59-åringens råd til Bjørgen: – Lytt til kroppen, ikke hør på 10.000 tips

Kristiansen til mamma Marit: - Glem alt du har gjort

Da Ingrid Kristiansen (59) vant Houston maraton i 1983, var hun gravid i tredje måned. Etter fødselen ble hun bedre enn noensinne.

  • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fire år gammel

Sammen med Grete Waitz løftet Ingrid Kristiansen norsk kvinneidrett opp på et høyt internasjonalt nivå. Her er hun fra 2013, under innspillingen av Mesternes Mester.Den tidligere langdistanseløperen har fått med seg nyheten om at Marit Bjørgen ble mamma natt til andre juledag idet VG kontakter henne.

– Det var så hyggelig å høre. Og først og fremst tror jeg det er deilig for Marit selv. Nå er han endelig ute, sier Ingrid Kristiansen.

Send inn dine gratulasjoner til de nybakte foreldrene her.

Bedre etter barn

Som 27-åring fikk hun selv barn som aktiv idrettsutøver, men der Marit Bjørgen har en vanvittig karriere å vise til, var det først etter at Kristiansen ble mor, at hennes karriere virkelig skjøt fart.

– Ja, jeg kom tilbake sterkere enn noensinne. Det handler først og fremst om hvor mye man vil det selv, sier den fire ganger verdensmesteren i forskjellige langdistanseløp, og mimrer tilbake.

BONUSMAMMA OG SUPERTANTE: - Det er nok Fred Børre som må sette grenser

– Jeg fikk streng beskjed om ikke å trene på én måned etter fødselen. Men jeg sprang etter fire dager, og i løpet av fjorten dager hadde jeg én økt om dagen, humrer Kristiansen, og fortsetter:

– Jeg lyttet til kroppen, og den fungerte bra. Det anbefaler jeg Marit også å gjøre. Deretter må hun gjøre det hun selv føler er riktig, og ikke høre på de 10.000 tipsene som kommer til å komme.

At hverdagen blir annerledes med barn, er ikke noe Kristiansen legger skjul på. Først og fremst må du ta hensyn til barnet, og samtidig som du må være mer strukturert, må du også være veldig fleksibel, forteller hun.

1984: Ingrid Kristiansen avbildet på trening i Oslo. Foto: Henrik Laurvik , NTB scanpix

– Det er bare å glemme alt du har gjort tidligere med tanke på trening. Det gjelder Marit og, for det blir helt annerledes med et barn. For min del innebar det blant annet at jeg sto opp for å amme klokken 5, var ferdig halv seks, dro på løpetur rett etter det fram til mannen min dro på jobb, og så på ny løpetur når mannen min kom hjem igjen, sier Kristiansen.

KJÆRLIGHETSHISTORIEN: Fra tribuneflørting til ferske foreldre

– Handler om motivasjon

Den nå 59 år gamle tidligere langdistansedronningen minner om at mens hun var alene med familien uten annen hjelp, så er langrennsdronning Bjørgen omgitt av et større støtteapparat. Kristiansen er ikke i tvil om at Bjørgen kan komme tilbake igjen på topp – og tror også at et comeback i mars, slik Bjørgen har annonsert, lett lar seg gjøre.

– Jeg synes ikke det virker usannsynlig. Jeg sprang løp en liten måned etter fødselen, og med mindre barnet hyler og slikt er ikke det noe problem, mener Kristiansen.

– Det handler om motivasjon. Når man får barn, så setter det ting i perspektiv. Da skjønner man at trening ikke er alt, og kanskje vil Marit lure på om det er verdt å satse for fullt igjen. Slikt kan man umulig vite før man står i det, men dersom hun vil, så kommer hun helt sikkert til å klare det, fortsetter hun.

BÅRD TUFTE TIL GRAVIDE BJØRGEN: - Vil dere kalle ham Oddvar Brå Bjørgen?

25 OL- og VM-gull

Ingrid Kristiansen ga seg ikke med ett barn, men fikk totalt tre, som nå er 32, 25 og 22 år gamle. Nylig ble hun bestemor. Hennes eldste sønn ble pappa.

– Han ringte meg og håpet egentlig at Bjørgen kom til å vente til etter 1. januar med å føde. For nå må sønnen hans, dersom han vil bli langrennsløper, konkurrere mot Bjørgen junior, ler Kristiansen.

Der er det fordel Bjørgen junior dersom vi tar utgangspunkt i antall OL- og VM-gull tatt av foreldre. Mamma Marit kan vise til seks OL- og 14 VM-gull. Pappa Fred Børre har to OL- og tre VM-gull. 25 OL- og VM-gull totalt, altså.

FÅTT MED DEG? Bjørgen og Lundberg nær OL-historie allerede ved fødselen

Dahle Flesjå: - Vet hva som kreves

Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) kan også vise til en rekke OL- og VM-gull. Riktignok ikke like mange som Marit Bjørgen, men som aktiv kan Dahle Flesjå fortsatt ta flere enn de 1 OL- og 10 VM-gullene hun har å vise til. To VM-gull tok hun også etter at sønnen Bjørnar (6) var født.

– Det var svært få som hadde troen på at jeg skulle klare å komme tilbake til verdenstoppen i en profesjonell idrett som terrengsykling er internasjonalt, sier Dahle Flesjå til VG.

LES OGSÅ: Satser mot Rio-OL med lukrativ avtale

Hun begrunner det med hvor lite ressurser hun hadde rundt seg. Hun måtte først og fremst klare seg selv.

– Jeg tror Marit har et mye bedre utgangspunkt enn meg, og jeg tror at dersom hun vil tilbake på topp, så klarer hun det. Hun har lang erfaring, mye dyktige folk rundt seg og vet hveldig godt hva som kreves av trening og prioritering for å kunne hevde seg blant de beste, sier terrengsyklisten.

DA NYHETEN SPRAKK: - Jeg skal slippe en bombe. Jeg skal bli mamma

STOR INTERAKTIV GRAFIKK: Årets 100 største norske idrettsutøvere

Mer om

  1. Langrenn
  2. Marit Bjørgen

Flere artikler

  1. Johaug vil ikke overta Bjørgens rolle som «landslagsmamma»

  2. Bjørgen avslører ny graviditet: – Jeg gleder meg vanvittig

  3. Venninnene trodde Bjørgen skulle legge opp

  4. Bjørgen er blitt mamma

  5. Pluss content

    Ny forskning: Graviditet kan bedre formen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder