TOK UT FOR MANGE: Sportssjef Bjørnar Håkensmoen. Foto: Line Møller

Tre av 10 lider av spiseforstyrrelse

Sjokktall om toppløpere i langrenn

OBERSTDORF (VG) Antall langrennsløpere med spiseforstyrrelser er tilbake på nivået fra skrekkårene på 80-tallet. 30 prosent av toppløperne har et spiseproblem.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Hun har nylig avsluttet sin doktoravhandling, som omhandlet den kvinnelige utøvertriaden forholdet mellom forstyrret spiseatferd, menstruasjonsforstyrrelser og tap av benmasse.

669 utøvere fra 66 idretter har deltatt i undersøkelsen.

- Ikke akseptabelt

Tallene som kom frem rundt spiseforstyrrelser, er spesielt urovekkende.

Langrennsløperne i undersøkelsen er rekrutter og løpere på junior- og seniorlandslag. Med andre ord de aller beste løperne på ulike alderstrinn. Hele 30 prosent av dem hadde en form for spiseforstyrrelse.

- Tallet er ikke akseptabelt, sier Jorunn Sundgot-Borgen, professor i fysisk aktivitet og helse.

Hun er Olympiatoppens ekspert på vektregulering og spiseforstyrrelser. På slutten av 80-tallet gjorde hun en undersøkelse som fant at 33 prosent av løperne hadde en spiseforstyrrelse. Etter noen år med forebyggende arbeid ble forekomsten halvert. Nå har det økt kraftig igjen.

For 15 år siden var mangel på kunnskap mye av årsaken, tror Sundgot-Borgen. Det godtar hun ikke som forklaring i dag.

- Vi vet for mye til at noen kan skylde på det. Jeg mener det er snakk om hva man prioriterer, sier Sundgot-Borgen.

Hun etterlyser handlekraftige ledere.

- De må kunne se symptomene, ta tak i det de ser, og handle i forhold til det. Dessuten må de forholde seg til anbefalingene fra dem som har kunnskap på feltet.

Monica Klungland Torstveit har funnet en klar sammenheng mellom spiseforstyrrelser, tap av menstruasjonen og benskjørhet. En ung jente som hadde alle tre lidelsene, brakk et ribben da hun skulle ta sit-ups.

28 prosent av alle jentene i undersøkelsen hadde en eller annen form for spiseforstyrrelse. Langrenn ligger flere prosent over snittet.

- Fremdeles er oksygen-opptak, teknikk og taktikk sentrale variabler når det gjelder å prestere, mens ernæring fremdeles synes å være neglisjert i enkelte miljøer, sier Jorunn Sundgot-Borgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder