Tønseth bryter Tour de Ski: – Bare sjangler rundt

TOBLACH (VG) Didrik Tønseth (28) hadde bare syv løpere bak seg på resultatlisten i Toblach og har slitt siden magetrøbbelet før EM i terrengløp. Nå skjønner han ikke hva som er galt etter en ny nedtur i Tour de Ski.

 • Nils Mangelrød
 • Håvard Rønning

Og etter 70. plass av 77 løpere på resultatlisten på 15 kilometeren i fri teknikk følte han seg sikker på at han avbryter Tour de Ski.

– Det er fryktelig dårlig og det er mye som ikke stemmer og det verste er at jeg ikke klarer å sette fingeren på hva det er, sier Tønseth til VG og andre medier i Toblach.

Tirsdag kveld bestemte han seg for å bryte, og reiste hjem til Norge sammen med Erik Valnes før onsdagens jaktstart, opplyser Skiforbundet. Dermed har tre av ti norske herreløpere har allerede brutt Tour de Ski.

– Jeg syns det er rart. Det er har vært slik en god stund for min del. Det er en brems som ligger en eller annen plass. Det er et kraftig håndbrekk som står på en eller annen plass. Akkurat nå vet jeg ikke helt hva det er, sier Tønseth.

Han har ikke hatt noen god måned etter at han slet litt med magen før han løp EM i terrengløp i starten av desember. Før den perioden var han blant de beste løperne i verden, da han også hadde kniven på strupen i Tour-uttaket. Nå har han sunket stadig lenger nedover.

TRØBLER: Didrik Tønseth ble nummer 70 i Toblach. Foto: Terje Pedersen

Han var svært skuffet der han sto og forklarte følelsen han har i løypene, der han var blant de dårligste løperne.

– Det sier bare stopp. Det er akkurat som du mister synet og bare sjangler rundt og prøver å holde seg på føttene. Det er mangel på oksygen en eller annen plass, sier Tønseth.

På listen under må du scrolle langt nedover for å finne trønderen som vanligvis figurerer i toppen av resultatlistene:

Samtidig ble landslagstrener Eirik Myhr Nossum isolert med magesyke på hotellet allerede før herreløpet og to dager etter at Emil Iversen reiste hjem med sykdom fra touren.

– Vi må bite fra oss igjen. Vi kan ikke ha flere slike dager som i dag, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen om den norske innsatsen i Toblach.

For Tønseth er ikke alene i det norske laget om nedtur i Italia, selv om han ble det mest ekstreme tilfellet tirsdag. Erik Valnes måtte bryte løpet i Toblach og er ferdig i touren for denne gang.

Tønseths største nedtur denne sesongen, skjedde samtidig som Johannes Høsflot Klæbo avskrev sine vinnersjanser i touren etter å ha blitt distansert av Sergej Ustjugov:

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Sport
 4. Tour de Ski
 5. Didrik Tønseth

Flere artikler

 1. Magesyke i den norske troppen: Vil flytte syk trener

 2. Ustjugov tok ledertrøyen fra Klæbo - gir opp håpet om seier

 3. Slår tilbake mot Iversens EM-reaksjon: – Uenig i alt jeg sier

 4. Råsterk Tønseth smadret Klæbo på Beitostølen

 5. Usikkert om Iversen blir NM-klar: Fortsatt ikke fått svar etter «katastrofe»-kollapsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder