GOD STEMNING: Marit Bjørgen blir intervjuet av Bård Tufte Johansen på Ullevaal stadion onsdag. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Her er Bjørgens comeback-plan

Tar barnet med på jobb det første året * Vil konkurrere i mars

ULLEVAAL (VG) Drøye to måneder før termin trener Marit Bjørgen (35) minst to timer om dagen. Håpet er å kunne konkurrere allerede i mars.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis alt går bra, og jeg føler meg bra, så kan det bli skirenn i mars. Vi får se, sier en smilende Marit Bjørgen til VG på onsdagens «spenn fast skiene»-arrangement på Ullevaal stadion.

Men verdenscupavslutningen, med åtte etapper i Tour de Canada fra 1. til 12. mars, kommer nok for tidlig for Bjørgen, som har termin lille julaften. NM (del to), på Beitostølen fra 31. mars til 3. april, kan være innen rekkevidde.

– Det blir skirenn i Norge. Det er for drøyt å reise til Canada, sier Bjørgen.

Torger Hansen, medisinsk ansvarlig for langrennslandslagene, tror et comeback i mars er realistisk.

– Det er avhengig av fødselen og hvordan hun føler seg etterpå. Muligheten er til stede, sier han.

Komiker Bård Tufte Johansen, som ledet onsdagens kickoff, sa de på denne måten:

– Hun kommer til å bli savnet, men hun er et konkurransemenneske, så hun kommer ikke til å bli lenge borte. Og for å holde formen ved like, så har jeg hørt at hun skal ha fødsel med sykehusbytte. Hun skal ha fem centimeter åpning på Ullevål, og så er det bort på «Riksen» og fem centimeter der.

– Blir tyngre

Johansen spøkte også med at gutten kunne hete «Oddvar Brå Bjørgen». Bjørgen tok fleipene med et stort smil.

– Jeg går til noe helt nytt, så jeg har ikke peiling på hvordan det går. Jeg må bare lytte til kroppen, og se hvordan den føles. Men jeg trener ganske bra nå, forteller Bjørgen til VG.

Den siste tiden har hun trent 15–20 timer i uken, noe mindre enn i sommer. I går hadde hun en god intervalløkt på rulleskimøllen.

– Jeg har trent bra ut september. Nå begynner det å bli tyngre. Man kjenner belastningen mer, og det tar mer energi, forteller hun.

LES OGSÅ: Landslagssjefen: – Nær å bli enige med Northug

Bjørgen føler seg frem. Hun får hyppige råd og vink fra landslagets helsepersonell og fra Olympiatoppen. Det får henne til å føle seg trygg.

– Jeg hadde ikke anbefalt en helt vanlig gravid person å gå på rulleski. Jeg går oftere til lege enn en kvinne i et normalt svangerskap, og jeg får god oppfølging på det.

– Hvordan blir logistikken etter fødselen?

– Det blir nok mye barnepass på Fred Børre, svarer Bjørgen om samboeren.

Planen er at Fred Børre Lundberg skal jobbe som ekspert for NRK også kommende vinter.

– Vi kommer nok til å reise mye sammen. Det må vi gjøre det første året, og så må vi finne en god løsning på det. Vi får håpe vi får litt hjelp av familien, sier Bjørgen.

LES OGSÅ: Gulljentene tok med kjærestene på høydeopphold

Torger Hansen ser ingen grunn til at Bjørgen ikke skal lykkes i det som blir hennes neste store mål: VM i Lahti i 2017.

– Vi har referanser til 90-tallet, der omtrent alle russiske dameløpere fødte barn. De kom tilbake, og de ble i hvert fall ikke dårligere.

– Teamet fokuserer litt mer på Bjørgen enn de andre. Det er litt spesielt. Kanskje blir hun en pioner, det er vanskelig å si, sier Hansen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder