Northug refser Jacobsens taktikk etter stafettsølvet

SEEFELD/OSLO (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32) får hard medfart av stafettikonet Petter Northug (33) etter sin etappe på stafetten. Charlotte Kalla takker Jacobsen for drahjelpen.

– Kalla styrte Astrid som hun ville. Hun fikk andreposisjon, hvorfor skal hun da ta føringen? På stadion skulle Kalla ha frem Astrid, og grunnen til at hun vil ha frem Astrid da, er at hun føler seg så bra at hun kan gå fra, kommenterte Petter Northug på TV 2s Camp Seefeld-sending.

Den tidligere langrennsstjernen er sterkt kritisk til Uhrenholdt Jacobsens taktikk på tredjeetappe, der eldstemann på det norske laget ble distansert av svenske Charlotte Kalla og vekslet nesten 20 sekunder bak. Senere ble det sølv etter at Stina Nilsson avgjorde mot Therese Johaug på oppløpet.

En annen stafett-veteran, Thomas Alsgaard (fem gull som ankermann), var også kritisk til det norske stafettlaget:

Northug selv var kjent som en sylskarp taktiker i løypa, og dro aldri en meter mer enn han måtte.

– Du må ikke finne på å ta en føring. Da må du stoppe! Vise at du f ... ikke skal dra en meter. Hun går opp som en hund og gjør en jobb. Det skal du ikke gjøre, sier ankermannen som i fem VM på rad – fra 2007 til og med 2015 – loset Norge til gull på samtlige stafetter.

les også

Reagerer på Northugs dobbeltrolle: – Det burde TV 2 skjønne

Etter løpet ble Jacobsen konfrontert med kritikken fra «Thugen»:

– Det er lett å sitte i studio og si. Det var mye motvind som gjorde at det ikke var digg å ligge først ut av stadion her og det var vel det krangelen gikk i her, sier hun til VG i pressesonen etter rennet.

– Så du mener han er helt på jordet?

– Nei, jeg vet ikke. Han får komme seg ut i løypa og teste selv, sier Jacobsen.

Det var ikke bare alvor under stafettsendingen:

På presskonferansen etter løpet fortsatte spørsmålene om Northugs vurderinger.

– Blir du irritert eller fornærmet?

– Jobben hans er vel å mene ting, det er det han får betalt for. Jeg kunne gjort ting annerledes, men han får stå for det han mener, sier Jacobsen.

Ingvild Flugstad Østberg, som gikk etappen før Jacobsen, mener Northug ikke kan vite hvor mye krefter den norske løperen brukte da hun gikk i front.

– Det er mye etterpåklokskap når det blir forventet gull og så blir vi nummer to. Alle som er der ute gjør alt de kan og det er vurderinger man må ta der og da, sier lagvenninnen Ingvild Flugstad Østberg om Northug-kommentaren til VG.

Johaug innrømmet etter stafetten at hun ikke ville gå ankeretappen:

Heming-løperen selv erkjenner at hun har følt seg som en synder etter at det «bare» ble sølv i kvinnestafetten i ski-VM.

– Vi skal ikke bli så bortskjemte at vi ikke gleder oss over sølv. Men akkurat nå tenker jeg at jeg herpet gullsjansen, det er slik det blir til syvende og sist, sier Jacobsen til VG.

Og det svenske gullet fikk det til å ta av på SVT:

Hun mener at Charlotte Kalla hadde en monsterdag, og at hun rett og slett ikke var i nærheten. De svenske jentene var overrasket over

Charlotte Kalla på sin side takker for hjelpen fra Jacobsen og mente overfor VG at dette hjalp henne frem til hun rykket fra sin norske rival.

– Hjalp hennes føringer deg?

– Ja det var deilig å ligge i rygg på henne på første biten og en stund inne på stadion. Jeg hadde mer å kjøre med i sprintbakken, sier Kalla og bekrefter at hun retter en takk til Jacobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder