Østbergs drama opp bakken: - Jeg fikk klump i magen

VAL DI FIEMME (VG) Ingvild Flugstad Østberg (28) jublet for sin første Tour de Ski-seier i karrieren. Men underveis fikk hun en beskjed som virkelig skremte henne.

Artikkelen er over ett år gammel

Østberg hadde 53 sekunder ned til russiske Natalja Neprjajeva og hele to minutter og 13 sekunder ned til finske Krista Pärmäkoski før den avsluttende jaktstarten.

les også

Klæbo ble tidenes yngste Tour de Ski-vinner

- Jeg fikk greie sekunderinger underveis bortsett fra én, som sa det var 30 sekunder. Da kjente jeg at jeg fikk klump i magen. At det gikk fra 50 sekunder til 30 der på noen hundre meter, sier Østberg på pressekonferansen etter triumfen.

Hun kunne ikke tro det, at Neprjajeva plutselig var «rett bak» henne.

– Akkurat da tenkte jeg litt hjelp. Jeg turte ikke å snu meg. Dette var da slalåmbakken hadde startet. Så jeg tenkte om hun hadde gått med brekket på nedover og satt inn støten i bakken, sier Østberg til VG og legger til:

– Jeg tenkte: Dette kan bli en lang slalåmbakke. Jeg måtte bare prøve og tenke så positivt som mulig.

Det viste seg at det var en sekundering fra en av utlendingene hun hørte, som skapte uro i løpet.

Etter noen hundre meter fikk hun en ny sekundering. Da passet sekundene bedre igjen. Hun var over et minutt foran.

Østberg følte ikke at seieren var sikret før hun hadde noen få hundre meter igjen.

Hun vil ikke rangere denne triumfen opp mot OL-gull og sølv.

– Det var mye som gikk gjennom kroppen og hodet da jeg passerte målstreken her. Det er deilig å være i mål, sier Østberg til VG.

Landslagstreneren imponert

Nå mener landslagstrener Ole Morten Iversen at hjemmesitterne Therese Johaug og Charlotte Kalla skulle slitt med å slå årets Tour-vinner.

– Hva hun er bygd av, skjønner jeg ikke. Det er en maktdemonstrasjon og det er bare å ta av seg hatten, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til VG etter målgang der han hadde sett en totalt overlegen Østberg.

Seieren ble klar etter at monsterbakken var forsert for 13. gang i Tour de Ski-historien. Gjøvik-løperen var suveren, og hadde nesten tre minutter ned til nummer to, russiske Natalja Neprjajeva.

Iversen påpeker at Østberg ikke har hatt en ordentlig dårlig dag.

– Jeg er sikker på at de som er hjemme, virkelig skulle ha slitt med ha vært med Ingvild opp til mål her i dag, sier Iversen.

les også

Weng gikk tom: - Det sykeste jeg har vært med på

– Hvordan tror du det hadde stått seg mot Johaug?

– Jeg tror de skulle jobbet hardt for å vært i nærheten av Ingvild her. Det er jeg helt sikker på. Når hun går så gode renn hele veien og selv får med seg sprintpoeng også... sier Iversen, selv om han ser at Johaug kanskje kunne vært raskere på klatringen opp Alpe Cermis.

les også

Kjæresten: Derfor har Ingvild Flugstad Østberg blitt så god

Etter å ha passert målstreken, strakk hun hendene i været, la seg ned i snøen, reiste seg igjen og brølte et stort «jaaa!».

TOUR DE SKI-SEIER: Den følelsen når du er først opp monsterbakken i Val Di Fiemme. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Seieren smaker utvilsomt godt for Østberg, som fra før av sto med to andreplasser sammenlagt, senest i fjor, og som to ganger tidligere har ledet før den siste etappen. Men altså uten å komme først opp bakken. Frem til i år.

Den 13. utgaven av Tour de Ski tilhører Ingvild Flugstad Østberg, som gjennom hele Touren har beskrevet seg selv som «nervøs».

Bak Østberg ble det smått dramatisk om andreplassen.

Neprjajeva tapte og tapte til Østberg, og Pärmäkoski nærmet seg russeren med stormskritt opp bakken.

Men det holdt for Neprjajeva, som var i mål to minutter og 42 sekunder bak Østberg. Finske Pärmäkoski var nye fjorten sekunder bak det igjen.

Fjorårsvinner Heidi Weng endte på 7. plass.

– Når man er i form, går det av seg selv, men bakkene var tyngre enn jeg kunne huske. Det var tungt, sier Weng til VG.

Kari Øyre Slind kom i mål som nummer 9, mens Tiril Udnes Weng ble nummer 16.

PS: Therese Johaug sto som kjent over denne utgaven av Tour de Ski. Dalsbygda-ekspressen har gjort rent bord på distanserenn denne sesongen og tidligere vunnet Tour de Ski to ganger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder