Northug vil ha Hetland som landslagstrener

Onsdagens vinner: – Det beste som kan skje for min og andres del

Ikke imponert over lillebror: – Går med «røkla» i nasjonal gruppe

DRAMMEN (VG) Petter Northug (30) jublet for sin første verdenscupsseier på over et år i Drammen. Nå ber han Tor Arne Hetland (42) ta over treneransvaret for herrene neste sesong.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag ble det kjent at Trond Nystad gir seg som herrelandslagssjef etter denne sesongen. Northug, som har stått utenfor landslaget de siste sesongene, mener det fins kun én mulig erstatter: Tor Arne Hetland. På VGs spørsmål om hvorfor, svarer onsdagens bestemann i Drammen:

– Han kjenner systemet godt, det er ikke mange år siden han var aktiv selv, han har fått et inngangsår med guttene og Trond og er veldig motivert og sulten på å være trener. Det setter vi på laget pris på.

– Kan trenervalget ha noe å si for din lagrennsfremtid?

– Ja, det kan det absolutt ha. Hvis Tor Arne tar over er det det beste som kan skje både for min og andres del, sier Northug til VG og røper at Hetland «kanskje er riktig mann til å overtale meg».

Les også: Northug om lillebror: – Kan bli en av verdens beste innen to år

Jublet i Drammen

30-åringen strammet armene og viste muskler i målområdet etter å ha staket seg til seier. Northug tok også en æresrunde inne i Drammen sentrum der han takket publikum, vinket og smilte etter sin første verdenscupseier siden 8. januar 2015. Sist gang han vant et verdenscuprenn i sprint var i Stockholm i 2013.

På spørsmål om hans egen trener Stig Rune Kveen er en kandidat til å ta over for Nystad, svarer Northug:

TAR OVER? Tor Arne Hetland. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Nei, han skulle få meg i form til femmila og fikk meg i form til en sprint to dager før så han har mislyktes helt med opplegget sitt. Det er én klar kandidat, og vi vet vel hvem det blir også, sier Northug som kommenterer Arild Monsens kandidatur slik:

– Monsen må gå!

Even Northug imponerte tidvis i Drammen, men nådde ikke opp i semifinalen der han til slutt endte som nummer fire. Det imponerer ikke storebror Petter.

– Da jeg var like gammel som han er nå kjempet jeg om verdenscupseirer jevnt og trutt. Han går med «røkla» i nasjonal gruppe. Da må han ta seg sammen.

Blanke ski

Petter Northug valgte å gå på blanke ski onsdag. Han fikk enorm gli, staket fra konkurrentene inn på oppløpet, og holdt til slutt unna for den eneste konkurrenten uten feste på skiene i finalen - Ola Vigen Hattestad.

– Jeg fikk tips om at jeg måtte gå over til feste før «kvarten» for det kostet for mye å stake i fire heat. Da gikk det en liten jævel i meg. Det føltes godt å vise at jeg hadde krefter nok. Når kroppen spiller på lag og formen er bra er det veldig artig å gå her. Man kommer tett på publikum - litt som på en fotballbane, sier Northug.

Trønderen innrømmer at han overrasket seg selv noe med å være såpass pigg da fokuset de siste dagene har vært lørdagens femmil i Holmenkollen. Northug tror ikke han har ødelagt noe ved å bruke krefter i fire heat i Drammen.

– Jeg er redd jeg kanskje har ødelagt noen konkurrenter.

Eirik Brandsdal sørget for at det ble en helnorsk pall onsdag mens Finn Haagen Krogh endte som nummer fire. Svenske Teodor Peterson ble beste ikke-norske på femteplass.

Fikk du med deg? Falla slo Flugstad Østberg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder