INTERNASJONAL SJEF: Vegard Ulvang har vært leder for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet i 10 år. Her er Ulvang, som vant tre OL-gull (1992) og to VM-gull (91/93), sammen med lederen for Norges helseteam, Torger Hansen, under VM i 2013. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ulvang: Jeg var syk og brukte forstøverapparat

Vegard Ulvang (53) vedgår i et intervju med svenske Expressen at han brukte det nå omstridte forstøverapparatet da han var på toppen av sin karriere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Å ja, det er noe vi har brukt siden 80-tallet. Det er ikke noe nytt. Men jeg brukte det aldri i forbindelse med konkurranse, svarer Norges langrennskonge fra begynnelsen av 1990-tallet på spørsmål om han har brukt «nebulisator».

Bakgrunn: Lege i Lillehammer-OL: Forstøverapparat er gammelt nytt

Det er det samme som et forstøverapparat, som har fått stor oppmerksomhet i forbindelse med Martin Johnsrud Sundbys brudd på reglene for bruk av astmamedisin. Den norske langrennsstjernen ble utestengt to måneder og fratatt to seirer i Tour de Ski sesongen 2014/15 – og sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen – etter å ha overskredet grensen for inntak av astmamedisinen Ventolin.

Ved hjelp av et forstøverapparat, eller nebulisator.

Klarte ikke å puste

Bakgrunn: Norges nye sjeflege presenterte nytt «regime» sist helg

Vegard Ulvang, som nå er sjef for det internasjonale skiforbundets langrennskomité, blir av den svenske avisens langrennsekspert, Thomas Pettersson, bedt om å «fortelle mer» som følge av innrømmelsen om bruk av samme type hjelpemiddel under sin aktive karriere.

– Etter femmilen i Falun i 1993 (VM 19.–28. februar) ble jeg veldig «dårlig» (syk på norsk), men fortsatte likevel å konkurrere. Det endte med at jeg omtrent en uke senere våknet en natt i Kiruna og ikke kunne puste, forteller Vegard Ulvang.

– Hva skjedde så, spør Expressens reporter i intervjuet i Oslo foran den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen sist helg.

– Jeg dro til Oslo og gjennomgikk en grundig undersøkelse, og det ble konstatert alvorlig astma. Jeg var rett og slett veldig, veldig syk, svarer Vegard Ulvang.

Han skal i løpet av sommeren og høsten 1993 flere ganger ha fått behandling med forstøverapparat. I november samme år ble ha erklært frisk fra astmaen. Ulvang sier at han siden den vinteren (93/94) aldri trengte å ta medisin (mot astma).

Vegard Ulvang vant tre OL-gull i Albertville 1992 og VM-gull i 1991 og 1993, pluss ni sølv og bronsemedaljer totalt i OL og VM fra 1988 til 1994.

Leste du denne (ekstern lenke nrk.no)? Helsesjefen for langrennslandslaget: Vet om andre land som også gjør dette

Sundby i Paralympics?

– Men jeg er blitt fortalt at jeg i dag fortsatt hadde vært astmatiker hvis jeg ikke hadde tatt de medisinene (den gang). Noe jeg ikke er, sier Vegard Ulvang.

Han er på det rene med at så mye av debatten rundt bruk av astmamedisin har dreid seg om «pustemaskinen» nebulisator/forstøverapparat. Vegard Ulvang mener at apparatet «alene» ikke kan være feil å bruke.

Leste du denne? Skøytetopper bruker to astmamedisiner

Han mener at det er det samme som å plassere ansiktet over en varm kilde. Spørsmålet er hva man putter i forstøverapparatet.

– Men som sagt, dette er et spørsmål for den medisinske ekspertisen, understreker Vegard Ulvang.

Han tilføyer at saken er «veldig kompleks», medisinsk og etisk. Ulvang stiller seg spørsmålet hvor grensen går mellom det som er en genetisk fordel «som du er født med», og det man kan underlette («hjälpa») med medisinering.

– Eller, satt på spissen: – Skal Martin Johnsrud Sundby konkurrere i verdenscupen eller Paralympics, spør Vegard Ulvang.

Verd å merke seg: Alsgaard: – Et omfang som er hårreisende

VG har forsøkt å komme i kontakt med Vegard Ulvang angående intervjuet i den svenske avisen. Han har mandag ettermiddag ikke besvart henvendelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder