HAR SNUDD: Erik Røste er til venstre avbildet i 2000 til en sak om blodprøver i langrennssporten. Til høyre er han avbildet under det pågående VM på ski i Val di Fiemme i 2013. Foto: Bjørn S. Delebekk

Sjekk langrennssjefens snuoperasjon om blodverdier

Skipresident Erik Røste har endtet mening totalt på 13 år

Forvirring rundt dokumentarpåstandene mot Dæhlie

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Dopingjeger Bengt Saltin krever full åpenhet. I 2000 oppfordret Erik Røste landslagsløpere til å stå frem i full offentlighet med blodtestene som var tatt siden 1996. Nå har den nåværende skipresidenten snudd.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Røste ser ikke hvorfor dagens utøvere bør gjør det samme.

- For oss handler det ikke om at vi ikke ønsker å gjøre det. Men det er personlige data som i prinsippet sier lite og som man skal være kyndig for å tolke. Hemoglobintestene ble også avskaffet fordi det var store personlige forskjeller, sier Røste som var landslagssjef på 90-tallet.

- Hvorfor hadde du et annet syn i 2000?

- Det har vært mye reaksjoner og anklager og jeg tipper jeg hadde en slik reaksjon på det den gangen. Men jeg ser ikke noen stor hensikt med det nå, sier Røste.

Les også: Røstes oppfordring 11.03.00

VG Nett pratet i går med anerkjente Bengt Saltin, dopingjegeren som er en sentral kilde i SVTs dopingdokumentar.

Saltin mener langrennsutøverne bør frigi blodverdiene sine, slik at man kan få en med nyansert debatt. Samtidig kommer han med en oppfordring til den norske dopinglegen Inggard Lereim, som han mener sitter på individuelle verdier fra mange år tilbake i tid:

- Inggard bør kjenne sitt ansvar. Han skrev en saklig e-post til meg i forrige uke: Han lever etter et prinsipp om ikke
å nevne navn. Det gjør at dagens debatt ikke blir presis nok.

- Så du etterlyser åpenhet rundt blodverdiene til utøverne?

- Ja, nettopp, sier Saltin.

HAR SNUDD: Skipresident Erik Røste mente utøverne burde frigi blodverdiene sine i 2003. Det mener han ikke nå lenger. Foto: Bjørn S. Delebekk Foto:

I går sendte svensk TV dokumentaren der blodverdiene til mange løpere på 90-tallet ble presentert som mistenkelige og høye - også norske.

Landslagslege Dag Lunder ser ikke noen hensikt med å legge frem blodpassene til utøverne. Men sier:

- Hvis det kom opp som folkekrav å legge dette frem må hver enkelt utøver bli spurt om de kan tenke seg å legge frem egne blodverdier. Det er det eneste jeg kan kommentere om det. Hadde vi kommet opp med verdiene tror jeg ballen hadde vært lagt død rimelig fort, sier landslagslege Lunder.

Strid om Dæhlie-verdier

Bjørn Dæhlies blodverdier fra Thunder Bay-VM i 1995 er det nå strid om: I SVT-dokumenteres siteres Bengt Saltin på at alle medaljevinnere fra mesterskapet hadde over 17,5 i hemoglobinnivå.

Nordmannen målte normalt rundt 16, har han sagt. I OL i 1998 skal verdiene ha ligget under 16. Tidligere landslagslege sa samtidig, til NRK, i går at Dæhlie kunne måle opp på 17-tallet.

Saltin hevder nå at hn aldri har sett verdene til det norske skiikonet selv, men fått opplysningene av sin forgjenger i FIS' medisinske komité, Peter Hemmingsson. Hemmingsson avviser imidlertid at det noen gang har vært noe mistenkelig rundt norske verdier.

Og for å toppe forvirringen: I dag sendte FIS, ifølge Dagbladet, ut en uttalelse der de avviser at alle medaljevinnerne i 1995 hadde hemoglobinnivåer på over 17,5.

- Hva er det med Bjørn Dæhlies blodbilde som gjør deg skeptisk til ham?

- For noen uker siden fikk jeg data på Bjørn Dæhlie fra Peter
Hemmingsson. De var oppsiktsvekkende høye - og stabile. Men etter det har Peter trukket tilbake opplysningene. Jeg oppfattet ikke om det ble presentert individuelle verdier på Dæhlie i filmen til slutt, telefonen ringte kontinuerlig mens jeg så filmen, sier Saltin til VG Nett.

- Hvorfor tror du at Hemmingsson, ifølge deg, har trukket opplysningene?

- Jeg vet ikke. Men det er samme mann som plutselig skriver en kronikk i VG sammen med Ola Rønsen (på trykk i VG-papir i går).

- Har du hatt tiltro til Hemmingsson tidligere?

- Ja, mesteparten av den dokumentasjonen jeg fikk da jeg tok over i FIS i 2000/2001 kom fra ham. Jeg hadde stor tiltro. Men nå må jeg revurdere det, sier Saltin.

Stabile verdier

Petter Northug tror aldri landslaget kommer til å fortelle om deres blodverdier - selv om dette ble gjort for hele landslaget i 2001.

- Jeg har ikke helt oversikt over alle verdiene mine. Men jeg tror aldri det er noe vi kommer til å si utad, hva vi har i blodverdier, sier Petter Northug til VG utenfor stadionområdet i Val di Fiemme.

Han syns helsepersonellet må svare på om de bør legge frem blodverdiene. Han forteller at blodverdiene er stabile og går litt opp under høydeopphold.

VG Nett har ikke fått kontakt med Peter Hemmingsson onsdag.

KRITISK: Bengt Saltin mener åpenhet rundt blodverdier ville gitt en bedre diskusjon. Her er den svenske dopingjegeren i 2003, etter å ha tatt over som sjef for FIS' medisinske komite. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder