Northug følte han skyldte familien å reise seg

Northug rørt til tårer etter seieren

Northug vant med fem hundredeler

Sprintlandslagstreneren: - Han ryster de andre

FALUN/OSLO (VG) Petter Northug (29) klarte ikke å holde tilbake tårene da han sto på pallen etter å ha fått oppfylt sin store VM-drøm.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Seieren i sprintfinalen i VM er nemlig Petter Northugs første seier på sprint i et verdensmesterskap, men det var bare så vidt. Alex Harvey var få centimeter fra å ta ham på oppløpet.

- Etter det som skjedde i vår, så kjente jeg at det var en ting jeg skyldte folkene rundt meg og det norske folk, og det var å vise at det går an å reise seg. Da gjorde jeg det her under VM i Falun med flagget på brystet, sier Northug og legger til:

PEKTE MOT HIMMELEN: Petter Northug løftet pekefingeren mot himmelen etter at VM-gullet på sprinten var sikret. Han har flere ganger sagt at han henter inspirasjon fra å tenke på bestefaren Petter, som døde i 2005. De to hadde et tett forhold. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

- Jeg har aldri følt en slik lettelse etter målgang.

Nasjonalsang

29-åringen var tydelig beveget i målområdet etter seieren. Da han gikk øverst på pallen under blomsterseremonien på Lugnet skistadion i Falun, klarte han heller ikke å holde tårene tilbake. Mens den norske nasjonalsangen spiltes, rant tårene nedover kinnene til Petter Northug.

- Dette betød mye for meg også, sa bror Tomas, som ble nummer seks på VM-sprinten, etter at han hadde sett broren kjempe seg inn til gull.

Etter at Petter Northug mislyktes med å vinne sprintgull i Holmenkollen i 2011 og Val di Fiemme i 2013, var det ikke vanskelig å se hvor viktig dagens gull var for ham.

Litt skuffet lillebror

VM-gull til Northug:Send dine gratulasjoner!

– Dette betyr alt. Jeg kan nesten ikke beskrive det. At jeg i tillegg sto på startstreken med broren min i finalen er veldig stort, sier Northug.

– Petter sa at dette var viktig for ham. Det var spesielt å gå sammen med ham og se ham vinne, sier Tomas Northug.

– Klart det er kjedelig å bli slått av broren i finalen, men jeg føler jeg kommer nærmere. Jeg er litt skuffet, men mest glad for at han lykkes, fortsetter 24-åringen.

TÅRER: Petter Northug var rørt etter å ha vunnet sin første sprint i et VM. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Og i finalen åpnet nettopp Tomas Northug best, slik han har gjort i alle sprintfinalene. Men så våknet bror Petter Northug.

29-åringen stakk fra alle i den første bakken og fikk mange meter til Tomas Northug. Italienske Federico Pellegrino prøvde å følge og klarte etter hvert å passere den ledende nordmannen.

VGDirekte:Slik var sprintfinalene

Inn mot oppløpet slo Petter Northug tilbake og la igjen italieneren bak seg. Men så var det kanadiske Alex Harvey som fikk bakskiene til 29-åringen.

Harvey hadde helt klart større fart enn Northug, men over målstreken klarte Northug akkurat å strekke seg inn først.

– Det er en maktdemonstrasjon. Dette er det han mangler i boka. Nå blir han tøff i resten av VM, spår Northug-kamerat og tidligere trener Eirik Myhr Nossum i VGs langrennsstudio.

Han klarer å få ut alt

Sprintlandslagstrener Arild Monsen skjønte ikke at Northug kom til å vinne før det nærmet seg målstreken.

- Han har mer krefter, han klarer å få ut alt. Han var best. Han ryster de andre. Det er god taktikk, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad tok bronsemedaljen etter å ha vært blant de beste gjennom prologen og kvart- og semifinalen.

– Petter er best når det gjelder. Han synes at broren holdt på å ta livet av ham i kvartfinalen, men da sa jeg at han måtte være med hele løpet. Petter kan vinne både lørdag og søndag - om han skal gå søndag, sier sprinttrener Arild Monsen til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØRT: Petter Northug var tydelig beveget da han feiret med det norske flagget etter seieren i Falun. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Hattestads semifinale

I semifinalen, hvor Norge hadde alle sine fire løpere med, var Eirik Brandsdal eneste nordmann som røk ut. Tomas Northug, Petter Northug og Ola Vigen Hattestad viste at de var å regne med før medaljene skulle deles ut i sprinten i Falun.

Hattestad vant det «norske» semifinale heatet foran Tomas Northug. Petter Northug tok seg videre på tid, mens Eirik Brandsdal måtte forlate sprint-VM etter å ha kommet inn på sjetteplass i semifinalen.

– Jeg skuffet stort i dag. Jeg har ikke analysert hva som gikk galt, men jeg ble for svak rett og slett. Jeg synes jeg gjorde mye bra, men burde selvfølgelig ikke sluppet i semifinalen når jeg lå rett i ryggen på Petter. Jeg var enkelt og greit ikke sterk nok, sier Eirik Brandsdal til VG etter å ha røket ut i semifinalen.

Klokken 2015 torsdag kveld starter medaljeseremonien i Falun sentrum. I 2030-tiden får Northug sin gull-medalje.

Slik endte sprintfinalen for herrer:

1. Petter Northug

2. Alex Harvey

3. Ola Vigen Hattestad

4. Nikita Kriukov

5. Federico Pellegrino

6. Tomas Northug

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder