REAGERER: Per Wiik Johansen (innfelt) i Antidoping Norge er overrasket over opplysningene om astmamedisineringen på det norske langrennslandslaget. Langrennssjef Vidar Løfshus (t.h.) Foto: MATTIS SANDBLAD, STIAN LYSBERG SOLUM VG

Antidoping Norge reagerer etter ny astmasak: – Helt uakseptabelt

Antidoping Norge reagerer sterkt på TV 2s opplysninger om at friske, norske langrennsløpere skal ha blitt tilbudt astmamedisin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi vet ikke hva som er blitt tilbudt her, men det å tilby friske utøvere astmamedisin er helt uakseptabelt. Å gi medisinsk behandling til friske folk, er svært problematisk, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge, til VG.

ADN sendte torsdag formiddag ut en pressemelding hvor det kommer fram at de ble negativt overrasket over opplysningene som fremkom på TV 2.

Bakgrunn: – Medisinerer på linje med bruk av for eksempel paralgin og ibux

TV 2 hevder at de har informasjon på at friske langrennsløpere skal ha blitt tilbudt astmamedisin sist vinter. Utøverne er anonymisert og det er heller ikke kjent foran hvilke renn dette skal ha skjedd.

Ifølge sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus, dreier det seg om helseforebyggende arbeid.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i mediene, fortsetter Johansen.

Uenige om møte

Antidoping Norge er heller ikke enig i sportssjef Vidar Løfshus' SMS til Dagbladet, hvor det sto «For øvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt.»

Les også: - Skremmende astmamedisinbruk i norsk toppidrett

– Medisinering av friske utøvere var ikke nevnt på møtet. Vi kan ikke gå inn for en slik praksis, så derfor må vi ut å dementere at det har vært oppe til diskusjon, sier Wiik Johansen, som tillegger at det kan bli aktuelt med nye møter med Skiforbundet.

– Jeg må nesten prate med Antidoping Norge før jeg kommenterer dette, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

– Jeg kan ikke referere til det møtet. Vi behandler luftveiene til utøvere som trenger det. Det er kommentaren jeg har, fortsetter Løfshus.

– Skyldes uvitenhet

Landslagssjefen sier videre at det er vanskelig å diskutere en slik idrettsmedisinsk sak i mediene.

– Dette er en idrettsmedisinsk sak som ikke går an å diskutere i tabloide medier. Det er for komplekst. Vi må behandle utøvere som trenger det, mener Løfshus.

VG+: Ønsker storstilt etterforskning av skiforbundet

– Saltvannsoppløsning og forstøver er ikke noe enestående i langrenn. Det forekommer i både norsk og internasjonal idrett. Saltvannsoppløsning kan sammenlignes med øyedråper. I den grad TV 2 har kilder på utøvere som synes dette var rart, skyldes det uvitenhet, hevder Løfshus.

Løperne som har uttalt seg til TV 2, sa følgende til kanalen onsdag:

– Vi ble mildt sagt overrasket. Hvorfor skulle vi – som er friske – bruke dette forstøverapparatet?

FIS på banen?

Dopingjeger og lege i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Inggard Lereim omtaler det hele som «meget uheldig».

– Jeg kan ikke tenke meg at det skal være nødvendig å behandle friske mennesker med astmamedisin. Dette er helt ukjent i FIS. Og hvis dette er riktig, vil jeg be om at medisinsk avdeling i FIS går på Norge for å få utredning om dette, sier Inggard Lereim til VG.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder