Råsterke Sundby etter andreplassen: – Ferdig med drittprestasjonen

OSLO/VAL DI FIEMME (VG) Martin Johnsrud Sundby (33) var råsterk opp «Monsterbakken» da Dario Cologna (31) vant Tour de Ski sammenlagt for første gang på seks år.

Publisert:

Det ble andreplass sammenlagt for Martin Johnsrud Sundby bak Cologna. Han gikk et strålende renn og klatret fra sjetteplass som utgangspunkt før jaktstarten. Etterpå var han helt utslitt og sa han hadde hentet krefter fra et nytt sted:

– Ekstremt deilig. Jeg hadde ikke regnet med dette. Jeg hadde mentalt forberedt meg på å gå en god etappe. Men å komme meg på andreplass, det var overraskende. Utrolig deilig, sier Sundby til VG.

Les også: Skistjernenes tøffe oppgjør med Norges prestasjoner

– Drittprestasjon

Han og resten av de norske herreløperne hadde en blytung dag på fellesstarten lørdag. Flere slaktet laginnsatsen. Beste nordmann ble nummer åtte. De fleste et snaut halvminutt eller noe mer bak.

Sundby forteller om et «dystert» lagmøte lørdag kveld.

– For min egen del var det godt med en tur i de mørke rommene i mitt eget hode. Jeg har godt av det. Jeg hadde godt av å erkjenne at jeg ikke var god nok i går. Jeg hadde ingenting å skylde på, sier 33-åringen. Det resulterte i mye god tankevirksomhet, mener han.

– Og jeg klarte å gjøre meg ferdig med den drittprestasjonen i går, sier Sundby.

Les også: Hetland om Northugs fiasko: – Ikke i nærheten av å komme til OL

Vond opplevelse

Søndag var han omtrent en ny mann. Han feide forbi en rekke gode utøvere på sin ferd til andreplass over målstreken. Selv ikke canadiske Alex Harvey, som ble nummer tre, hadde sjanse i det som må omtales som en liten sluttspurt. Sundby hadde bestemt seg.

– Jeg har ikke vært der jeg var i dag tidligere. Smertemessig og hvor vondt ting gjør. Det var en ny og god opplevelse, fordi den var så vond. Man lærer mye om kroppen hele veien. Det var en veldig god erfaring å ha med seg, sier han.

– Jeg tror det var soleklar rekord i å grave i kjelleren både mentalt og fyisk, sier Røa-løperen.

Les også: Nådeløs dom over Northug

Sjekk hva Hans Christer Holund hadde å si etter sin femteplass søndag.

Cologna ble historisk

Suverene Dario Cologna gikk ut ett minutt og 14 sekunder før nestemann på jaktstarten. Sveitseren hadde full kontroll til toppen av bakken og var aldri truet i å vinne Tour de Ski sammenlagt.

Dette var hans første sammenlagttriumf i konkurransen siden 2012, hans fjerde totalt. Ingen herreløpere har flere.

Hans Christer Holund leverte en god prestasjon og ble nummer fem, Niklas Dyrhaug endte på 12. plass, Emil Iversen nummer 14, mens Didrik Tønseth fikk 17. plass på resultatlisten.

PS! Russiske Sergej Ustjugov sto over rennet søndag grunnet smerter i ryggen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder