Ny bok om Northug: Northugs promille avslørt

Boken avslører: - En promille på 1,65

Brukte kriserådgiver det første døgnet

Northug er fornøyd med boken

Petter Northugs promille, som var på 1,65, blir avslørt i den nye boken om skistjernen. Skistjernen var først overbevist om at karrieren var tapt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens man venter på påtalebeslutningen etter promillekjøringen i begynnelsen av mai, legger Northug nå kortene på bordet om tiden etter fadesen i en ny bok. Og i kapittelet «Glattcellen» avsløres Northugs promille. I boken står det:

«Han kjenner konklusjonene fra politiets etterforskning og undersøkelsesrapporten fra Statens vegvesen, skjønner hva de viktigste punktene i påtalemyndighetens kommende tiltalte vil måtte gå ut på: promillekjøring med en promille på 1,65, altfor høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og å ha forlatt bilen uten å varsle politiet om ulykken».

Denne delen av boken omtaler et møte forfatteren har med Northug noen uker etter promillekjøringen.

Ifølge boken skal to personer som kom raskt til ulykkesstedet, ha bevitnet at passasjeren i bilen ba Petter Northug stikke av, etter at de begge overfor hverandre hadde bekreftet at ingen av dem var blitt skadet. Dermed skal han unngå et mer skjerpende tiltalepunkt for å ha forlatt en skadet passasjer.

Ble fulgt opp av kriserådgiver

I boken heter det første kapittelet «Autovernet». Der fortelles det om hvordan Northug etter avhøret hos politiet i Trondheim, dro til en hytte i Åre, eid av en nær venn av familien.

Der var det fem personer; Petter Northug, foreldrene John og May, manager Are Sørum Langås og en profesjonell kriserådgiver. Der ble Northug forberedt på å fortelle offentligheten om promillekjøringen.

På sin egen hjemmeside skriver Northug nå:

- Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres, skriver Norhug.

Forteller i detalj

I bokens innledning forteller manager Are Sørum Langås hvordan Northug hadde det rett etter politiavhøret:

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier Langås i boken.

Deretter skulle han få Northug usett ut av politihuset i Trondheim. I boken fortelles det også i detalj hvordan skiløperens foreldre opplevde den tøffe dagen. Moren May Northug var på dagvakt i hjemmesykepleien og fikk nyheten da hun gjennomgikk morgenrapporten. Hun avsluttet ikke dagen før et kvarter før hun skulle gått. På vei til Åre får foreldrene høre at Northug helst ikke vil møte dem.

- På dette tidspunktet var alle tanker om idrettskarrieren uvensentlige. Nå var gutten vår det viktigste, sier pappa John Northug i boken.

VG møtte en svært preget skistjerne 5. mai i Storlien dagen etter promillekjøringen. Etterpå forsvant han i lang tid fra rampelyset. Politiet i Sør-Trøndelag har nå oversendt en innstilling i saken til statsadvokaten.

– Vil henge over meg

Northug mente han hadde havnet i en sjokktilstand da han kolliderte bilen sin etter et nachspiel hjemme i hans eget hus, på Byåsen i Trondheim da han pratet med VG i mai. Han stakk fra åstedet og passasjeren, før han ble pågrepet hjemme.

– Jeg var såpass beruset at jeg ikke var i stand til å ta riktige valg. Jeg var ikke av den fornuft at jeg lot bilnøklene ligge, sa Northug til VG 5. mai.

NY BOK: I denne boken forteller Northug og familien blant annet om sin versjon av promillekjøringen og tiden etterpå. Foto: Aschehoug Foto: ,

Spesielt ble han preget da han snakket om hvor mye han hadde skuffet foreldrene.

– Det er klart dette vil henge over meg, og det får jeg bare ta. Jeg får ta denne straffen. Det er jeg som har gjennomført dette og begått dumheten. Jeg får være flink og ikke tenke for mye hva alle sammen tenker. Det er sikkert veldig mye forskjellig.

I boken forteller manageren Are Sørum Langås at han våknet av en sms den morgenen.

– Jeg våknet ved halv åtte-tiden om morgenen av plinget fra en sms som bare besto av ett ord: «Krise». Avsenderen kjente han ikke på noen annen måte enn at han var kompis av Petter, hadde ikke engang nummeret hans lagret på telefonen, sier Langås i boken.

– Måtte stenge verden ute

Petter Northug har trent godt siden mai og har ikke hatt en så bra sesongoppkjøring på fire år, gjennom sommerhalvåret. Northug befinner seg nå på høydetrening i Italia.

– Jeg måtte stenge verden ute. De nærmeste rundt meg hjalp til å holde aviser, TV og alt annet på avstand. Jeg fikk ikke med meg så mye av det som ble sagt, ment og skrevet. Jeg måtte bearbeide det som hadde skjedd, og det gjorde jeg med treningsskoene på, sa Petter Northug i et intervju med sponsoren Vi Menn denne uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder