Klæbo dømt til 16 dagers betinget fengsel

TRONDHEIM (VG) Johannes Høsflot Klæbo (22) tilsto skyld i Sør-Trøndelag tingrett for trafikkulykken han var involvert i før jul. Nå har han fått dommen.

– Straffen utmåles i form av betinget fengsel i kombinasjon av bot. I formildende retning legges siktedes tilståelse, sier dommer Ingvild Skaar.

Johannes Høsflot Klæbo forklarte seg tidligere på dagen. Han satt rolig idet dommen ble opplest.

– Fengselsstraffen settes til 16 dager og en bot på 10.000 kroner. Retten fastsetter at siktede blir fratatt førerretten i ni måneder.

Fengselsstraffen er betinget. Det betyr at han har en prøvetid på to år. Hvis det ikke begås nye straffbare handlinger i prøvetiden, så slipper han å sone i fengsel.

– Jeg vedtar dommen, sier Klæbo, som ikke ønsket å la seg fotografere i forbindelse med rettssaken.

Han ville heller ikke gi noen kommentarer til pressen i etterkant.

Slik var rettssaken

Skistjernen var siktet for uaktsom kjøring etter veitrafikkloven paragraf 3. Ulykken fant sted 12. desember. Ifølge siktelsen, og tidligere vitneforklaringer, krasjet Klæbo inn i en bil som hadde stoppet ved en fotgjengerovergang i Byåsveien.

– Hvordan opplevde du sammenstøtet - var det kraftig? spurte dommer Ingvild Skaar.

– Ja. Det var et smell. Jeg var i sjokk mer enn noe annet, sa Klæbo under sin forklaring.

På Instagram uttrykker Klæbo seg slik etter dommen:

VG-kommentator Leif Welhaven reagerer slik på Klæbos bilde:

– Dette fremstår upassende og umusikalsk. Det er helt sikkert ingen vonde intensjoner bak at Klæbo legger ut et slikt bilde, men dette er faktisk en alvorlig sak, og det er ikke i alle sammenhenger at stunt på sosiale medier er like egnet. Her hadde det vært klokt av avstå.

Instagram-posten hadde ved 13-tiden allerede fått over 40 000 «likes», og det er i stor grad støtte til Klæbo.

Erkjenner skyld

22-åringen entret rettssal 309 klokken 08.58 onsdag morgen. Ikledd hvite sko, lyse jeans og en mørkeblå genser, satte Klæbo seg ned på en stol foran dommer Skaar uten å se på de 12 journalistene og fotografene tilstede.

– Ja, svarte Klæbo på om han erkjenner straffskyld for det han er siktet for.

– Du er kjent med påtalemyndighetens forslag til straff?

– Ja.

– De mener at saken må reageres med betinget fengsel i 18 dager og en bot på 10.000 kroner. Det vil også medføre tap av førerretten i ni måneder, sa Skaar.

Klæbo hadde ingen merknader til straffeforslaget.

– Med tanke på boten - hva er du har i månedsinntekt? spurte dommeren.

– Det varierer fra måned til måned - men i året: rundt en million, sa Klæbo.

KRASJET: Slik så bilen til Klæbo ut etter ulykken 12. desember. Foto: Krister Sørbø/VG

Mann brakk to ben i ryggen

I bilen Klæbo kjørte på, satt en gravid kvinne og en mann. Den gravide kvinnen ble fraktet til sykehus med ambulanse etter sammenstøtet, men ble ikke skadet.

Bilen Klæbo traff ble skjøvet fremover og traff en 12 år gammel jente som var på vei over fotgjengerovergangen. Også hun ble sendt til sykehus med ambulanse. 12-åringen fikk lettere personskader.

Mannen i den påkjørte bilen pådro seg to brudd i ryggen.

– Det føles som bilen foran meg bråbremser. Jeg får det ikke med meg. I stedet for å bremse, trykker jeg på gasspedalen. Dermed akselererer jeg inn i bilen foran meg. Jeg satt hverken med mobil eller noe annet, forklarte Klæbo om ulykken.

– Jeg fikk panikk. Derfor trykket jeg på gasspedalen, i stedet for bremsen. Det skal vel være autostopp på sånne biler, men det er en ting som overstyrer – og det er hvis du trykker på gasspedalen. Og det er det jeg gjorde, sa Klæbo som opplevde at han hadde normal avstand til bilen foran forut for sammenstøtet.

22-åringen forklarte at det som var problemet, var at han ikke så at bilen foran stoppet. Da han først oppdaget det, tråkket han på feil pedal.

FORKLARTE SEG: Her møtte Klæbo onsdag morgen. Foto: NTB scanpix

Ber om betinget fengsel

Det var en tilståelsessak som pågikk i Sør-Trøndelag tingrett onsdag formiddag. Påtalemyndigheten mente at langrennsstjernen burde få en kortere betinget fengselsstraff og betale en bot.

Betinget fengsel innebærer at Klæbo slipper å sone straffen i fengsel, dersom han ikke begår nye straffbare handlinger i løpet av prøvetiden.

22-åringen fikk førerkortet midlertidig beslaglagt 12. desember.

– Kjenner du til hastigheten du holdt? spurte dommer Skaar.

– Jeg mener jeg holdt 31 kilometer i timen idet jeg kom inn i rundkjøringen og 39 kilometer i timen idet jeg traff dem foran, fortalte Klæbo.

– Var det andre ting som fanget oppmerksomheten din forut for sammenstøtet?

– Nei, det husker jeg ikke, sa Klæbo.

Hans forklaring varte i 29 minutter. Like før klokken 10.00 falt dommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder