kvartfinalene i sprint fri teknikk under svensk nasjonal langrennsåpning i Bruksvallarna i Jämtland søndag formiddag.

Charlotte Kalla fikk problemer på oppløpet ble nummer fire i semifinalen, men tiden hennes var god nok til å gå til finalen som «lucky loser». I finalen møtte hun Stina Nilsson og Hanna Falk, som var favoritt.

Falk tok teten etter en laaang yttersving, men hun ble klemt - så å si - ned til fjerde posisjon. Først inn på oppløpet kom Stina Nilsson, som tok seieren lett - foran Kalla, ett hundredels sekund foran Falk.

Nest best i prologen

I første semifinale for herrene stilte Håvard Solås Taugbøl og Tomas Northug. Emil Jönsson tok ledelsen, Taugbøl tok det med ro og Northug fant fort en god posisjon i det tette feltet.

Avsløring? Petter Northug kan ha blitt unnfanget i Sverige - LES MER HER

Northug kom først inn på stadion mot mål, men falt tilbake til 3. plass - bak to svensker. Emil Jönsson og Simon Persson gikk til finalen. Tomas Northug, huff og huff, falt ned til 5. plass i heatet - mens Taugbøl «knep» seg foran landsmannen og gikk til finalen på tid som lucky loser.

Fattigmanns trøst: Ingen av de to til finalen.

TOPPET PALLEN: Håvard Solås Taugbøl (22) trengte seg opp til toppen av seierspallen etter en knallspurt mot Karl-Johan Westberg og Teodor Peterson. Foto: ,

Siste norske finalemulighet i semifinale to, med to nordmenn: Andreas Myran Steen (26) og Even Northug. Myran Steen var bare 28 hundredeler fra beste tid i prologen, der Simon Persson var raskest.

Lirket seg til seier

De to norske var kvikkest ut fra start i semifinalen.

Andreas Myran Steen gikk jevnt «hardt» i front, mens Even Northug lå plassert midt i feltet. Northug forsøkte seg i den siste motbakken før inngangen til stadion - og finishen.

Hundre meter før mål lirket Even Northug seg forbi alle, og gikk til finalen. Anderas Myran Steen ble slått ut.

– Ja, det var bra. Fungerer bare bedre og bedre. Får satse på at det går videre oppover i finalen. Det betyr at steget inn i senioralderen har gått bra, svarte Even Northug på spørsmål fra VGTVs Morten Stokstad om «finalen?»

Minstebror Northug mente åpenbart at det var på tide, eller bra timing, å slå til nå, etter fire år som løper i juniorklassen.

Det gjorde han ikke helt, helt til slutt i Bruksvallarna. Men han viste at han har noe å fare med som seniorløper også.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder